Το σύστημα κρίσεων Ανωτάτων Αξιωματικών ΕΔ είναι υποκειμενικό και δίνει το δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική ηγεσία

Το σύστημα κρίσεων Ανωτάτων Αξιωματικών ΕΔ είναι υποκειμενικό και δίνει το δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική ηγεσία

Του Αντιστράτηγου ε.α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΔ

Τα σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό στα ΜΜΕ και ΜΚΔ για τις προσεχείς κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών ενός Κλάδου των ΕΔ, δείχνει την αδυναμία του συστήματος όχι μόνο να επιλέξει τους καλύτερους Αξιωματικούς αλλά και να προασπίσει τον θεσμό των κρίσεων (επιλογών) με μόνο κριτήριο την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκινούν κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, οι ίδιες συζητήσεις και οι ίδιες δημοσιεύσεις. Αλλάζουν μόνο τα πρόσωπα που είναι υπό κρίση (επιλογή). Και κάθε χρόνο τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε δημοσιεύσεις και διαρροές των ΜΜΕ και ΜΚΔ, είναι τα ίδια δηλ η πολιτική ηγεσία, ο Α/ΓΕΕΘΑ με τους Αρχηγούς των Κλάδων των ΕΔ.

Στο ίδιο έργο θεατές στο ίδιο σενάριο - διαδικασία που αποσκοπεί σε συγκεκριμένα συμφέροντα κύκλων (προσωπικά, οικονομικά, οικογενειακά, φιλικά, πολιτικά) που πρόσκεινται οι υπό προαγωγή ενδιαφερόμενοι.

Έτσι ο κύκλος των δημοσίων σχέσεων των ενδιαφερομένων υπό κρίση Αξιωματικών ασκεί πίεση στην πολιτική και στρατιωτική των ΕΔ και τα ΜΜΕ απλά μεταφέρουν άμεσα ή έμμεσα την πίεση αυτή.

Οι συναφείς δημοσιεύσεις αυτές με τις οποίες ασκείται η πίεση στην ηγεσία μας μπορεί να είναι υπηρεσιακά στοιχεία, φήμες, προσωπικά στοιχεία σε επίπεδο κουτσομπολιού, ευμενή στοιχεία, ενισχυτικά στοιχεία και επιπλέον προσόντα με αποτέλεσμα η διαδικασία των κρίσεων να αρχίσει νωρίτερα με δημοσιεύσεις άσκησης πίεσης.

Όμως υπάρχει η εκτίμηση ότι ακόμα και οι ίδιοι υπό κρίση Ανώτατοι Αξιωματικοί δεν θα ήθελαν να αναφέρονται στα ΜΜΕ ή ΜΚΔ τα ονόματά τους διότι μόνο καλό δεν κάνουν στους ίδιους μέσα στην διαδικασία κρίσεων στην οποία επιβάλλεται να απέχουν για προφανείς λόγους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εμπλοκή παρείσακτων στο σύστημα κρίσεων των Αξιωματικών των ΕΔ έχει τα παρακάτω δυσμενή αποτελέσματα:

1. Δημιουργεί απαξίωση στο περιβάλλον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ καθώς πολλές φορές εμφανίζονται να υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, του Α/ΓΕΕΘΑ και της πολιτικής ηγεσίας. Ακόμη και εάν υπάρχουν αντιπαραθέσεις, δεν θα πρέπει να φαίνονται στο επίπεδο αυτό της ηγεσίας και να κρατούνται κλειστές μέσα στα γραφεία του ΥΠΕΘΑ και των Κλάδων των ΕΔ.

2. Δημιουργείται κλίμα κακοπιστίας από όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις που παίρνουν το φως της δημοσιότητας σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας καθώς όλοι οι ένστολοι θεωρούν την ιεραρχία των κλάδων ως θεσμό υπό νομοτέλεια και υψηλό κύρος.

3. Δημιουργείται αγανάκτηση μεταξύ των Ελλήνων πολιτών για τις διαπροσωπικές σχέσεις που επικρατούν ψηλά στην ιεραρχία με αποτέλεσμα την έλλειψη της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών.

4. Δεν επιθυμεί η Ελληνική κοινή γνώμη τέτοιες διεργασίες και πρακτικές εν μέσω μεγάλης έντασης της χώρας μας με την Τουρκία και φυσικά η κοινή γνώμη των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί την ομοψυχία, την συναίνεση και όχι αντιπαραθέσεις.

5. Επιθυμείται από όλους η μέγιστη αξιοκρατία στο θέμα επιλογής των Αξιωματικών της ιεραρχίας μας απαλλαγμένων από εξαρτήσεις οικονομικών ή πολιτικών κύκλων ή διαφόρων κύκλων δημοσίων σχέσεων.

6. Διαφαίνεται από όλη την διαδικασία των δημοσιευμάτων ότι ακολουθείται δυστυχώς για την προαγωγή των ανωτάτων Αξιωματικών μία διαδικασία από τα Συμβούλια Κρίσεων που δεν βασίζεται μόνο σε αντικειμενικά κριτήρια αλλά βασίζεται και σε υποκειμενικά κριτήρια που διαταράσσουν την αρχή της αξιοκρατίας.

7. Επιβάλλεται στους ανώτατους Αξιωματικούς (πλειοψηφία) που δεν έχουν πρόσβαση στην αλυσίδα της ιεραρχίας και δεν επιθυμούν για λόγους αρχής να έχουν καλές δημόσιες σχέσεις να αναγκάζονται να αποκτήσουν πρόσβαση με επιδίωξη απλά και μόνο να προστατευτούν και να μην αδικηθούν από την διαφαινόμενη εύνοια των κολάκων – επιτήδειων που είναι ριζωμένοι μέσα στο σύστημα.

Συμπερασματικά η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ένα σύγχρονο σύστημα έγκυρης αξιολόγησης των Ανωτάτων Αξιωματικών των κλάδων των ΕΔ με αντικειμενικότητα και εγκυρότητα που να απέχει από την υποκειμενικότητα των δημοσίων σχέσεων και της εύνοιας κύκλων που βρίσκονται στους υπό κρίση Ανώτατους Αξιωματικούς.

Το υπόψη σύστημα κρίσεων των Ανωτάτων Αξιωματικών των ΕΔ είναι περισσότερο υποκειμενικό και δίνει το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία να παρεμβαίνει στις διαδικασίες κρίσεων με το να κρίνει για προαγωγή κυρίως τους αρεστούς και τους προσκείμενους φιλικά.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Το αρθρο κανει καποιες απο τις γνωστες διαπιστωσεις και οταν φθανει στο ''δια ταυτα'' δεν εχει τιποτα να προτεινει. Ποιο θα ειναι το ''συγχρονο συστημα .......'' για να το μαθουμε και εμεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή