ΦΩΤΟ: 29 Ιουνίου 2020 - Συμμετοχή ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ στις εκδηλώσεις της 107ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας και της γιορτής του Πολιούχου της πόλης Αποστόλου Παύλου
Γιατί ετοιμάζουν βαλίτσες για Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 04/07/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Με αιτήματα και υψηλές προσδοκίες για απόκτηση οπλικών συστημάτων που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις ταξιδεύουν τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ειδικότερα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί τις ΗΠΑ στις 10 του μηνός. Θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αρχηγό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ. Ακολούθως, στις 18 Ιουλίου θα ταξιδέψει στην Αμερική ο υπουργός Άμυνας προσκεκλημένος του ομολόγου του Λόιντ Οστιν. Στο επίκεντρο των επαφών και των δύο ανδρών θα βρεθεί οπωσδήποτε το θέμα της απόκτησης των 20 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Η Αθήνα έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία - σε βάθος χρόνου, από το τέλος της παρούσας δεκαετίας - των stealth μαχητικών με την αποστολή της επίσημης επιστολής προς τις ΗΠΑ (Letter of Request).
Θεωρείται όμως βέβαιο ότι και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Κωνσταντίνος Φλώρος θα ζητήσουν περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για τα F-35 και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε επίπεδο υποδομών στην ΠΑ. Είναι πολύ πιθανόν δε και οι δύο να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin στο Τέξας προκειμένου να δουν από κοντά τα F-35 και να μάθουν επιτόπου περισσότερα τεχνικά στοιχεία. Εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα έχει συζητήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους και για την αναβάθμιση των 38 F-16 block 50, πρόγραμμα που εγκρίθηκε προ ημερών από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Αλλά βέβαια η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα έχει την ευκαιρία κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ να διατυπώσει και αρκετά αιτήματα για την απόκτηση είτε ολοκαίνουργιων οπλικών συστημάτων είτε από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, τα λεγόμενα πλεονάζοντα αμυντικά υλικά (Excess Defense Articles EDA). Οι επιτελείς θεωρούν ότι η επέκταση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα με την MDCA, όπως επίσης και η αναγνώριση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και πολύτιμο κόμβο για το ΝΑΤΟ, μας δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε από καλύτερη θέση την απόκτηση αμερικανικών οπλικών συστημάτων.
Η Αθήνα έχει δρομολογήσει την αγορά τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ9 με έναν επίγειο σταθμό, ενώ ενδιαφέρεται και διαπραγματεύεται και για την απόκτηση (από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού) και ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων Black Hawk. Ακόμη αναμένεται να επαναδιατυπωθούν τα αιτήματα για παραχώρηση αμφίβιων οχημάτων, τεθωρακισμένων Bradley, πυροβόλων Μ109, όλα ως πλεονάζοντα υλικά. Ακόμη ο Στρατός Ξηράς ενδιαφέρεται για την παραχώρηση οχημάτων κάθε χρήσης όπως ρυμουλκά, φορτηγάκια, αρματοφορείς. Επίσης, δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η δυνατότητα απόκτησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών παλαιότερης τεχνολογίας από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ. Κι αυτό διότι η ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου» κάνει προσπάθεια να καλύψει τα κενά στο πεδίο των μη επανδρωμένων.
Κλικ για μεγέθυνση:
Για τα τουρκικά F-16. Τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν θα περιοριστούν μόνο στις προσπάθειες ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά θα αξιοποιήσουν τις επαφές τους και για να ενημερώσουν τους Αμερικανούς για την τουρκική προκλητικότητα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και το ενδεχόμενο της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από τους Αμερικανούς. Το Κογκρέσο είναι αυτό που θα αποφασίσει, όμως, όπως προεξοφλείται, ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θα εξηγήσουν στους ομογενείς και ελληνοαμερικανούς γερουσιαστές τις συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης.
0 Σχόλια