ΦΩΤΟ: Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ/ EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ φανέρωσε ότι η μεν κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απαιτεί πολύ προσεκτικές και λεπτές κινήσεις και πρωτοβουλίες εκ μέρους της Αθήνας, όμως η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει αυτή την ώρα κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσε να γίνει παράγων ανησυχίας
Διαμαντής Σεϊτανίδης
Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο (12:00ω), εξελίχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο μέσα σε ένα περιβάλλον ανησυχίας για τις εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας- Ουκρανίας, μετά τη χθεσινή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς εκ μέρους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο η εξέλιξη της συνεδρίασης φανέρωσε ότι η μεν κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απαιτεί πολύ προσεκτικές και λεπτές κινήσεις και πρωτοβουλίες εκ μέρους της Αθήνας, όμως η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει αυτή την ώρα κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσε να γίνει παράγων ανησυχίας, με την εξαίρεση βέβαια του ενεργειακού κόστους, το οποίο προϋπήρχε των χθεσινών εξελίξεων.
Ειδικότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει θέμα ενεργειακής επάρκειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας δεν εξετάζει και πιθανές εναλλακτικές λύσεις, εάν τα πράγματα στην προμήθεια φυσικού αερίου δυσκολέψουν (πράγμα που όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, δεν φαίνεται να γίνεται, με τα σημερινά δεδομένα).
Μάλιστα ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ράλι στις τιμές των τιμών της ενέργειας φαίνεται να επιβραδύνεται, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για πιθανή αποκλιμάκωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια προμήθειας φυσικού αερίου που παρουσιάστηκαν, δείχνουν ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στον τομέα αυτό, εκτός φυσικά εάν σε επόμενη φάση συμβούν δραματικά γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη, οπότε όλα αυτά θα είναι προς επανεξέταση.
Ο πιθανός ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στην κρίση
Για το ρόλο της Ελλάδας στην κρίση, ως μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ΚΥΣΕΑ δεν είχε πολλά να συζητήσει. Άλλωστε αμέσως μετά τη λήξη του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναχώρησε για το Παρίσι, προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του όπου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία. Η εκτίμηση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι αυτές δεν θα είναι εκτεταμένες, θα αφορούν κυρίως σε πρόσωπα και όχι σε τομείς της οικονομίας, προκειμένου να μην δημιουργηθούν ισχυροί κλυδωνισμοί οι οποίοι αναπότρεπτα θα επηρεάσουν και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Επίσης συζητήθηκε πιθανή εμπλοκή της βάσης της Αλεξανδρούπολης, όχι όμως σε παρόντα χρόνο καθώς το ΝΑΤΟ δεν έχει αποφασίσει εμπλοκή σε επιχειρήσεις, αλλά μόνο κινητοποίηση δυνάμεων. Πάντως η λειτουργία της βάσης της Αλεξανδρούπολης, σε έναν τόπο από κάθε άποψη σημαντικό για την Ελλάδα, από μόνη της -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- αποτελεί παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους ομογενείς της Μαριούπολης
Τέλος συζητήθηκε το πρόβλημα των ομογενών της Μαριούπολης, ένα σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα. Εκτιμήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους της πόλης η οποία βρίσκεται, μεν, κοντά στο Ντονμπάς, αλλά δεν ανήκει στα αμφισβητούμενα εδάφη, συνεπώς: Πρώτον σήμερα δεν υπάρχουν πολεμικές επιχειρήσεις, δεύτερον ακόμα και στο δυσμενές σενάριο ότι τελικά θα χρησιμοποιηθούν τα όπλα, η Μαριούπολη είναι κοντά, αλλά όχι μέσα στις περιοχές που (ίσως) έχουν πρόβλημα και τρίτον, ακόμα και στην εντελώς αρνητική εκδοχή ότι ο πόλεμος γενικεύεται, υπάρχει ένα σχέδιο σταδιακής και ασφαλούς απομάκρυνσης όποιων από τους ομογενείς κατοίκους της πόλης θελήσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα είναι απολύτως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτά τα τρία μέτωπα: Το ενεργειακό, το ζήτημα της όποιας εμπλοκής της χώρας στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και το πρόβλημα των ομογενών Ελλήνων στην Μαριούπολη.
Η ανακοίνωση Μαξίμου για ΚΥΣΕΑ
Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.
Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr
0 Σχόλια