Οι αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού επιτρέπουν την αναγνώριση ακόμη και πολύ μικρών κτισμάτων στο έδαφος, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στην αποτροπή καταπατήσεων δασικών εκτάσεων. (ΦΩΤΟ: INTIME)
Το έργο είναι προϋπολογισμού 10,8 εκατ. - Οι 70.000 αεροφωτογραφίες χρονολογούνται από το 1938
Μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, εάν δεν δοθεί παράταση, θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές για το έργο, προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την ψηφιοποίηση 380.000 αεροφωτογραφιών όλης της χώρας, οι οποίες χρονολογούνται από το 1938.
Το αρχείο αυτό ανήκει στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) που αποτελεί φορέα λειτουργίας του έργου, με την Κοινωνία της Πληροφορίας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποτελούν την αναθέτουσα αρχή και τον κύριο του έργου αντίστοιχα. Οι αεροφωτογραφίες αυτές, που είναι πολύ μεγάλης κλίμακας και επιτρέπουν την αναγνώριση ακόμη και πολύ μικρών κτισμάτων στο έδαφος, είναι χρήσιμες, μεταξύ άλλων, για την εκπόνηση μελετών που συνοδεύουν μεγάλες επενδύσεις και έργα. Πρόκειται δηλαδή για υλικό πολύτιμης σημασίας που θα διασωθεί μέσω της διαδικασίας της ψηφιοποίησης και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο χρόνων από την υπογραφή της σύμβασης.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρηση – αποκατάσταση και ανατύπωση φθαρμένων αρνητικών και έντυπων αεροφωτογραφιών (τόσο των φιλμ σε ρολό όσο και των κομμένων αρνητικών φιλμ), όπως και 70.000 ακόμη που είναι πολύ παλιές και χρονολογούνται από το 1938. Επίσης, θα προχωρήσει στην ψηφιοποίηση 290.000 αεροφωτογραφιών και συνολικά θα πρέπει να αρχειοθετήσει και να δημιουργήσει μεταδεδομένα, δηλαδή την επιπρόσθετη πληροφορία που είναι απαραίτητη για την ευκολότερη επεξεργασία του υλικού αυτού. Σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί 90.000 αεροφωτογραφίες, που αντιστοιχούν μόλις στο 25% του συνόλου. Στο αρχείο της ΓΥΣ, που αποτελεί βασική πηγή πληροφορίας για τη δημιουργία δασικών χαρτών και του δασικού κτηματολογίου, έχει στηριχθεί η παραγωγή ορθοφωτοχαρτών (εικόνες που προέρχονται από επεξεργασία αεροφωτογραφιών ή δορυφορικών εικόνων) κατά τη σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου. Όπως ακόμη, επισημαίνεται, η μοναδικότητα του αρχείου της ΓΥΣ το καθιστούν αναντικατάστατο εργαλείο όλων των φορέων που ασχολούνται με τη γεωγραφική πληροφορία. Καθημερινώς εξυπηρετούνται από την υποδιεύθυνση χορήγησης της ΓΥΣ και το ηλεκτρονικό της κατάστημα, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες, για αναπτυξιακούς και διάφορους άλλους σκοπούς. Επίσης, η πληροφορία που διαθέτει η ΓΥΣ απεικονίζει, από το 1938, το ελληνικό έδαφος και κατ’ επέκταση συμβάλλει στην αποτροπή καταπατήσεων δασικών εκτάσεων, έχει ανυπολόγιστη αρχειακή αξία, με αποτέλεσμα «οποιαδήποτε φθορά να αποτελεί μη αναστρέψιμη απώλεια», όπως αναφέρεται στο κείμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού. Παρ’ όλα αυτά, η καθημερινή χρήση του πρωτότυπου υλικού για τις ανάγκες της υποδιεύθυνσης χορήγησης της ΓΥΣ, προς ικανοποίηση αιτήσεων χορήγησης στο κοινό, η φυσική γήρανση του παλαιότερου από αυτό υλικού, καθώς και οι μη ενδεδειγμένες συνθήκες φύλαξης, συμβάλλουν στη συνεχή φθορά του. Ήδη μέχρι σήμερα έχει καταμετρηθεί ικανός αριθμός αρνητικών τα οποία έχουν υποστεί σημαντική φθορά, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει φθαρεί και το αρχείο των εκτυπωμένων αεροφωτογραφιών.
Το έργο, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη (θα περιέχει όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης). Θα επιτρέψει και την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή γεωγραφικών πληροφοριών με άλλους φορείς με ανάλογο αντικείμενο, όπως η «Ελληνικό Κτηματολόγιο», το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
0 Σχόλια