Τίτλοι τέλους μπαίνουν στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την επόμενη χρονιά, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των αποδοχών
ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 14/04/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Αυξήσεις μεταξύ 5% και 6% θα λάβουν οι συνταξιούχοι το 2023 καθώς ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή τους, η οποία είχε ανασταλεί από την περίοδο του πρώτου Μνημονίου, το 2010. Παράλληλα, από τη νέα χρονιά σχεδιάζεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΕΑ), η οποία θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση στις αποδοχές και των συνταξιούχων. Η απαγόρευση των αυξήσεων των συντάξιμων αποδοχών λήγει στις 31/12/2022 και όπως προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από το 2023 θα δοθούν αυξήσεις που αναλογούν στις συντάξεις, έπειτα από 12 χρόνια δραματικών περικοπών.
Το πάγωμα των συντάξιμων αποδοχών είχε επιβληθεί από το 2010 αρχικά μέχρι το 2016, αλλά έπειτα από πιέσεις της τρόικας ο «πάγος» διευρύνθηκε μέχρι το 2021 και κατόπιν μέχρι το 2022. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο (και ισχύοντα) Βρούτση 4670/2020, η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022 και του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022.
Ειδικότερα, ο νόμος 4670/2020 προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1η/1/2023 κατ' έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».
Στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει, ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός φέτος, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται να κινηθεί στο 7% κατά μέσο όρο το 2022. Πάντως, ο μέσος όρος του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανέρχεται στο 7,2%-7,5% και όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξησή του στους επόμενους μήνες. Επίσης το ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΤτΕ θα αυξηθεί από 2,8% έως και 3,8%, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΤτΕ που ήταν στο 4,8% και του υπουργείου Οικονομικών που ήταν στο 4,5%.
Οι δικαιούχοι. Δυστυχώς, οι αυξήσεις δεν θα είναι οριζόντιες. Δικαιούχοι θα καταστούν μόνο όσοι λαμβάνουν σύνταξη η οποία δεν ξεπερνά το ποσό που προκύπτει με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, όπως αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2020 με τον νόμο Βρούτση. Όσοι έχουν τη λεγόμενη «θετική προσωπική διαφορά» (δηλαδή εισπράττουν και σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού) δεν θα δουν καμία αύξηση. Στην περίπτωση αυτή το ποσό θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.
Συγκεκριμένα, οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τις 13 Μαΐου 2016):
α. Που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50 ευρώ δεν θα δουν καμία πραγματική αύξηση, απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί, αυξάνοντας τις ελπίδες σταδιακά να αυξηθεί η σύνταξη μετά το 2023. Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται με αυτές τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί.
β. Που έχουν θετική προσωπική διαφορά μικρότερη των 50 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται είτε να μηδενίσουν τη θετική διαφορά, είτε να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, κάτι που θα τους οδηγήσει σε πολύ μικρές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έχει μείωση 150 ευρώ και παίρνει το ποσό αυτό ως προσωπική διαφορά, αν πάρει αύξηση 30 ευρώ το 2023 θα χάσει 30 ευρώ από την προσωπική διαφορά και θα έχει 120 ευρώ από προσωπική διαφορά και 30 ευρώ από την αύξηση. Αν δοθεί αύξηση 30 ευρώ το 2024, τότε θα έχει 90 ευρώ προσωπική διαφορά και 30+30 ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 και 2024. Όταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, τότε θα περιμένει να δει και καθαρή αύξηση στη σύνταξη.
Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΕΑ). Την ίδια ώρα, τίτλους τέλους στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Από 1ης/1/2023, η οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενός μνημονιακού μέτρου που θεσπίστηκε ως προσωρινό το 2011 αλλά έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα, φέρνει αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές για τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, για τους οποίους έχει ανασταλεί η εισφορά, θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές. Με λιγότερο φόρο θα επιβαρύνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα ή τόκους. Το μέτρο αγγίζει περίπου 1,2 εκατ. φορολογουμένους.
14 Σχόλια
Για οσους εχουν ΑΡΝΤΗΤΙΚΗ ΠΔ αρκετα μεγαλη γιατι δεν γραφετε εστω μια φορα.ΑΛΛΑ ....ΕΙΠΑΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟ....2023 και εχουμε ....ΑΠΡΙΛΙΟ 2022.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πάρω 5 ευρώ αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και θα έχω ακόμη να καλύψω μια προσωπική διαφορά άνω των 100 ευρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως περιμένουν να ακούσουν και ευχαριστώ;
Όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που κυβερνησαν ή θα κυβερνησουν μελλοντικά αυτόν τον άμοιρο τόπο μας.
Δυστυχώς πρέπει να αλλάξουν πολλά.
Με την επιδοματικη πολιτική που ακολουθείται δεν αλλάζει τίποτα.
Τα παίρνουν πολλοί οι οποίοι δεν τα δικαιούνται και πολλοί μένουν από έξω.
Δουλειές χρειάζεται ο κόσμος.
Όποιος μπορεί και βασικά θέλει να δουλέψει να υπάρχει δουλειά.
Και όχι να κάθονται και να παίρνουν επιδόματα ρομα, ομογενείς, πρόσφυγες κλπ.
Επιδότηση επιχειρήσεων οι οποίες την μια μέρα ανοίγουν και τον επόμενο χρόνο τις κλείνουν για να ξαναπαρουν επιδότηση να ανοίξουν μια άλλη την οποία θα την ξανακλεισουν.
Μόνο με τον τουρισμό δεν γίνεται τίποτα.
Δεν παράγουμε τίποτε ως χώρα.
Κάτι πρέπει επιτέλους να αλλάξει.
5..6 στηλες ολη η αληθεια ...μονο που αυτα πρεπει τα ρωτανε ..καποιοι στην βουλη αντιπολιτευση λεγεται αυτη,..η οπως λεγεται ...να μη μας γλενταει η εκαστοτε κυβερνηση !!!
ΔιαγραφήΟ λαος δεν μασαει κουτοχορτο και θα στειλει το μορφωμα της νδ μια για παντα στον σκουπιδοτενεκε της ιστοριας
ΑπάντησηΔιαγραφήνα ρθει ο τσιπρας να σου παρει οτι δεν μπορεσε γιδι
Διαγραφήειδικη εισφορα αλήλεγγυης ....88 ευρω το χρονο !!! 1000 ευρω την δεκαετια σοβαροτης μηδεν !....στον αγυριστο !!! και ακομα παραπερα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτοί όρσε 6% και εμείς όρσε 10 στις εκλογές. Άντε γιατί και έχουν πει πολλά εναντίον μας και δεν έκαναν και τίποτε ουσιώδες. Φάγανε και τις Συντάξεις, φάγανε και τα ξεσυμπληρωματικά εφάπαξ φάγανε και τα ΒΟΕΑ φάγανε και τα δικαιώματα των νέων. Φάγανε και σκάσανε. Οι ίδιοι από την αρχή. Τα ίδια σούργελα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΧΑ 351 ΕΥΡΩ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡ.ΔΙΑΦΟΡΑ.ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΑ 338 ΕΥΡΩ.ΕΙΜΑΙ ΟΛΟ ΧΑΡΑ.ΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΧΑΡΗ ΜΟΥ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος όλους τους εν ενέργεια και εν αποστρατεια συναδέλφους. Τέτοια κοροϊδία δεν αντέχετε. Οποίος ψηφίσει αυτά τα ανθρωπάκια είναι χωρίς ίχνος νοημοσύνης. Στις επερχόμενες εκλογές στείλτε τους εκεί που τους αρμόζει. Ως εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοροϊδίες...., Να σταματήσει τώρα η συνεχιζόμενη παράνομη και αντισυνταγματική κράτηση στην εισφορά αλληλεγγύης από τα μερίσματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ. Δώστε πίσω αυτά που μας κλέψατε .......
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατεργήστε τώρα την προσωπική διαφορά με νόμο,και αφήστε τα περί δεν μας αφηνούν από την Ευρώπη.Η κατάσταση αυτή σας βολεύει αφάνταστα αφού οι βλάκες του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την βρώμικη δουλειά για εσάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την καταργήσουν την προσωπική διάφορα και θα πουν και ένα τραγούδι, αν θέλουν ας κάνουν και αλλιώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήO ΣΥΡΙΖΑ με τον νομο 4387/2016 (ν. Κατρουγκαλου) καθιερωσε την προσωπικη διαφορα. Δεν σταματησε ομως εκει. Με τον νομο 4472/2017 την καταργησε (δηλαδη θα γινοταν καταβολη των συνταξεων ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗ ΜΕΙΩΣΗ, ΧΩΡΙΣ η προσωπικη διαφορα να υπαρχει στις μικτες αποδοχες) παρα τις εντονες αντιρησεις της τοτε αντιπολιτευσης (βαζοντας και πλαφον η ΜΕΙΩΣΗ να μην υπερβαινει το 18% της συνταξης). Ευτυχως ο 4477/17 πριν τις αρχες του 2019 καταργηθηκε με την ψηφο ολων σχεδον των κομματων. Οσοι λοιπον εχουν προβλημα με την προσωπικη διαφορα ας απευθυνθουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήσωστος
Διαγραφή