ΦΩΤΟ: Στις 10-12-2021 το Γραφείο
Προγράμματος Η-60 (PMA-299) με σχετική ανάρτηση στο Twitter, καλωσόρισε εκ
μέρους της Διοίκησης Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων (NASC) του Ναυτικού των
ΗΠΑ, το ΠΝ στην οικογένεια του ελικοπτέρου ΜH-60R, παρουσιάζοντας φωτογραφία
του πρώτου εκ των επτά που έχουν παραγγελθεί - ΠΗΓΗ
Εντός του 2025 αναμένεται να έχει «κουμπώσει» το πρώτο «ζευγάρι» Belharra-Romeo. Με τα στελέχη του Στόλου να κάνουν λόγο για τον πιο ισχυρό ίσως συνδυασμό φρεγάτας με ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο παγκοσμίως
του Κώστα Σαρικά
Το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας που ξεκινά θα είναι αναμφίβολα η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της γαλλικής Naval Group για την απόκτηση των τριών ψηφιακών φρεγατών Belharra με option για μία ακόμη. Με την τελετή να λαμβάνει υψηλό συμβολισμό αφού αναμένεται να πραγματοποιηθεί την παραμονή της εθνικής μας εορτής πάνω στο ιστορικό σύμβολο ισχύος του Στόλου, στο ανίκητο θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ». Την ώρα που οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού «τρέχουν» τις διαδικασίες για το επόμενο μεγάλο εξοπλιστικό βήμα το οποίο δεν είναι άλλο από την απόκτηση καινούργιων κορβετών.
Όμως ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα ακόμη σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο αφορά την απόκτηση των επτά υπερσύγχρονων Αμερικανικών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 Romeo. Των πιο ισχυρών «κυνηγών» υποβρυχίων στον κόσμο τα οποία πάνω στις καινούργιες ελληνικές φρεγάτες Belharra αλλά και στις κορβέτες που επιθυμεί να αποκτήσει το συντομότερο ο Στόλος κυριολεκτικά θα εκτινάξουν τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Χωρίς υπερβολή, όπως τονίζουν οι γνώστες του πιο δύσκολου επιχειρησιακά αντικειμένου στον θαλάσσιο πόλεμο, με τον συνδυασμό των επτά Romeo με τις τρεις ή τέσσερις Belharra αλλά και με τις καινούργιες κορβέτες -οι οποίες θεωρείται δεδομένο ότι θα διαθέτουν ανάλογα συστήματα- το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων.
Εντός του 2022 στη «φωλιά» των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα αρχίζουν οι τεχνικές εργασίες για την μετασκευή-εκσυγχρονισμό του υπόστεγου της 1ης Μοίρας όπου αναμένεται να στεγαστούν τα νέα αποκτήματα του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η επιλογή των Στελεχών τα οποία στις αρχές του 2023 σχεδιάζεται να μεταβούν στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν στα καινούργια ελικόπτερα. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για 6 έως 8 στελέχη τα οποία με την επιστροφή τους στην Ελλάδα θα αναλάβουν ρόλο εκπαιδευτή. Ώστε με την παραλαβή των πρώτων MH-60 Romeo να αρχίσει η εντατική εκπαίδευση του συνόλου των πληρωμάτων που θα στελεχώσουν τους «φονιάδες υποβρυχίων» στο ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα πρώτα τρία Romeo αναμένεται να έχουν φτάσει στην Ελλάδα και στην 1η Μοίρα Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού εντός του 2023 με τα υπόλοιπα τέσσερα να αναμένονται στα τέλη του 2024. Λίγους μήνες δηλαδή πριν ο Στόλος παραλάβει την άνοιξη του 2025 την πρώτη ελληνική Belharra. Έτσι εντός του 2025 αναμένεται να έχει «κουμπώσει» το πρώτο «ζευγάρι» Belharra-Romeo. Με τα στελέχη του Στόλου να κάνουν λόγο για τον πιο ισχυρό ίσως συνδυασμό φρεγάτας με ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο παγκοσμίως και σίγουρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την απόκτηση και των υπολοίπων Bellhara αλλά και των κορβετών το «φονικό» αυτό «ζευγάρι» θα κυριαρχεί στον Στόλο τα επόμενα χρόνια και θα αποτελεί φόβητρο για τα τουρκικά υποβρύχια. Και ενώ ήδη τα ελληνικά υποβρύχια θα έχουν προμηθευτεί τις πανίσχυρες τορπίλες βαρέως τύπου. Αυτή θα είναι η απάντηση του Στόλου στα καινούργια «214» των γειτόνων με τα οποία θα επιχειρήσουν να ισορροπήσουν το ξεκάθαρο ελληνικό πλεονέκτημα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ταυτόχρονα με τα επτά καινούργια Romeo θα επιχειρούν και τα έντεκα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70 «Aegean Hawk» ενώ σταδιακά θα παροπλιστούν τα AB-212 τα οποία για δεκαετίες προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν τα μέγιστα με τα έμπειρα πληρώματά τους.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
1 Σχόλια
Ποιες Βelharra; Αμα τις δειτε σφυριξτε μου κλεφτικα.
ΑπάντησηΔιαγραφή