ΦΩΤΟ: Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 - Επίσημη επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγου Αβίβ Κοχαβί (Aviv Kochavi) - ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ
Ελλάδα και Ισραήλ βρίσκονται πλέον σε τροχιά πλήρους ταύτισης και οι όποιες «επιθέσεις φιλίας» σημειώνονται εξ ανατολών σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές στην σχέση που έχει σφυρηλατηθεί από το 2009 κι ένθεν.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από έγκυρες πηγές ενημέρωσης, στα μέσα Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης» για το 2022,το πλαίσιο της Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και η υπογραφή του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ 2022».
Τα δύο αυτά κείμενα που θα υπογραφούν είναι εξαιρετικής σημασίας κι έρχονται σε συνέχεια της Κοινής Διακήρυξης της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που υπεγράφη τον Δεκέμβριου του 2021 στην Ιερουσαλήμ, με την οποία οι ηγέτες των τριών χωρών εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την κοινή τους βούληση για την ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μέσω εντατικοποίησης τόσο του στρατηγικού διαλόγου όσο και της στρατιωτικής και αμυντικο-βιομηχανικής συνεργασίας.
Όπως με την περίπτωση υπογραφής του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας» έτσι κι εδώ, το ΓΕΕΘΑ έτρεξε ταχύτατα τις σχετικές διαδικασίες κι έτσι οι αντιπροσωπείες Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου θα βρεθούν εντός ολίγων ημερών στο ελληνικό Πεντάγωνο για την υπογραφή των δύο σημαντικών κειμένων.
Η σημαντικότητα από την υπογραφή των κειμένων καταδεικνύεται από το γεγονός ότι με αυτά διαμορφώνεται, σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου «ένας νέος συνασπισμός», στον «σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας» και «στο δικαίωμα όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στην ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα τους».
Τα παραπάνω, σε στρατιωτικό επίπεδο δεν έγιναν μέσα σε 2 μήνες, αλλά αποτελούν προϊόν διετούς συστηματικής προσέγγισης.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον ισραηλινό ομόλογό του προωθώντας ολοένα νέες δραστηριότητες που φέρνουν τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πιο κοντά.
Η ειδική σχέση που χτίζεται με το Ισραήλ, αφενός αναφέρεται στην ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής σχέσης σε όλα τα επίπεδα, αφετέρου περιλαμβάνει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα – και το κάνουμε – ως αξιόπιστος ενδιάμεσος εταίρος για πολύ σημαντικές χώρες που επιθυμούν να αποκαταστήσουν διαύλους επικοινωνίας για την προώθηση και υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Και βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό, οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η Διακήρυξη της AL ULA συνιστούν το νέο πλαίσιο εντός του οποίου η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνον στο πολιτικό, αλλά και στο στρατιωτικό επίπεδο.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Aviv Kohavi (Αβίβ Κοχαβί), έχουν συμφωνήσει από το ταξίδι του στο Τελ Αβίβ στις 14 Ιουλίου 2020, για την ισχυρή «γαλάζια συμμαχία» μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου κατ’ επέκταση, που εδράζεται στις κοινές αντιλήψεις για την διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας, στην τήρηση κι εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ευκαιρία να επιβιβαστεί στο άρμα των «δύο» όποια χώρα συμφωνεί σ’ αυτές τις αξίες.
Τα μηνύματα που εκπέμπονται μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας από τις τρεις Χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι σαφή και ξεκάθαρα για το ποιος επιδιώκει την σταθερότητα και την ασφάλεια και ποιος επιχειρεί να διασαλεύσει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη κι αν εσχάτως φέρει τον ευκαιριακό μανδύα του φίλου και διαλλακτικού συνομιλητή.
ΠΗΓΗ: enikos.gr
0 Σχόλια