Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Χρήστος Γκόκας, με θέμα «Άμεση θέσπιση του αμετάθετου με την συμπλήρωση 30 ετών υπηρεσίας», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.3883/2010 (Α΄167), ο σχεδιασμός των μεταθέσεων και αντίστοιχων υπηρεσιακών μεταβολών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), διέπεται κατά προτεραιότητα από υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και την προάσπιση του αξιόμαχου, με ταυτόχρονο σεβασμό των προσωπικών αναγκών των στελεχών, δεδομένου του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των ΕΔ.
Έχοντας υπόψη το δυναμικό χαρακτήρα της ανωτέρω διαδικασίας, που υπόκειται σε πληθώρα υπηρεσιακών και κοινωνικών παραμέτρων και στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τον εξορθολογισμό, αλλά και τη βελτίωση του ισχύοντος συστήματος μεταθέσεων του στρατιωτικού προσωπικού, το ισχύον πλαίσιο επανακαθορίσθηκε πρόσφατα, την 26η Νοεμβρίου 2021, με την νέα Υπουργική Απόφαση, υπό στοιχεία Φ.411/12/362832/Σ.8977/26-11-21 (Β΄ 5700).
Η εν λόγω Υπουργική απόφαση αποτελούσε δέσμευση της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και, κατά γενική ομολογία, ικανοποιεί αιτήματα τα οποία είχαν υποβληθεί αρμοδίως, αλλά και διορθώνει σφάλματα ή παραλείψεις που διαπιστώθηκαν προϊόντος του χρόνου και των συνθηκών.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η εκ προοιμίου θεσμοθέτηση οιονεί «αμετάθετου» προνομίου για κατηγορίες στελεχών με μόνο κριτήριο τα έτη υπηρεσίας, εισάγει ασφυκτικούς περιορισμούς στην Υπηρεσία, όσον αφορά στην αξιοποίηση του στρατιωτικού προσωπικού και τελικά στη διατήρηση του αξιόμαχου των ΕΔ.
Τέλος, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για ορθολογικοποίηση των μεταθέσεων του στρατιωτικού προσωπικού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξακολουθεί να συλλέγει, να επεξεργάζεται και να αξιολογεί τις απόψεις και προτάσεις των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να προβεί, όποτε και εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο, σε περαιτέρω τροποποιήσεις και βελτιώσεις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ
5 Σχόλια
Το αμετάθετο εισάγει ασφυκτικούς περιορισμούς στα ρουσφέτια που θέλουμε να κάνουμε για να βολέψουμε τα δικά μας παιδιά στις ΕΔ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφόσον είναι τόσο δύσκολο να υλοποιηθεί το αμεταθετο τότε ας ισχύει για όλα τα στελέχη ο μέγιστος αριθμός μεταθέσεων. Δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχουν στελέχη που έχουν πάρει 9 μεταθέσεις και άλλοι να έχουν μετατεθεί 4 στα 30 χρόνια. Μετάθεση μετά τα 30 ίσον crash test για την οικογένεια (σύζυγό και παιδιά) και ψυχολογικός πόλεμος για το στέλεχος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρειτε σπηλια να κρυφθειτε γιουσουφακια του ερντογαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι,κάτι έστω μικρό για το ένστολο προσωπικό; Κάποια ανανέωση προσωπικού ίσως; Που στο Πολεμικό Ναυτικό η ραχοκοκαλιά του έμψυχου δυναμικού στα πλοίαείναι 40ρηδες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτροπή
ΑπάντησηΔιαγραφή