Κοινό χαρακτηριστικό των αναβαθμισμένων Viper και των πανίσχυρων Rafale είναι ότι θα διαθέτουν το πιο σύγχρονο ραντάρ παγκοσμίως ΑESA
του Κώστα Σαρικά
Πανίσχυρα Ελληνικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο εξοπλισμένα με το υπερσύγχρονο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA απέναντι στα σαφώς υποδεέστερα Τουρκικά αεροσκάφη με περιορισμένες δυνατότητες σε κάθε μορφή πολέμου. Αυτή θα είναι η εικόνα του αεροπορικού συσχετισμού μεταξύ της HAF και της TuAF όχι στο πολύ προσεχές μέλλον αλλά από τους επόμενους μήνες. Όταν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας σταδιακά θα μπαίνουν τα 83 αναβαθμισμένα Viper ενώ τα Γαλλικά Rafale από 6 θα εκτιναχθούν στα 24.
Συνολικά μέσα στα επόμενα χρόνια τα Ελληνικά «γεράκια» θα πετούν με 107 αεροσκάφη τα οποία θα απέχουν τεχνολογικά κατά πολύ από τα Τουρκικά και όχι απλά θα καλύπτουν το αριθμητικό μειονέκτημα των γειτόνων -το οποίο άλλωστε ήδη αμφισβητείται εξαιτίας της χαμηλής διαθεσιμότητας- αλλά θα διαθέτουν τόσο μεγάλο πλεονέκτημα που θα αποτελούν τον «εφιάλτη» των Τούρκων ιπτάμενων αλλά και επιτελών της TuAF. Χωρίς φυσικά να λαμβάνεται υπόψη η σημαντική αποδεδειγμένη διαφορά μεταξύ των Ελλήνων πιλότων και των γειτόνων συναδέλφων τους.
Η αψεγάδιαστη «παρθενική» πτήση στην Τανάγρα των δύο πρώτων μονοθέσιων αναβαθμισμένων Viper προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στο αεροπορικό επιτελείο. Οι Αμερικανοί ιπτάμενοι δοκιμαστές της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin απογείωσαν και πέταξαν τα δύο μαχητικά ελέγχοντας τη λειτουργία όλων των συστημάτων τα οποία τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες στα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Οι μηδενικές παρατηρήσεις ήταν το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που γίνεται στην ΕΑΒ από τους Έλληνες τεχνικούς με τη συνδρομή των στελεχών της LM και ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την παράδοση των πρώτων αναβαθμισμένων μαχητικών στην Πολεμική μας Αεροπορία έως τα τέλη του 2022. Τα οποία μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσια στον αριθμό από τον αρχικό σχεδιασμό αν το πρόγραμμα συνεχίσει να προχωρά με τους έως τώρα ρυθμούς. Ενώ ταυτόχρονα τα «γεράκια» της 332 Πολεμικής Μοίρας θα παραλαμβάνουν ακόμη 6 Γαλλικά Rafale για να γίνουν 12 και μάλιστα καινούργια για να γίνουν 12 οι «ριπές» ενώ έπεται και συνέχεια.
Κοινό χαρακτηριστικό των αναβαθμισμένων Viper και των πανίσχυρων Rafale είναι ότι θα διαθέτουν το πιο σύγχρονο ραντάρ παγκοσμίως ΑESA. Το ραντάρ που εκτινάσσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους και το μετατρέπει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με μια σειρά από πλεονεκτήματα που αλλάζουν δραματικά τις ισορροπίες απέναντι στα Τουρκικά F-16 τα οποία διαθέτουν συμβατικά ραντάρ παλαιότερης τεχνολογίας. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι γείτονες πιέζουν λυσσαλέα τους Αμερικανούς ώστε να προμηθευτούν 40 καινούργια αεροσκάφη και να αναβαθμίσουν ακόμη 80.
Ιπτάμενοι και τεχνικοί με μεγάλη γνώση της τεχνολογίας επικεντρώνουν την υπεροχή του ραντάρ AESA στη σαφώς μεγαλύτερη εμβέλεια αποκάλυψης των εχθρικών μαχητικών η οποία στην πράξη σημαίνει ότι οι Έλληνες πιλότοι θα βλέπουν τα Τουρκικά αεροσκάφη πολύ πριν αυτά τα εντοπίσουν και πριν καν προσεγγίσουν το Αιγαίο. Επιπλέον η ταχύτητα ανίχνευσης στόχων, η αντίσταση στον ηλεκτρονικό πόλεμο, το μειωμένο ίχνος RCS, η δυνατότητα παθητικής ανίχνευσης RWR(Radar Warning Receiver) όπως και η πρόκληση παρεμβολών θα κάνουν τη διαφορά έναντι ακόμα και των V/9 Radar που διαθέτουν οι γείτονες.
Όμως ένα ακόμη ισχυρό χαρακτηριστικό του AESA είναι η ταυτόχρονη έρευνα και εστίαση τόσο σε εναέριους όσο και σε επίγειους στόχους αλλά και η προτεραιοποίηση των απειλών η οποία δίνει τη δυνατότητα στον ιπτάμενο σε ταυτόχρονο air to air και air to ground πόλεμο. Καθιστώντας τα Viper και τα Rafale πολεμικές μηχανές οι οποίες μπορούν να επιφέρουν τρομακτικά πλήγματα σε έδαφος και αέρα και να κερδίσουν την απόλυτη αεροπορική υπεροχή έναντι των γειτόνων. Ίσως και αυτή να είναι η αιτία του πανικού της Άγκυρας και της συνεχούς κλιμάκωσης των προκλήσεων και απειλών.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
0 Σχόλια