Όχι μόνο δεν αποστρατικοποιούνται, αλλά ενισχύεται η άμυνά τους με τα ΤΟΜΠ Μ113 και τα θωρακισμένα Μ1117
του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΗΓΗ: ΒτΚ 05/11/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
«Δεν τίθεται κανένα θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Οι νησιώτες μας πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς από ποτέ, γιατί ενισχύουμε την άμυνα σε σχέση με πριν και δεν την αποδυναμώνουμε». Αυτό τόνισε στη «ΒτΚ» ανώτατος παράγοντας του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρώτη προτεραιότητα για το Επιτελείο είναι η περαιτέρω θωράκιση των νησιών, και απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί εξασθένησης της αμυντικής ικανότητας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή παραχωρήθηκαν τα ρωσικής προελεύσεως ΒΜΡ τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίες πηγές, τα ΒΜΡ που παραχωρήθηκαν στους Ουκρανούς αντικαταστάθηκαν άμεσα από τα ΤΟΜΠ Μ113, αλλά κυρίως από θωρακισμένα Μ1117. Μπορεί τα Μ113 να μην ανταγωνίζονται τα σημερινά σύγχρονα ερπυστριοφόρα με το βαρύ 50άρι πολυβόλο που διαθέτουν, καθώς και με το συνολικό σχεδιασμό τους, αλλά για την άμυνα των νησιών και κυρίως για τον σκοπό που προορίζονται, είναι χρήσιμα και είναι εφάμιλλα των ΒΜΡ. Από την άλλη πλευρά, μπορεί τα Μ113 να είναι παλαιότερης τεχνολογίας και σχεδιασμού, αλλά τα Μ1117 βρίσκονται αρκετά επίπεδα πάνω από όσα υπήρχαν έως τώρα στα νησιά. Τόσο επιχειρησιακά όσο και από θέμα αποτελεσματικού οπλισμού και τεχνολογίας. Τα Μ113 μεταφέρθηκαν από μονάδες του εσωτερικού όπου η επιχειρησιακή χρησιμότητά τους ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ τα Μ1117 τα παραχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πολύ νωρίτερα από την αποστολή των ΒΜΡ στην Ουκρανία. Πρόκειται για -συνολικά- 1.200 τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως, ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί σε πολέμους τα τελευταία 20 χρόνια με μεγάλη επιτυχία, και αποτελεί σημαντική βοήθεια στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας.
Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα Μ1117 που παρέλαβε το ΓΕΣ και μετέφερε στα νησιά, δεν έχουν λάβει μέρος -όπως διευκρινίζουν παράγοντες του Πενταγώνου- σε κάποιο μέτωπο πολέμου, π.χ. στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Όπως λένε συνομιλητές του Α/ΓΕΣ, μόνο ορισμένα από αυτά συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ή το Κόσοβο, σε αποστολές κυρίως επιτήρησης. Οι μηχανές τους κάνουν ελάχιστο θόρυβο, ενώ παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε ακινησία δούλεψαν αμέσως, αφού, σχεδόν σε όλα, η μπαταρία τους ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Να σημειωθεί ότι από αυτά, μόλις ένα ή δύο θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά. Η χώρα μας μέχρι τώρα έχει παραλάβει πάνω από 600 Μ1117, και επίκειται η προμήθεια περίπου άλλων 600 σε μερικούς μήνες.
Οι ειδικοί του «Πενταγώνου» τονίζουν, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι τα τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ1117 είναι πολύ ισχυρότερα από τα ΒΜΡ, και πολύ πιο αποτελεσματικά. Αξιωματούχοι του «Πενταγώνου» τονίζουν, επίσης, ότι η τοποθέτηση των γερμανικών Marder που παραλήφθηκαν από τη Γερμανία, στη Θράκη, έγινε κατόπιν εισήγησης του Επιτελείου, το οποίο έλαβε την απόφασή του με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια, καθώς και τις συνθήκες περιβάλλοντος υπό τις οποίες καλούνται να επιχειρήσουν. Να σημειωθεί ότι τα γερμανικά Marder είναι υπερμεγέθη και απαιτούν χώρο για να επιχειρήσουν, κάτι που το περιβάλλον των νησιών δεν διαθέτει. Αντίθετα, όπως εξηγούν, τα Μ1117 είναι η ιδανικότερη επιλογή που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια στην αμυντική θωράκιση και εξυπηρετεί τον αμυντικό σχεδιασμό του Επιτελείου. Το πού τοποθετήθηκαν τα οχήματα που αντικατέστησαν τα ΒΜΡ αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΣ, όπως ξεκαθαρίζουν από το Πεντάγωνο.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ανώτατη ηγεσία του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, η άμυνα στα νησιά είναι πληρέστατη και δεν υπάρχει κανένα κενό στην ασφάλεια, ενώ συνεργάτες αμφοτέρων των Αρχηγών επισήμαναν στη «ΒτΚ» ότι «τα ΒΜΡ ήταν ερπυστριοφόρα, κάτι που καθιστούσε δύσκολη τη μέγιστη αξιοποίησή τους στο νησιωτικό χώρο, ενώ τα Μ1117 είναι τροχοφόρα και πολύ πιο ευέλικτα σε συνθήκες πραγματικής μάχης». Όπως επισημαίνουν παράγοντες του «Πενταγώνου» αναφερόμενοι στα Μ1117, πρόκειται για οχήματα τα οποία παραχώρησαν οι ΗΠΑ, από τα στρατηγικά τους αποθέματα, στη χώρα μας, με την ελληνική πλευρά να αναλαμβάνει μόνο το κόστος μεταφοράς, εξοπλισμού και συντήρησής τους.
«Δώρο» 970 εκατ. δολαρίων
Ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ, και στις εκεί επαφές που είχε με την αμερικανική στρατιωτική Διοίκηση συζήτησε, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση των Μ1Ι17, καθώς και το θέμα που αφορούσε την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών υποστήριξης και οπλισμού των συγκεκριμένων θωρακισμένων οχημάτων. Η συνολική αξία των 1.200 οχημάτων (τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, παραχωρούνται από τις ΗΠΑ, δεν αγοράζονται), ανέρχεται στα 970 εκατ. δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος για συντήρηση, εξοπλισμό τους, μεταφορά κ.ο.κ., εκτιμάται πως κυμαίνεται γύρω στα 90-100 εκατ. δολάρια. Η ένταξη των συγκεκριμένων οχημάτων σε υπηρεσία στον Ε.Σ. θεωρείται ότι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε ρόλους τους οποίους καλύπτουν οχήματα όπως τα παλαιά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113, τα «Λεωνίδας», τα ρωσικής προέλευσης ΒΜΡ-1 (για τα οποία ελήφθη η πρωτοβουλία για απόσυρση), τα VBL ή και αθωράκιστα οχήματα.
Όσον αφορά στο Μ1117 Guardian (ASV-Armored Security Vehicle), πρόκειται για ένα τροχοφόρο όχημα μήκους 6 μέτρων, πλάτους 2,6 μέτρων και ύψους 2,6 μέτρων, με ιδιαίτερα προηγμένη θωράκιση για τις διαστάσεις του. Είχε αναπτυχθεί αρχικά για τη Στρατονομία των ΗΠΑ έχοντας κατά νου ιδιαίτερα την αντοχή του σε νάρκες. Ο τύπος χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν (όπου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η απειλή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών). Έχει δυνατότητα μεταφοράς 5-6 ατόμων (πλήρωμα και επιβαίνοντες στρατιώτες) και ο εξοπλισμός του μπορεί να περιλαμβάνει εκτοξευτές βομβίδων και πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων. Γενικότερα, θα είναι τα πιο προηγμένα τεθωρακισμένα τροχοφόρα στις τάξεις του Ε.Σ., και σίγουρα ανώτερο των Μ113 και ΒΜΡ-1, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των μηχανοκίνητων μονάδων, καθώς και των Επιλαρχιών αναγνώρισης. Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles - EDA), και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής, επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους.
1 Σχόλια
γκρίνια-γκρίνια
ΑπάντησηΔιαγραφή