Του Παναγιώτη Σταμάτη Συγγραφέα και Ανώτερου Αξιωματικού
Δυστυχώς, από το 2011 (έτος θέσπισης του ΕΕΤΗΔΕ) και μετά, το φαινόμενο έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις
Η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων αποτέλεσε διαχρονικά προτιμητέα νομοθετική επιλογή, κυρίως λόγω της εκτιμώμενης ευκολίας είσπραξης του φόρου, και της αδυναμίας φοροαποφυγής.
Από αξιόλογες έρευνες και μελέτες (του ΚΕΠΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, της «διαΝΕΟσις», του στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος Βασίλη Μανεσιώτη και άλλες) προκύπτει ότι η ιστορία της φορολογίας των ακινήτων στην Ελλάδα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά και ιλαροτραγική.
Υπενθυμίζεται, λοιπόν, ότι η πρώτη φορά που φορολογήθηκε η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ήταν το 1923, με τη μορφή έκτακτης εισφοράς, προκειμένου να καλυφθούν οι πληγές της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής πληθυσμών (πρόκειται για συνήθη αφορμή ή δικαιολογία για προσωρινές τάχα επιβαρύνσεις, οι οποίες γίνονται μόνιμες. Πάντως, για περισσότερο από πενήντα χρόνια, η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα παρέμενε ανεπηρέαστη από τη φορολογία.
Σημειώνεται ότι...
Διαβάστε την συνέχεια παρακάτω:
ΠΗΓΗ: dikastiko.gr
3 Σχόλια
ΧΑΡΑΤΣΙ λεγεται και ειναι κεφαλικος φορος σε οποιον εχει ακινητο γιατι κινητο ,,,υπαρχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ιδια εγιναν επι Σαμαρα και εφυγαν δισ ευρω σε Ντουπμαι και ΚΥΡΙΩΣ ΑΣΙΑ που δεν εχουν φορο και ψαχνουν προσκεφαλα και μπαουλα να βρουν δισ ευρω να ζησουν στη Ελλαδα τα Voucher.To χειροτερο ? Δινουν Ελληνες ρευστο σε ματαναστες και μεσω ΜΚΟ αγοραζονται σπιτια εξωτερικο και οι ΜΚΟ κανουν...την δουλεια Ελλαδα.Αφηστε τις @@@@@@@@@ αυτες μας οδηγησαν στην καταντια.Τα σπιτια εχουν πληρωσει φορους μεχρι να κτιστουν και πληρωνουν μεσω Κοιν λογαριασμων.
Οσοι ψηφισατε μητσοτακη και νομιζατε οτι θα εχετε ελαφρυνσεις φορων λογω μικρης ακινητης περιουσιας,καθηστε τωρα στον αξονα γιατι αυτο το αποκομμα της νδ μια ζωη αβανταρηζε την οικονομικα ανωτατη ταξη.Καταλαβατε τωρα μεσαιοταξιτες;Καλη χωνεψη και ξαναψηφιστε τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης το 1923, θεσπίστηκε κατά την απαλλοτρίωση ακινήτων από το κράτος, το κόστος αποζημίωσης δηλαδή το κόστος του οικοπέδου που απαλλοτριώθηκε, να πληρώνουν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες. Ότι πιο ηλίθιο υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα 100 χρόνια μετά. Και το πιο γελοίο απ' όλα είναι ότι όσοι δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε τέτοιες υποθέσεις αποζημιώσεων, θεωρούν ότι τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων τις πληρώνει το κράτος. Και αντί πχ κατά την διάνοιξη ενός δρόμου να επιμεριστούν το κόστος της απαλλοτριώσεως όλοι όσοι διαθέτουν οικόπεδο στα οικοδομικά τετράγωνα τα οποία εξυπηρετούνται από την διάνοιξη αυτή, καλούνται πολλές φορές ακόμα και δύο μόνο υπάρχοντες παρόδιοι να αποζημιώσουν πλήρως ένα οικόπεδο τεράστιας αξίας. Αυτοί είμαστε
ΑπάντησηΔιαγραφή