Τι μπορεί να κάνει ο Ερντογάν
Γεώργιος Σαρρής
Σε επιφυλακή δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο μονάχα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και οι κυπριακές καθώς εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια σειρά από προκλητικές κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, ιδίως την 15η Νοεμβρίου ή τέλος πάντως εκείνες τις ημέρες.
Γιατί τότε; Γιατί στις 15 Νοεμβρίου είναι η επέτειος της συμπλήρωσης 39 ετών από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου, κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Δικαίου.
Το κατοχικό καθεστώς της Μεγαλονήσου προαναγγέλλει φιέστες για εκείνη την ημέρα και το παρών σε αυτές αναμένεται να δώσει και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα εγκαινιάσει και το νέο παράνομο αεροδρόμιο της περιοχής.
Μέσω αυτού του έργου, φιλοδοξεί το ψευδοκράτος ότι θα φιλοξενεί διεθνείς πτήσεις, οι οποίες όχι απλώς θα αποφέρουν έσοδα, αλλά θα αποτελέσουν και το εφαλτήριο μιας έμμεσης αναγνώρισης.
Θυμίζουμε ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος επισήμως μονάχα από την Τουρκία, από την οποία άλλωστε και εξαρτάται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχουν ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης ως παράνομη.
Ο Ερντογάν φέρεται να έχει δηλώσει πως συζητά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο να υπάρξουν απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα ή κάποια άλλη μεγάλη πόλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τα Κατεχόμενα, δίνοντας ένα «άλμα στην οικονομία» κατά τα λεγόμενά του.
Πάντως, η ρωσική πρεσβεία στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολύ προσεκτική στο θέμα αυτό και έχει διαψεύσει ανοικτά σχετικό δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, σημειώνοντας πως η χώρα «δεν διεξήγαγε ποτέ κανενός είδους τέτοιες συνομιλίες. Δεν προχωράμε σε οιεσδήποτε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε σε καμία από τις πλευρές μέσω των πρεσβειών. Η θέση της Ρωσίας ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μεταβλήθηκε».
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr
0 Σχόλια