Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση λόγω και έργω – Διπλωματική κινητικότητα από την Αθήνα και απαντήσεις σε κάθε πρόκληση της γείτονος - Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει «θερμό» επεισόδιο – Γιατί οι Τούρκοι στοχοποιούν Κρήτη και Αλεξανδρούπολη
Βασίλης Σκουλαράκος
Με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ύποπτες κινήσεις που παραπέμπουν σε υβριδικό πόλεμο στον Έβρο και πολεμική ρητορική κατά του Ελληνισμού, η Άγκυρα διατηρεί σε πολύ υψηλό επίπεδο την ένταση με την Αθήνα.
Οι γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης των δύο πλευρών έχουν κοπεί εδώ και καιρό, κάτι άλλωστε που φάνηκε ξεκάθαρα και κατά την κοινή παρουσία Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μην επιθυμεί καμία επαφή με τον συκοφάντη και υβριστή Τούρκο πρόεδρο.
Η Αθήνα εμφανίζεται σοβαρά προβληματισμένη για την αναβάθμιση των διεκδικήσεων της γείτονος, μέσω της αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, παράμετρος φυσικά για την οποία η Ελλάδα έχει πανίσχυρα επιχειρήματα, τα οποία προσπαθεί να καταρρίψει η Τουρκία μέσω της χυδαίας προπαγάνδας.
Για παράδειγμα, μετά τα fake news του Τούρκου προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ περί πνιγμών στο Αιγαίο από το Ελληνικό Λιμενικό, στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ μπήκαν για άλλη μια φορά η Αλεξανδρούπολη και η Κρήτη, συνεχίζοντας το αφήγημα περί απειλής κατά της Τουρκίας από τις αμερικανικές βάσεις.
«Τρέμουν» Κρήτη και Αλεξανδρούπολη
Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ ιδρύουν βάσεις σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη για να «στοχεύσουν» και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία.
Μάλιστα σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι CNN Turk παρουσίαστηκε χάρτης με τις αμερικανικές βάσεις στην Έλλαδα, με τον αναλυτή της εφημερίδας Hurriyet Aμτουλκαντίρ Σέλβι να μιλά για μια «αλυσίδα» που έχει δημιουργηθεί απέναντι από την Τουρκία και εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη έως και την Κύπρο.
«Όταν αναφερόμαστε σε όσα συμβαίνουν στην Κύπρο πρέπει τα γεγονότα να τα δούμε από την Αλεξανδρούπολη. Εκεί στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται ένας κύκλος μια αλυσίδα. Εκεί υπάρχουν ναυτικές βάσεις, αεροπορικές βάσεις, συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης. Δηλαδή εκεί υπάρχουν 9 με 10 βάσεις. Ελέγχουν το Αιγαίο και τώρα έρχονται στη Μεσόγειο. Εκεί υπάρχει η Κρήτη αλλά δεν τους είναι αρκετή».
Ο ίδιος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία προκαλείται από την Ελλάδα, ενώ επανάφερε την προπαγάνδα για κλείδωμα τουρκικών μαχητικών από ελληνικούς S-300 και μίλησε μέχρι και για επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων: «H άφιξη των ΗΠΑ στην Κύπρο και η παροχή οπλικών συστημάτων είναι ένα βήμα. Διότι μας προκαλούν μέσω της Ελλάδας. Διότι η Ελλάδα είτε μας κλειδώνει τα μαχητικά μας με τα ραντάρ των S-300 είτε κάνει επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο ίδιος.
Πού θα χτυπήσει – Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα
Αναλυτές επισημαίνουν πως πλέον είναι αδύνατον να προβλεφθεί η ένταση του επεισοδίου που θα επιχειρήσει η Άγκυρα. Θα στείλει ερευνητικό στην Ανατολική Μεσόγειο όπως το 2020; Θα επιχειρήσει προβοκάτσια στον αέρα μέσω των παραβιάσεων από drones και μαχητικά; Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν αποφασιστικά ακόμα και αν υπάρξει μια διπλή πρόκληση. Το πόσο δυναμική θα είναι η απάντηση, εξαρτάται πάντα και από το μέγεθος της πρόκλησης.
Στο υπουργείο Άμυνας πάντως επικρατεί παροιμιώδης ψυχραιμία, σιγουριά για τις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα για αντίδραση σε κάθε ενδεχόμενο. Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», τα Επιτελεία έχουν καταρτίσει τουλάχιστον 10 εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, διαθέτοντας για κάθε σενάριο τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης.
Στην Τουρκία το γνωρίζουν καλά αυτό, πως σε περίπτωση επίθεσης στην Ελλάδα δεν θα βρουν απέναντί τους μια διαλυμένη χώρα ή έναν άτακτο στρατό, θα βρουν πανέτοιμες Ένοπλες Δυνάμεις με τρομακτική δύναμη πυρός.
Άμεσες απαντήσεις από την Αθήνα
Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφωνούν πως η στάση της Τουρκίας προδίδει τη διάθεσή της για αύξηση της κλιμάκωσης των προκλήσεων μέχρι να φτάσουν σε ένα «θερμό» επεισόδιο μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης, με στόχο να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, διπλωματικά όπλα η τουρκική κυβέρνηση δεν διαθέτει, επομένως, με την κατάσταση να οδηγείται στα άκρα θα μας σύρει σε συνομιλίες όπου θα ζητήσει… 100 για να πάρει 10… τα οποία όμως 10 θα τα έχουμε παραχωρήσει εμείς. Τι θα είναι αυτά τα 10; Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια. Από μερική αποστρατιωτικοποίηση νησιών μέχρι αλλαγές στα χωρικά ύδατα.
Στην Αθήνα επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς και να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο η υπομονή έχει και τα όριά της και δεν είναι δεδομένο πως η Ελλάδα θα ανέχεται για καιρό τις προκλήσεις του Ερντογάν και των υπουργών του.
Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας απαντούν καθημερινά σε κάθε πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δίνει με κάθε ευκαιρία δυναμικές απαντήσεις στις παράλογες αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στον Έβρο διεμήνυσε προς την Τουρκία πως «ο Έβρος δεν πέφτει» και πως η «η Ελλάδα είναι έτοιμη και ισχυρή».
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr
0 Σχόλια