Του Βασίλειου Νικολόπουλου* - ΠΗΓΗ: 60+ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 2-3/4/2022-[Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Ως γνωστό, με το άρθρο 14 του ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) καθιερώθηκε για την «προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων», η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ (ΠΔ). Αναλυτικότερα από 1.1.2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των παλαιών συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, βάσει των νέων διατάξεων του ν.4387/2016, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Αυτή είναι η ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
Εάν το παλαιό καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών. Αυτή είναι η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. Παρόλο τη λέξη «αρνητική», ουσιαστικά σημαίνει αύξηση. Επίσης στο ίδιο άρθρο, προεβλέπετο ότι το συνολικό ποσό της σύνταξης θα αυξανόταν από 1.1.2017 κατ' έτος με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προηγούμενου έτους. Η ημερομηνία έναρξης αυξήσεων από 1.1.2017, τροποποιήθηκε με το ν. 4472/2017 και μετατέθηκε για την 1.1.2022. Τέλος με το ν.4670/2020 (νόμος Βρούτση), η ημερομηνία αυξήσεων ξαναμετατέθηκε για 1.1.2023.
Οι ίδιες προβλέψεις
Τα ίδια περίπου προβλέπονται με το άρθρο 25 του ν.4670/2020, με διαφοροποίηση την ημερομηνία επανυπολογισμού (2ου) που είναι πλέον η 1.10.2019. Η ΠΔ αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, επομένως και αποστράτων, ήτοι όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί κυρίως πριν το Μάιο 2016, αλλά και μερικών πριν την 1.10.2019,με συντάξιμα άνω των 30 ετών.
Η θετική ΠΔ που είναι ένα αξιόλογο ποσό και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμη και τα 400 ευρώ, σημαίνει ότι κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ΠΟΤΕ αύξηση στο ποσό της ήδη μειωμένης καταβαλλόμενης σύνταξής τους, η οποία ουσιαστικά θα συνεχίσει να μειώνεται λόγω σημαντικής μείωσης της αγοραστικής της αξίας. Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών διακηρύσσουν ότι έχουμε εξέλθει από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι που θα συνεχίζουν να βυθίζονται σε αυτή την σπειροειδή οικονομική δίνη.
Μήπως ήρθε ο καιρός η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της θετικής προσωπικής διαφοράς, να τη θεωρήσει και να την υπολογίσει ως μέρος της σύνταξης (εθνική, ανταποδοτική και προσωπική), ώστε επί του συνολικού πλέον ποσού να υπολογίζεται η οποιαδήποτε αύξηση χορηγείται από 1.1.2023 και έτσι όλοι οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν του αναφαίρετου δικαιώματος της αύξησης της σύνταξής τους; Εξάλλου τα ποσά που αφορούν στην προσωπική διαφορά ήδη καταβάλλονται στους συνταξιούχους, που σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Π/Υ του e-ΕΦΚΑ, πέραν της ενδεχόμενης ετήσιας αύξησης από το 2023, που εκτιμάται ότι δεν θα είναι σημαντική.
Μήπως επιτέλους το Κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους Πολίτες του με κοινωνική ευαισθησία και ιδιαίτερη φροντίδα, όπως ΔΕΝ έκανε στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες των τελευταίων 12 ετών, που μάλιστα έχουν πληγεί ακόμη περισσότερο από την εξακολουθούσα επί τριετία πανδημία; Κατάσταση, ιδιαίτερα επιβαρυμένη στην κατηγορία των συνταξιούχων, οι οποίοι μαζί με τους μισθωτούς σηκώνουν το βάρος των φορολογικών εσόδων του Κράτους.
Μήπως;
___________________
*
Ο Βασίλειος Νικολόπουλος είναι Ταξίαρχος ε.α. - Πρόεδρος Πανελλήνιας
Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ)
11 Σχόλια
Κυριε προεδρε της ΠΟΣ υπαρχουν συναδελφοι που αδικηθηκαν απο το 2017 με τν ΠΔ γιατι τωρα εχουν αρκετα ανεβασμενη πανω απ 100 ευρω ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσοι ΕΧΟΥΝ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ μεγαλη κακως λαμβανουν συνταξη τετοιου μεγεθους.Το 2017 ειχα θετικη προσωπικη διαφορα 53 ευρω και ΤΩΡΑ παρολο τις 3 προσαυξησεις λογω επαναυπολογισμου εχω ΑΡΝΗΤΙΚΗ 100 και πλεον ευρω που σημαινει πληρωναμε αλλους 5 χρονα.ΕΛΕΟΣ.
Δεν συμφωνω με την αναρτηση σας .
To σχολιο ειναι σωστο. Πρωτιστως φταινε διαχρονικα οι κυβερνησεις που δεν ειχαν αλλαξει το ποτε μπορει να φευγει καποιος απο τον στρατο. Ομως και αυτοι που κανοντας χρηση αυτου του δικαιωματος εφυγαν νωρις πηραν ενα ρισκο. Αυτο τωρα πληρωνουν και αυτοι και οι υπολοιποι.
ΔιαγραφήΠρος τους δύο ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ. Γνωρίζετε μήπως πολλούς Συνταξιούχους οι οποίοι στα 48 τους έχουν 11.000 ένσημα και στα 53 τους 13.000;
ΔιαγραφήΤα ένσημα βγαίνουν βάσει ετών.35 x 300 = 10500.100 % θεωρητικά. Από κει και πάνω αλλάζει.
ΔιαγραφήΘεωρητικά x300 και στην πράξη x384 ετησίως. Τα περί Δημοσίων και Ιδιωτών αλλού. Διαβάζουμε και καμία μελέτη της ΠΟΣ. Καμιά φορά
ΔιαγραφήΣε ποιους το λέτε το ( δώστε αυξήσεις στους απόστρατους????? )
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ασχοληθεί αυτός ο θίασος με τούς απόστρατους??????
Όχι μόνο δεν θα δώσει αυξήσεις, αλλά θα κάνει και μειώσεις άμα τύχει και ξαναβγεί........
Και όσο για τούς απόστρατους, εκεί πάνω στα Μέγαρα ούτε να ακούν θέλουν ούτε νά τούς βλέπουν.........
Μιλάμε για μίσος όχι αστεία, σπυριά βγάζουν....
Τίποτα αναδρομικά πήρανε οι απόστρατοι???????
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχαχαχαχαχα
Αυξήσεις δώστε λέει.....
Ότι να ναι.........
Τι μας λεει με αλλα λογια το αρθρο? Οτι πρεπει να καταργηθει ο νομος 4387/2016 (ν. Κατρουγκαλου). Ποσες πιθανοτητες εχει να γινει αυτο ?
ΑπάντησηΔιαγραφήπιστεύω κύριε Νικολόπουλε ότι το 2013 οι αυξήσεις που θα δοθούν στους συνταξιούχους θα είναι κλιμακωτές από την κυβέρνηση, ανάλογα με μικτό ποσό σύνταξης που λαμβάνει ο κάθε συνταξιούχος και αυτό θα συμβεί λόγω των μεγάλων προσωπικών διαφορών που έχουν αρκετές συντάξεις χαμηλές μετά τους επαναυπολογισμούς αυτών με τους νόμους που εκδόθηκαν από το 2016 και μετέπειτα και προκειμένου ένα μεγάλο ποσοστό των προσωπικών διαφορών να καλυφτούν με τις αυξήσεις αυτές εκτός και εάν επιλεγεί κάποια άλλη μέθοδος που θα δώσει αυξήσεις σε όλους, όπως να αυξηθεί μόνο η εθνική σύνταξη
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την κατάργηση των κρατήσεων στα μερίσματα τι γίνεται κύριε Νικολόπουλε ; πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα και κανένα αποτέλεσμα, γιατί ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα. Κύριε Νικολόπουλε η πρότασή σας αυτή ούτε δίκαιη είναι, ούτε ηθική, ούτε νόμιμη, γνωρίζεται πολύ καλά τους λόγους που δεν καταργήθηκε το 2019 η προσωπική διαφορά και πολύ περισσότερο γνωρίζεται πως προέκυψαν για κάποιους οι μεγάλες προσωπικές διαφορές. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της πρότασή σας και ειλικρινά δε με ενδιαφέρουν.Δίκαιο και σωστό θα ήταν αφενός μεν η ουσιαστική αύξηση των συντελεστών από το 25 έτος και όχι το 30 έτος και αφετέρου η πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η χορήγηση σωρευτικά 2% από το 2017 λόγω του ν. 4387/2016 και το 2023 να χορηγηθεί 5%.
ΑπάντησηΔιαγραφή