Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να υπερασπιστεί την Ουκρανία χωρίς να προσβάλει τη Ρωσία, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Liberation, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο, στο άμεσο μέλλον, να είναι η Τουρκία, μετά την Ουκρανία, η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο από τη ρωσική επιθετικότητα.
Η Τουρκία αναγνώρισε την Κυριακή την κατάσταση πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία την εξουσιοδοτεί, βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ, να περιορίσει την πρόσβαση των δύο εμπόλεμων μερών στα Στενά των Δαρδανελίων, υπενθυμίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Τουρκία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια περίπλοκη απόφαση λόγω της οικονομικής εξάρτησης της Άγκυρας από τη Μόσχα.
«Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πραγματική ύφεση και η συμμόρφωση με τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν θα είναι βιώσιμη για την κυβέρνηση», δηλώνει στη Liberation ο Κεμάλ Κιρισκί, ερευνητής για την Τουρκία στο Brookings Institution, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ανοιχτά ότι «θα αντιμετωπίσει όλες τις χώρες που τηρούν τις κυρώσεις ως “εχθρικά έθνη”.
»Δεν θα με εξέπληττε αν είχε στο μυαλό του την Τουρκία όταν το έλεγε αυτό.
»Έτσι, η Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και να ακολουθήσει μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη προσέγγιση, υποστηρίζοντας παράλληλα την Ουκρανία, τουλάχιστον ρητορικά» σχολιάζει ο Κιρισκί.
Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε η ουκρανική κρίση να αποδειχθεί τελικά μια ευκαιρία για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο ίδιος σχολιάζει:
«Η Δύση αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να έχει την Τουρκία στο πλευρό της αν θέλει να αποτρέψει τον Πούτιν και, αν η αποτροπή αποτύχει, να υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.
»Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές για την Τουρκία.
»Αλλά στο άμεσο μέλλον, η Τουρκία, μετά την Ουκρανία, θα μπορούσε να είναι η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο από αυτή τη ρωσική επιθετικότητα».
Εκ παραλλήλου ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών Μπαϊράμ Μπαλτσί δήλωσε στην Liberation:
«Μέχρι τώρα, η Τουρκία είχε καταφέρει να επιδείξει την ουδετερότητά της.
»Φοβάται να πάρει θέση σε αυτόν τον πόλεμο. Αλλά το κλείσιμο των Στενών θα ήταν μια σαφής δήλωση.
»Η Ρωσία θα μπορούσε τότε να απαντήσει με βομβαρδισμό της Ιντλίμπ, γεγονός που θα έφερνε δύο εκατομμύρια περισσότερους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία».
ΠΗΓΗ: tribune.gr
4 Σχόλια
Παντως απο την συνενετευξη ΕΡΝΤΟΓΑΝ γαι κλεισιμο των στενων σε ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ (αφου περασαν τα ΡΩΣΙΚΑ) αυτο που βγαλαμε συμπερασμα ειναι ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ -Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ εκλεισε το ματι στην ΡΩΣΙΑ-Τα κοματα του εμβολιαστικου τοξου στην Ελλαδα αποκαλυπτονται στο θεμα ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒουλευτης ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ >Κ.Μπογδάνος: «Γιατί σβήσατε την Κύπρο από τις χώρες που έχουν δεχτεί εισβολή κύριε Μητσοτάκη;» (Δεν ....ειχαν εμβολαστει ?)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όλα φταιει εκείνος Ζελεσκι ο Πρόεδρος, ο ηθοποιος, ο κωμικός, ο αχρηστος και Ανικανος( κατάλληλος μόνο για το Δελφινάριο και κωμικές ταινίες. Αποδείχτηκε ανεπαρκής. Λίγος. Πήρε έναν λαό στο λαιμό του. Να συνεχίσει ηθοποιός στο Hollywood. Ας τον κάλεσει ο Μητσοτάκης καί η Μενδωνη να δώσει καμμιά παράσταση στο Δελφινάριο. Σέ αντικατάσταση των Μπαλέτων ΜΠΟΛΣΌΙ που ακύρωσαν τις παραστάσεις των. Ο ηθοποιός Πρόεδρος Ζελεσκι εμπλεξε τη χώρα του απαρασκευη, γυμνή σέ πόλεμο και την παρατησε και κρυβεται τώρα ασφαλής, το ορνιο της κλεισουρας και ο λαός του σκοτώνεται και υποφέρει. Αναλγητος... Δεν έβλεπε τι είχε συμβεί στην Κύπρο, Ιράκ, Λιβύη, Γιουγκοσλαυια, την Γεωργία την Αρμενια; Που πηγαινε ο χαζός, ξυπολυτος στα αγκαθια; Εμπλεξε ασχημα την χώρα και το λαό του, ο ανόητος! Και τρεχουν από πίσω του όλοι οι Αρχηγοι των κρατων να τον σώσουν και τον χειροκροτούν... Γιατί; Επειδή έμπλεξε τη χώρα τού σε πόλεμο; Αλλοι βαρεμενοι αυτοι...Τόσο μυαλό έχουν και αυτοι... Τοχουν χάσει ντιπ γιά ντιπ... Και εμπλεξαν όλο τον κόσμο και χάνεται άδικα και υποφέρει... Απεραντο φρενοκομειο...
ΥΓ. Ο ΡΩΣΟΣ μια μέρα στην Ουκρανια ...
Κυρωσεις!!!
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ 48 χρόνια εισβολης και κατοχης στην ΚΎΠΡΟ....Μουγκα!!!!
Αυτό και αν είναι Αδικια.
Γιατί δεν μιλάει κανείς για την Κύπρο; Γιατί δεν διαμαρτύρεται κανείς και για την Κύπρο;
Γιατί σιωπούν οι Έλληνες πολιτικοί; Δεν νοιώθουν τύψεις;
Πολύ σωστός
ΔιαγραφήΓιατί το Μέταπολιτευτικο Δημοκρατικο Καθεστως επιδεικνυει αυτό το μεγάλο και συνεχες και παθιασμενο ενδιαφέρον καί την ευαισθησια για την Ουκρανια μία ξένη χώρα που δεν είναι ούτε μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε της ΕΕ; Γιατί δέν το επεδεικνυε το ίδιο ενδιαφέρον γιά την Κύπρο το 1974, όταν επεφταν κορμια και ποτιζονταν το χώμα της μαρτυρικης νησού με το αίμα των αβοηθητων Ελλήνων Παλληκαριων; Καί τι έκανε τόσα χρόνια; Γιατί η κυβέρνηση δεν εθεσε θέμα Τουρκικης Εισβολης στην Κύπρο επ ευκαιρία της Ουκρανικης κρισης, να εφαρμωστουν τα ίδια μέτρα εναντίον της Τουρκίας,όπως και εναντίον της Ουκρανιας; Γιατί δεν επεδειξε αυτό το απαραμιλλο και παθιασμενο ενδιαφέρον τόσα χρόνια γιά τα Εθνικα θέματα, όπως για την αρση του CASUS BELLI; Όπως η Ρωσία απειλεί την Σουηδία και Φιλανδία έτσι και η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα! Γιατί η κυβερνηση δεν επεδειξε το ίδιο ενδιαφέρον για τα ΒΑΡΩΣΙΑ ( ΑΤΤΙΛΑΣ Νο 3);;; Έχουμε και εδώ καθαρή Εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ( Βαρωσια), όπως η Ρωσία στην Ουκρανία! Γιατί δεν επεδειξε το ενδιαφέρον για την μη μετατροπη της Αγιας Σοφίας σέ Τζαμι; Ένα μνημείο της UNESCO; Γιατί εγκατελειψε τη Βόρεια Ηπειρο; Γιατί χαρισε το όνομα της Μακεδονιας; Γιατί δεν ενδιαφερθηκε για τα ΙΜΙΑ, που και εδώ έχουμε εισβολή της Τουρκίας; Γιατί η κυβέρνηση δεν έθεσε το θέμα των απειλών της Τουρκίας για τα νησιά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί η Κυβέρνηση δέν έθεσε το παράνομο Τουρκολυβικο Σύμφωνο ΑΟΖ με την Λιβύη;
Γιατί αυτή η αδιάφορια και αναλγησία των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στην Επεκτατική Τουρκία;;;;