Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.
1. Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε η υπόθεση της κλοπής προϊόντων από super market με δράστιδα μια 70χρονη. Είχε προηγηθεί ένα κύμα συμπαράστασης της κοινής γνώμης στα social media, τα οποία σήμερα παίζουν το ρόλο του «σύγχρονου καφενείου». Τώρα που έκατσε ο κορνιαχτός, ας κάνουμε μερικές ψύχραιμες σκέψεις.
2. Είδαμε λοιπόν άλλη μια επικοινωνιακού χαρακτήρα παρέμβαση του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ, που δήλωνε:…«Κλήθηκαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι κανονικά έπρεπε να την οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα, αλλά επειδή και οι αστυνομικοί άνθρωποι είναι και η εφαρμογή του νόμου αφορά ανθρώπους και γίνεται από ανθρώπους ότι η κυρία αυτή δεν υπήρχε λόγος να οδηγηθεί στο τμήμα και να φτάσει στη μήνυση, το παράπτωμα που είχε κάνει ήταν εξαιρετικά μικρό και σίγουρα οφειλόταν στην πολύ δύσκολη κατάσταση που η ίδια βιώνει. Τους συγχάρηκα, προφανώς είναι μια παράνομη πράξη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και δεν συστήνει κανείς σε κανένα να κάνει τέτοιου είδους πράγματα γιατί δεν είναι αυτή η λύση στα προβλήματά μας ούτε τα ατομικά ούτε τα συνολικά αλλά κάθε πράγμα πρέπει να έχει τον τρόπο αντιμετώπισής του. Μια γιαγιά 70 χρονών να την τραβάς για 50€ στην αστυνομία και σε δίκες δεν νομίζω ότι βοηθάει σε τίποτα».
3. Είναι γεγονός, ότι αυτή μας ξένισε, αφού τα ερωτήματα που προκύπτουν (πέραν της τεράστιας αντίφασης που περιλαμβάνουν οι ίδιες, εν είδει χρησμού, δηλώσεις), είναι πολλά: Μπορεί ο Υπουργός να υποκαταστήσει τα θεσμικά όργανα: ανακριτικούς υπαλλήλους, εισαγγελείς, δικαστήρια; Αγνοεί τη διάκριση των εξουσιών; Δεν έχει διαπραχθεί κλοπή (άρθ.372 Π.Κ.); Δεν έχουν υποχρέωση οι αστυνομικοί-ανακριτικοί υπάλληλοι να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από το νόμο, ήτοι σύλληψη και προσαγωγή του δράστη ενώπιον του εισαγγελέα, εκτός αν αυτός κρίνει, ότι συντρέχουν λόγοι, να μην εφαρμοστεί η διαδικασία (άρθ.417 επ. Κ.Π.Δ.); Μπορεί οι αστυνομικοί να ζητούν από τον παθόντα να μην καταγγείλει την πράξη; Δεν αποτελεί δικαίωμα αυτού να υποβάλει έγκληση-μήνυση; Επιτρέπεται το έγκλημα από κάποιες ομάδες ατόμων και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις; Αν στη θέση της δράστιδας ήταν ρομά θα υπήρχε η ίδια αντίδραση; Πως θα αντιδρούσαμε, αν ήταν (η πλέον συνηθισμένη περίπτωση) μια πλούσια κλεπτομανής; Την πράξη θα κρίνει το «λαϊκό δικαστήριο» με «προεδρεύοντα» τον Υπουργό;
4. Τελικά ποια μηνύματα εκπέμπονται, τόσο προς τους αστυνομικούς (ιδίως σε αυτούς που δεν γνωρίζουν, αφού δεν είναι ανακριτικοί υπάλληλοι, όπως οι Ειδικοί Φρουροί και Συνοριακοί Φύλακες), όσο και προς την κοινωνία; Ποιά είναι η προτροπή του Υπουργού; Αποτελεί επιλογή του αστυνομικού αν θα εφαρμόσει ή όχι το νόμο; Και δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος; Γιατί έπρεπε να συγχαρεί; Από την άλλη μεριά, κάποιος πολίτης μπορεί εφεξής (αντί να προσφεύγει στις υπηρεσίες πρόνοιας), να κλέβει και να επικαλείται την ανέχειά του ή ότι πεινούσε; Αλίμονο!!!
5. Παρεμπιπτόντως να τονίσουμε, ότι δεν εκφράζει το σοβαρό κράτος δικαίου και ούτε αποτελεί λύση η συχνή αλλαγή ή η αυστηροποίηση των ποινών ιδίως μετά από τη διάπραξη του εγκλήματος και υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Η πολιτεία δεν μπορεί να ακολουθεί τη «λογική του καφενείου».
6. Συμπερασματικά η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης δεν μπορεί να καθίσταται έρμαιο της μιντιοκρατούμενης καθημερινότητας, που οδηγεί στη δημιουργία «τηλεανακρίσεων» και «τηλεδικών». Δεν είναι αρμοδιότητα των «λαϊκών δικαστηρίων». Εξάλλου η τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών είναι θέμα ουσίας. Στο κράτος δικαίου ο κατηγορούμενος λογοδοτεί στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα. Μόνο αυτά μπορεί να κρίνουν την πράξη ατιμώρητη, αν αυτή τελέστηκε από ανάγκη για άμεση χρήση ή ανάλωση του μικρής αξίας αντικειμένου της κλοπής (άρθρο 377 Π.Κ.)!!!
6 Σχόλια
50€ κόστος τι ακριβώς έκλεψε η γιαγιά, πόσα μακαρόνια και φασόλια δίνουν αυτό το ποσό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑτυχεστατες πραγματικα οι δηλωσεις του Υπουργου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝδ και κκε ειναι αδερφακια απο παλια.Για οσους γνωριζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΚΑΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΓΙΑΓΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρισκόμαστε στο Σάββατο 12 Φεβρουαρίου του 2022
Μία 65χρονη γυναίκα βρίσκεται στα Lidl Ιλίου. Κρύβει μέσα στη φόδρα του παλτού της κρέας και τυρί αξίας 53 ευρώ ακριβώς. Κρίνοντας από την αξία και θεωρώντας ότι η μέση τιμή κιλού κρέατος και τυριού που απέσπασε είναι 8 ευρώ το κιλό, συμπεραίνουμε ότι στη φόδρα αποθηκεύτηκαν κάπου 6 κιλά και εξακόσια γραμμάρια.
Σύμφωνα με μαρτυρίες υπαλλήλων, η συγκεκριμένη κυρία έχει απασχολήσει πολλαπλά το συγκεκριμένο κατάστημα με παρόμοιες μικροκλοπές στο παρελθόν γι’ αυτό και συνελήφθη καθότι επιτηρείτο ήδη από την είσοδο.
Αυτή ήταν η είδηση όπως αντικειμενικά όφειλε να παρουσιαστεί στα όποια media.
Έλα μου όμως που η είδηση αυτή είχε προδιαγραφές για μπόλικη τηλεθέαση και προσφερόταν για να πουλήσουν όλοι!
Μπόρεσαν λοιπόν να πουλήσουν οι εξής:
1. Όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια και τα ειδησεογραφικά portals και για να κάνουν πιο πιασάρικη την ιστορία έκαναν κάποιες μικροεπεμβάσεις: Η ηλικία της κυρίας έγινε 70 ετών, δεν είναι 65χρονη κυρία αλλά 70χρονη γιαγιά, η αξία των κλοπιμαίων έγινε 40-50 ευρώ, η φόδρα έγινε τσάντα ( η οποία χώρεσε 6,6 kg ), και το κατά συρροή επιτήδευμα της κυρίας έγινε στιγμιαία απεγνωσμένη απόφαση. Επίσης αναφέρθηκε απόπειρα αυτοκτονίας με τρία! χάπια κατά της υπέρτασης!, σαν να ήταν υδροκυάνιο δηλαδή! Στα τηλεοπτικά στιγμιότυπα μάλιστα, παρέμβαλαν σκηνές με άσχετες κακόμοιρες γριούλες με μπαστουνάκια! Τον ρόλο του κακού δράκου ανέθεσαν στον διευθυντή του καταστήματος.
Το οξύμωρο με τα ειδησεογραφικά είναι το εξής: Κόπτονται για το καλό της θύτριας-θύματος ενώ το καλό της θα ήταν να μην είχε δωθεί καθόλου δημοσιότητα! Δηλαδή για το καλό της δήθεν της κάνουν τελικά το χειρότερο κακό!
2. Ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μπόρεσε επίσης να πουλήσει, καθώς έδειξε το ‘’ανθρώπινο’’ προφίλ του παρεμβαίνοντας προς τη διεύθυνση της εταιρίας προκειμένου όπως ισχυρίστηκε να μη γίνει δίωξη.
3. Η τηλεπαρουσιάστρια και δημοσιογράφος Ναταλία Γερμανού μπόρεσε επίσης να πουλήσει, ισχυριζόμενη, ότι η εταιρία απέσυρε τη μήνυση από μόνη της και ότι δεν παρενέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης.
4. Μπόρεσαν να πουλήσουν τα αντιπολιτευόμενα ειδησεογραφικά μέσα, καθότι για την κλοπή φταίει η κυβέρνηση που την φτωχοποίησε και την ανάγκασε να κάνει την απονενοημένη πράξη.
5. Μπόρεσε να πουλήσει όλος ο κόσμος κάνοντας ασκήσεις συναισθηματικού λόγου αλλά και επαναστατικής δυναμικής, από την πολυθρόνα του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με την επωνυμία ‘’cancel Lidl’’ !
6. Μπόρεσαν να πουλήσουν και τα ίδια τα Lidl αποσύροντας τη μήνυση και διαφημίζοντας το φιλανθρωπικό τους έργο με τη συλλογή τροφίμων προς διανομή.
7. Μπόρεσε να πουλήσει αγωνιστικότητα υπέρ της ‘’γριούλας’’ και ο Ρουβίκωνας με βαριοπούλες στις τζαμαρίες της εταιρίας.
Επειδή μάλλον είσαι ο ίδιος, κοίτα να δεις φίλε μου κάτι συνταξιούχοι αστυνομικοί υπάλληλοι, τι ασυναρτησίες που γράφουν. Μάλιστα τις διανθίζουν και με πιπεράτους πολιτικορεκτισμούς για να πιάσουν και τον παλμό του κάθε σαλτιμπάγκου λόγω επικείμενων εκλογών. Οι Αμερικάνοι λένε "get a real job, get a real life", ή εάν έχουν εγγόνια καλύτερα να τα πηγαινοφερνουν στα σχολεία και στις εκδηλώσεις, αλλιώς αν είναι μαγκούφηδες και εφόσον ανησυχούν τόσο πολύ, ας αγκάλιασουν σφικτά και αυτοί ένα ρομά, ένα προσφυγοπούλο, ένα μεταναστόπουλο και να πάνε μαζί τους στα ΣΜ, στα τζάμπο και να γεμίσουν τα καλάθια και τις τρύπιες τσεπούλες τους (λεφτά έχουν από το ΜΤΣ, το ΤΕΑΠΑΣΑ κ.α.) αλλά και να τους φιλοξενήσουν ένα ΠΣΚ στα εξοχικά τους να τους χαρουμε εμείς όλους αυτούς τους καλούς και πονόψυχους ανθρωπάκους, αφού έτσι και αλλιώς πιάνουν πόρτα για τους επόμενους.
ΔιαγραφήΔυστυχώς κάποια σχόλια επιβεβαιωνουν το έλλειμμα παιδείας και δικαιώνουν τον αρθρογράφο.
ΑπάντησηΔιαγραφή