Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται ως παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 01/06/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Στην Τανάγρα επιστρέφει σε λίγες εβδομάδες η πρώτη ελληνική «Οχιά», το F-16 με τον σειριακό αριθμό «005», που αναβαθμίστηκε σε Viper, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τις απαιτητικές δοκιμές εδάφους και αέρος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μόλις προσγειωθεί στην πίστα της 114 Πτέρυγας Μάχης, το αεροσκάφος θα φορέσει και πάλι τα ελληνικά χρώματα και θα αποτελέσει τον «οδηγό» για τη μετατροπή ακόμη 82 F-16 στην πιο προηγμένη εκδοχή του θρυλικού μονοκινητήριου μαχητικού της Lockheed Martin.
Το «005» φοράει πλέον ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας AESA και νέο λογισμικό, ενώ τα αποτελέσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ικανοποίησαν και με το παραπάνω το Αεροπορικό Επιτελείο. Καταρρίφθηκαν μάλιστα πολλές από τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με τη συμβατότητα παλιών και νέων συστημάτων, καθιστώντας τις ελληνικές «Οχιές» τις πιο «φαρμακερές» της Ανατολικής Μεσογείου.
Μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον έξι Viper αναμένεται να βγουν από τα υπόστεγα της ΕΑΒ και αφού ολοκληρώσουν τις απαραίτητες δοκιμές θα πάρουν τον δρόμο για τις Πολεμικές Μοίρες στις οποίες ανήκουν. Αν και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2027 -και αυτό αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από την πλευρά της ΕΑΒ- η Πολεμική Αεροπορία θα εντάσσει ικανό αριθμό μαχητικών κάθε έτος ώστε όχι μόνο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων στους ουρανούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για να δημιουργήσει το πιο ισχυρό οπλοστάσιο στην περιοχή. Τα αναβαθμισμένα F-16, που θα αποτελούν τον επιχειρησιακό κορμό της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με τα υπερσύγχρονα Rafale και αργότερα τα F-35 θα προσφέρουν στην Ελλάδα το απόλυτο πλεονέκτημα στον αέρα έναντι των γειτόνων.
Παρασκήνιο με τα F-16 και Viper
Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια τόσο από την ελληνική διπλωματία όσο και από την Ομογένεια προκειμένου η Τουρκία να μην αποκτήσει πρόσβαση σε F-16 νέας τεχνολογίας. Το αίτημα της Άγκυρας για την αναβάθμιση 80 αεροσκαφών σε Viper και την απόκτηση ακόμη 40 νέων F-16 παραμένει «παγωμένο» στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται άλλο αίτημα σχετικά με την παραχώρηση συστημάτων επικοινωνίας και ανταλλακτικών για τα ραντάρ.
Η Ελλάδα όμως δεν μένει μόνο στην απόκτηση των αναβαθμισμένων F-16, καθώς το Αεροπορικό Επιτελείο έχει ήδη ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποκτήσει και μια σειρά από φονικά όπλα που θα εκτοξεύσουν τη δύναμη πυρός των ελληνικών F-16. Πρόκειται για τους εξελιγμένους πυραύλους αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM αλλά και για τους ισραηλινής κατασκευής Rampage και Spice, η ενσωμάτωση των οποίων θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τα 38 F-16 Block 50, το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των οποίων έχει βαλτώσει και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες πηγές μέχρι σήμερα δεν έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή του στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής. Τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα Block 52 που αναβαθμίζονται σε Viper και όσο μένουν στις αποθήκες τόσο κινδυνεύουν να απαξιωθούν και να χαθεί η χρυσή ευκαιρία που έχει η χώρα να δώσει νέες και εντυπωσιακές δυνατότητες στον στόλο των F-16 της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είχε αποσυρθεί από τη Βουλή μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έκτοτε, παρόλο που έχει ληφθεί απόφαση για την επαναφορά του, παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
0 Σχόλια