Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας, MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)*
Οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας και Κίνας - Ουκρανίας
Οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας από το 2001 και μετά εξελίσσονται ιδιαίτερα φιλικές όταν και υπέγραψαν την «Συνθήκη Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας» που αφορά την συνεργασία στην πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και διεθνή ζητήματα.
Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 720.000 ευρώ. Η ανθρωπιστική βοήθεια της Κίνας μαζί όμως με την επιμονή της στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ισοδυναμούν με σιωπηρή συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Δύση ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας να διατηρηθεί.
Η Κίνα υπέγραψε συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια φυσικού αερίου με την Ρωσία μέσω ενός νέου αγωγού στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Σινορωσικής στρατηγικής συνεργασίας, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία. Η Gazprom, συμφώνησε να τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με επιπλέον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η Ρωσία προμηθεύει ήδη με φυσικό αέριο την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia. Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα στην πλήρη δυναμικότητά του, ο όγκος τροφοδοσίας θα φθάσει συνολικά τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για την Ουκρανία από το 2020, με την Ουκρανία να εξάγει αγαθά αξίας 4,9 δις δολαρίων και να εισάγει αγαθά αξίας 5,5 δις δολαρίων από την Κίνα. China Cannot Condone Russia’s Aggression in Ukraine
Οι σχέσεις Ινδίας – Ρωσίας και Ινδίας - Ουκρανίας
Οι σχέσεις Ινδίας - Ρωσίας από το 2000 είναι φιλικές μετά με την υπογραφή της Διακήρυξης της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και της αναβάθμισής της το 2010, με 215 διμερείς συμφωνίες σχετικά με την άμυνα, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, τις υποδομές, το εμπόριο, την τεχνολογία, τη διαστημική συνεργασία, την πυρηνική ενέργεια, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Η Ινδία απείχε στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την οποία καταδικάστηκε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, όμως υποστήριξε την σημασία «του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών». Η Ινδία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς εξαρτάται κατά 80% από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων.
Οι διμερείς συναλλαγές μεταξύ Ινδίας – Ουκρανίας έχουν αυξηθεί σημαντικά στα τελευταία 25 χρόνια και το 2019 ήταν σχεδόν 2,8 δις δολάρια ΗΠΑ. Η Ινδία για την Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος συνολικός εξαγωγικός προορισμός. Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ινδία μένει ουδέτερη και δεν καταδικάζει την ρωσική εισβολή;
Η Ινδία έχει τετραπλασιάσει από την έναρξη του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου τις εισαγωγές της σε ρωσικό πετρέλαιο και είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις Ινδίας – Κίνας και Ινδίας - ΗΠΑ
Με αφορμή τις κάκιστες σχέσεις Κίνας – Ινδίας, λόγω των εδαφικών διεκδικήσεων στα σύνορά τους, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με την Ινδία και αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης αμερικανικής στρατηγικής για την περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μπλοκ αντίστασης στην Κίνα, ώστε να διευρύνουν τις συμμαχίες τους στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης που ιδρύθηκε το 1996, ως ένας ταχέως αναπτυσσόμενος οργανισμός ασφαλείας με μέλη την Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία, Πακιστάν και Ιράν (νέο μέλος από Σεπτέμβριο 2021), κατά τον Αμερικανό διεθνολόγο Μπρεζίνσκι όπως έγραψε πριν 25 χρόνια, θα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή της Ευρασίας με «πιο επικίνδυνο σενάριο τον συνασπισμό μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Ιράν».
____________________
*Ο
Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων
σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει
τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου
Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως
στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο
ΝΑΤΟ Training Group
1 Σχόλια
Αντιστράτηγε εα κ Κούσαντα Κωνσταντίνε ελπιζω το ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ να μην ειναι προσβλητικο.Δεκτο εκ μερους σας αλλο επιφωνημα.-Τελειο αρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφή