Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.
1. Είδαμε την ανακοίνωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ότι αποφάσισε (με αφορμή τις υποκλοπές) τη διεξαγωγή ελέγχων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της ΕΛ-ΑΣ (ΔΑΕΕΒ) και στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ-ΑΣ (ΔΙΔΑΠ). Το ενδιαφέρον είναι, ότι για πρώτη φορά μπαίνουν στο κάδρο και Υπηρεσίες του «σκληρού πυρήνα» της ΕΛ-ΑΣ. Καταρχήν το ερώτημα είναι αν πρέπει να προαναγγέλλονται τέτοιοι έλεγχοι ή θα πρέπει να γίνονται εκτάκτως και αιφνιδιαστικά (εφόσον οι τακτικοί γίνονται κανονικά), ώστε να μη δίνεται χρόνος στους ελεγχόμενους να «τακτοποιήσουν» τυχόν πλημμέλειες;
2. Έχουμε γράψει πολλές φορές για την άρση του απορρήτου από τις Υπηρεσίες της ΕΛ-ΑΣ. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας ανώνυμοι (μυστηριώδεις) πληροφοριοδότες, είτε για να δικαιολογήσουν δικονομικές ενέργειες (έρευνες, άρση απορρήτου κ.λ.π.), είτε να καλύψουν τις πραγματικές πηγές και τις μεθόδους δράσης. Η πρακτική αυτή διχάζει αστυνομικούς. δικαστικούς και νομικούς. Πρόκειται για μια τακτική που ετεροχρονίζει εσκεμμένα την αλληλουχία των ενεργειών, ώστε κανείς πέραν των αστυνομικών να μη γνωρίζει πως υποβοηθήθηκε η έρευνα. Ωστόσο νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «πίσω από αυτό το εύρημα υποκρύπτονται πολλές φορές σφάλματα, αυθαίρετες ενέργειες ή ακόμη και παράνομες παρακολουθήσεις της ΕΛ-ΑΣ...».
3. Πρακτικές που ακολουθούνται και από τους «Αδιάφθορους» με αποκορύφωμα την καταχρηστική (τουλάχιστον) παρακολούθηση και τη «στημένη» δίωξη την 14-12-2020 των αξιωματικών των Επισήμων. Η πρακτική των ανώνυμων και «κατά παραγγελία» καταγγελιών, αφήνει βαριά τη σκιά για «εργαλειοποίηση» της Υπηρεσίας και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
4. Παρακολουθήσεις κάνει και η ΔΙΔΑΠ (χαρακτηρίζεται ως η μικρή ΕΥΠ) με τον υπερσύγχρονο «αστυνομικό κοριό». Οι ασχολούμενοι με το αστυνομικό ρεπορτάζ δημοσιογράφοι αναφέρουν, πως οι αξιωματικοί όχι απλά δεν μιλούν σε συμβατικό τηλέφωνο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ούτε καν απαντούν! Και ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανώτατων αξιωματικών, που είδαν την πόρτα εξόδου από το Σώμα, γιατί φέρεται να μιλούσαν άσχημα για υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Μάλιστα κάποιοι φέρεται να ενημερώθηκαν, ότι είναι γνωστό τι λένε και τι δεν λένε! Προφανώς αυτά είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να πιστοποιηθούν!
5. Το ζήτημα λοιπόν είναι τι μπορεί να «δει» η ΑΔΑΕ, που δεν «είδε» η εποπτεύουσα το έργο των εν λόγω Υπηρεσιών Εισαγγελική Αρχή; Υπάρχουν στοιχεία και ίχνη, που μπορεί να αναδείξουν αντικανονικές ενέργειες και κατάχρηση δυνατοτήτων κατά παράβαση και της αρχής της αναλογικότητας; Πως θα στοιχειοθετηθούν παράνομες ενέργειες, που πολλές φορές γίνονται και με την παρέμβαση (ή εντολή) εξωθεσμικών παραγόντων;
6. Εξάλλου είναι γνωστή η υπόθεση της διαφθοράς (δικογραφία ΕΥΠ-έρευνα του 2016), με επίορκους εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς, πολιτικούς, δικηγόρους, ποινικούς κ.α. Στο πολυσέλιδο έγγραφο της ΕΥΠ, που συντάχθηκε μετά από την διετή έρευνα, περιλαμβάνονται χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και βιντεοσκοπημένες συναλλαγές, για τις οποίες στο Δικαστήριο οι συνήγοροι προέβαλαν σωρεία ενστάσεων ακυρότητας για μη νόμιμες ενέργειες και αντιδικονομικές διαδικασίες.
7. Συμπερασματικά κανένας έλεγχος και καμιά θεσμική παρέμβαση δεν μπορεί να εξαλείψει (αλλά μόνο να μειώσει) τις εν λόγω πρακτικές, αν οι ίδιοι οι φορείς (τα πρόσωπα) της εκάστοτε εξουσίας δεν αυτοπεριοριστούν στη νομιμότητα των δράσεών τους αποκρούοντας κάθε ίχνος σκοπιμότητας!!! Η επιλογή των κατάλληλων προσώπων (με «καθαρό» βιογραφικό, χωρίς να έχουν ασκήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες και χωρίς δηλ. να «κουβαλάνε βαρίδια» ιδιωτικών συμφερόντων), που θα ασκούν τα καθήκοντά τους με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα, είναι το μυστικό της επιτυχίας. Και αυτή χαρακτηρίζει και κρίνει τον Ηγέτη, που κάνει τις επιλογές. Και η όποια επιτυχία ή αποτυχία αντανακλά κατεξοχήν στο πρόσωπο του τελευταίου!!!
0 Σχόλια