ΦΩΤΟ: Το πτητικό έργο στην 332 Μοίρα είναι βαρύ και καθημερινό ώστε το νέο μαχητικό να ενταχθεί επιχειρησιακά το ταχύτερο δυνατό στον σχεδιασμό των αεροπορικών επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
Εδώ και λίγες ώρες η «Σάρισα» των Rafale F3R, δηλαδή οι πύραυλοι METEOR, συμπλήρωσαν την φαρέτρα της νέας πλατφόρμας που έχει στην διάθεσή του το αεροπορικό Επιτελείο και με αυτή την παράδοση φαίνεται ότι όλα τηρούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ελληνογαλλικής συμφωνίας.
Η «πυριτιδαποθήκη» της 332 Μοίρας «Γεράκι» γέμισε από τους πυραύλους μακρού πλήγματος METEOR και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να έχει την επιλογή να χτυπήσει έναν αεροπορικό στόχο, πολύ νωρίτερα από την είσοδό του στο Ελληνικό FIR.
Συνθήκες «αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής» ονομάζεται η παραπάνω δυνατότητα που προσδίδουν τα Rafale F3R και η προσθήκη στο Ελληνικό οπλοστάσιο των πυραύλων αέρος- αέρος METEOR. Ουσιαστικά αυτό το νέο πλέγμα αποτροπής είναι εκείνο που θα λειτουργήσει, όπως κι όλα τα υπόλοιπα όπλα των τριών κλάδων, μόνο εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες ενεργής απειλής.
Και στο τουρκικό Επιτελείο γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα πως σε πραγματικές συνθήκες το νέο μακρύ δόρυ της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πύραυλος METEOR δεν μπορεί ν’ απαντηθεί από κανένα όπλο που έχει το τουρκικό οπλοστάσιο.
Πάντως η είδηση ότι οι METEOR έφτασαν και αυτοί στην «φωλιά» των Rafale F3R, είναι βέβαιο πως δεν θ’ ακουστεί ευχάριστα στ’ αυτιά των Τούρκων Επιτελών διότι εκείνο που θέλουν είναι ν’ απειλούν αλλά με τους δικούς τους όρους. Άλλωστε η γείτονα πάντοτε καραδοκεί, μετρά τις δυνάμεις της Ελλάδας- κυρίως τα «Μπλε Φτερά»- και δεν σταματά να προκαλεί ακόμη και με θερμό επεισόδιο, παράλληλα στην καθημερινή «σκαλέτα» του προγράμματος στην Άγκυρα, υπάρχει η διαρκής προσπάθεια φθοράς της Ελληνικής αεράμυνας.
Από το Ελληνικό αεροπορικό Επιτελείο σημειώνεται ότι γνωρίζουν πολύ καλά την τουρκική πρόθεση να φτάσουν κοντά στα Ελληνικά Rafale εν ώρα ασκήσεων και να προκαλέσουν. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι θα εφαρμοστούν τακτικές τέτοιες, που το Rafale F3R και οι δυνατότητες τόσο του αεροσκάφους αλλά και αυτές που έχουν αναπτύξει οι αεροπόροι της 332 Μοίρας «Γεράκι», θα παραμείνει κάτι άγνωστο για τους Τούρκους ιπταμένους κι ότι μάθουν θα είναι μόνο ως κάποιο «μάθημα», εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες αυτές.
Και αυτό διότι τα Rafale ενώ είναι μαχητικά που μπορούν να λάβουν πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, δεν είναι αυτά που θα βάλει στις καθημερινές αναχαιτίσεις το αεροπορικό Επιτελείο.
Εκπαιδευτικό After Burner για Rafale & ιπταμένους
Πάντως στην 114 Πτέρυγα Μάχης και συγκεκριμένα στην 332 Μοίρα το αεροπορικό έργο χτυπά κυριολεκτικά κόκκινο. Απογειώσεις για τα έξι πρώτα αεροσκάφη 4,5 γενιάς και εκπαιδεύσεις αναλόγως με τον ιπτάμενο που πετά.
Οι μηχανικοί που έμαθαν τα μυστικά του Rafale στη Γαλλία, σε διπλό ρόλο επιθεωρούν τ’ αεροσκάφη για την επόμενη πτήση και παράλληλα εκπαιδεύουν τους συνάδελφούς τους στο έδαφος, τόσο στο αεροσκάφος όσο και στον εξομοιωτή που στήθηκε για το τεχνικό προσωπικό.
Οι εκπαιδεύσεις στον αέρα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει να «φορτώνουν» και τα Rafale πλαισιώνονται πολλές φορές από άλλων τύπων αεροσκάφη, δημιουργώντας μεγάλους σχηματισμούς κι όλα μαζί εκτελούν τα σενάρια που εκπονεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Στόχος για το αεροπορικό Επιτελείο είναι να ενταχθεί το ταχύτερο δυνατό το Rafale επιχειρησιακά και τακτικά στον στόλο των αεροσκαφών, ώστε να εκτελεί τις αποστολές που είναι απαραίτητες για την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα μανίκια πάντως έχουν σηκώσει και οι Γάλλοι που στρατοπέδευσαν στην Τανάγρα, τόσο οι ιπτάμενοι, όσο και οι εργαζόμενοι της κατασκευάστριας εταιρείας που έφτασαν στην Ελλάδα για να στήσουν τους εξομοιωτές στην 332 Μοίρα. Οι εκπαιδευτές της Dassault πετούν διαρκώς κυρίως με την τελευταία «φουρνιά» που κάθισε στα Γαλλικά θρανία και παράλληλα συνεργάζονται στον αέρα με τους πιο έμπειρους και εκπαιδευτές στο νέο τύπο αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας.
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com
1 Σχόλια
Παναγιωτόπουλος και Ακάρ συμφώνησαν να έχουν ανοιχτή επικοινωνία κατά τη διάρκεια συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.H συναντηση έγινε «σε καλό κλίμα» και συμφωνήθηκε, ενόψει και των επερχόμενων διερευνητικών επαφών, να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας…επομενως οι….πυραυλοι που θα χρησιμοποιηθουν? Για εκθεσεις .
ΑπάντησηΔιαγραφή