Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τέλος Μαρτίου ανοίγει το ΤΑΧΙS-Χωρίς απαλλαγές από αποδείξεις-τεκμήρια

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τέλος Μαρτίου ανοίγει το ΤΑΧΙS-Χωρίς απαλλαγές από αποδείξεις-τεκμήρια

Στις φορολογικές δηλώσεις 2022 δεν ισχύουν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020

Αγώνα δρόμου κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου μέχρι τέλος Μαρτίου να έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο TAXIS για την υποβολή των δηλώσεων από 7 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Μία ακόμη αλλαγή είναι ότι ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους που λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι ότι θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2023.

Επίσης αναμένεται να διατηρηθεί η έκπτωση του 3% για τους υπόχρεους που θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Αναλυτικότερα το τοπίο με τις αποδείξεις και τα τεκμήρια διαμορφώνεται ως εξής:

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Καταργήθηκαν οι εκπτώσεις και η κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις ισχύει για όλους με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν το 2021 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2020 είχαν απαλλαγεί πλήρως από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που είχαν πληγεί από την πανδημία.

Ωστόσο από το μέτρο των e-αποδείξεων απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.

Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα

Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.

Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι 6 μηνών).

Τεκμήρια: Κανονικά θα εφαρμοστούν τα τεκμήρια και όσοι φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν με τα εισοδήματα τους τις δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια διαβίωσης που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία είναι:

Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

• Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.

Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Όσοι δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα από αυτό που υπολογίζει η εφορία με βάση τα τεκμήρια έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά επικαλούμενοι εισοδήματα που είναι αφορολόγητα ή φορολογήσιμα, γονικές παροχές σε χρήμα, εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ετών ή λήψη δανείων.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ/ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΦΚΑ 2021 ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς να υπολογίσουμε τα σχετικά ποσά από.....πριν στο Ε1.
      1)Κύρια σύνταξη.
      α)Πληρωτεο ΜΗΝΑ συν το φόρο ΜΗΝΑ συν την ειδική εισφορά ΜΗΝΑ συν συνδρομή ομοσπονδία ΜΗΝΑ(αν έχουμε)συν δόση δανείου ΜΗΝΑ(αν έχουμε) Χ(επί) 12 μήνες =..... συνολικό ποσό σύνταξης Ετους στο Ε1 στον κωδικό 303

      β)ειδική εισφορά μήνα στην κύρια σύνταξη Χ 12 μήνες=είδικη εισφορά Ετους στο Ε1 κωδικός 333

      2)Ταμεία
      Πληρωτεο μήνα ΜΤΣ συν το φόρο του , συν πληρωτεο μήνα ΕΤΕΧ συν το φόρο του Χ 12 μήνες= Σύνολο Έτους επικουρικής και μερίσματος στο Ε1 στον κωδικό 321
      3)ΦΟΡΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΟΛΩΝ
      φόρος μήνα κύριας σύνταξης ,συν φόρος μήνα ΜΤΣ, συν φόρος μήνα ΕΤΕΧ Χ(επί)12 μήνες= ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ φόρος Έτους στο Ε1 στον κωδικό 315
      Ενημερωτικά
      Το Χ(επί) 12 μήνες ισχύει εάν είναι ΙΔΙΑ τα σχετικά ποσά σε ΟΛΟΥΣ τους μήνες, διαφορετικά ανά μήνα οι σχετικοί υπολογισμόι.

      Διαγραφή