Φιέστα για την υποδοχή του στις 19 Μαΐου ετοιμάζει η κυβέρνηση Ερντογάν
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 03/05/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Στο μικροσκόπιο των επιτελών του υπουργείου Άμυνας έχει μπει πλέον η πρόθεση της Τουρκίας να στείλει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το τέταρτο γεωτρύπανο που απέκτησε προσφάτως και μάλιστα με στόχο να πραγματοποιήσει έρευνες στην καρδιά του καλοκαιριού. Γι' αυτό στην Αθήνα υπάρχει εγρήγορση και επιφυλακή για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να ξεκινήσει έναν νέο γύρο προκλήσεων. Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο 7ης γενιάς έχει ικανότητες για θαλάσσιες γεωτρήσεις υπό πολύ υψηλή πίεση, σε μεγάλα βάθη 12.000 - 12.500 μέτρων και θα φέρει το όνομα Alparslan (πιθανότατα από το όνομα του δεύτερου Σουλτάνου της Σελτζουκικής Αυτοκρατορίας) και όπως σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες ο τουρκικός Τύπος η άφιξή του αναμένεται στην Τουρκία στις 19 Μαΐου στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρούν να κάνουν επίδειξη ισχύος και των δυνατοτήτων της Τουρκίας στο ενεργειακό πεδίο σε μία ημερομηνία που έχει και υψηλό συμβολισμό και για την Τουρκία αλλά και για την Ελλάδα. Το έχουν κάνει εξάλλου ουκ ολίγες φορές. Στις 19 Μαΐου είναι η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους, ενώ την ίδια ημέρα η Τουρκία γιορτάζει την ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ.
ΕΤΟΙΜΟ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ. Πέρα όμως από τον συμβολισμό και τη… φιέστα της άφιξης του 4ου γεωτρύπανου που ετοιμάζει η Άγκυρα, οι επιτελείς στην Αθήνα αναλύουν τις κινήσεις της γείτονος σε συνδυασμό με την προκλητικότητα των τελευταίων ημερών. Όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίων TPAO, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, το 4ο γεωτρύπανο θα βρίσκεται στο λιμάνι του Τασουτσού για προετοιμασία για διάστημα δύο μηνών και έπειτα, δηλαδή, περίπου στα μέσα Ιουλίου, θα είναι έτοιμο για έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα πρέπει να σημειωθεί δε πως η αρχική επιδίωξη της Άγκυρας ήταν να σταλεί το 4ο γεωτρύπανο στη Μαύρη Θάλασσα, δηλαδή σε περιοχές όπου ήδη οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει πως έχουν βρει κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τώρα όμως φαίνεται να προχωρούν σε αλλαγή σχεδιασμού.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα μελετώνται και αναλύονται από το Ελληνικό «Πεντάγωνο» αφού ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να προχωρήσει σε μία νέα πρόκληση σε βάρος είτε της Ελλάδας είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξάλλου, η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει την υλοποίηση του σχεδιασμού της «Γαλάζιας Πατρίδας» και οι τούρκοι αξιωματούχοι τον επαναφέρουν διαρκώς στο προσκήνιο. Είναι βέβαιο επίσης ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί από την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, από τη στενή συνεργασία Αθήνας - Ουάσιγκτον αλλά και από τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στο ενεργειακό πεδίο. Ακόμη δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή πως η Άγκυρα βλέπει τον εαυτό της στην ευρύτερη περιοχή ως μία περιφερειακή δύναμη και στα ενεργειακά. Γι' αυτό και όλοι οι τούρκοι υπουργοί επαναλαμβάνουν τη φράση πως η Άγκυρα «δεν θα επιτρέψει καμία κίνηση στο πεδίο της ενέργειας και των υδρογονανθράκων στην περιοχή που δεν θα περιλαμβάνει και την Τουρκία». Επιπροσθέτως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι τα γεωτρύπανα Yavuz και Fatih έχουν πραγματοποιήσει παράνομες εργασίες σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Ως εκ τούτου στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών υπάρχει σχετική προετοιμασία αλλά και εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο.
Άνθρακες ο θησαυρός; Πάντως τα αποτελέσματα των ερευνών και γεωτρήσεων που έχουν κάνει έως τώρα τα τουρκικά γεωτρύπανα (Yavuz, Fatih, Kanuni) δεν είναι σημαντικά. Προ δύο ετών οι Τούρκοι ανακοίνωναν ότι είχαν ανακαλύψει ένα μεγάλο κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα και ισχυρίζονταν ότι θα μπορούσε να κάνει εντελώς αυτόνομη ενεργειακά την Τουρκία. Αλλά βέβαια οι παραπάνω προβλέψεις και εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώθηκαν.
Η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων TPAO, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ερευνούσε τη δυνατότητα αγοράς ενός τέταρτου πλοίου γεώτρησης βαθέων υδάτων και το περασμένο φθινόπωρο ήρθε σε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo. Επρόκειτο για το γεωτρύπανο Cobalt Explorer, το οποίο τελικά θα πάρει την ονομασία Alparslan.
0 Σχόλια