ΦΩΤΟ: Από την επιχειρησιακή εκπαίδευση που πραγματοποίησαν από 17 έως 21 Μαΐου 21 Μονάδες της ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ» - ΠΗΓΗ: ΓΕΣ
Εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση έχουν δώσει οι επιτελείς του «Πενταγώνου» μπροστά στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων - Η τουρκική επιθετικότητα και οι αναφορές της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου έχει ανεβάσει κατακόρυφα τα επίπεδα επιφυλακής στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 14/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Το μπαράζ προκλητικών και ανυπόστατων αξιώσεων από τους τούρκους αξιωματούχους - όπως της σύνδεσης της αποστρατιωτικοποίησης με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών - αλλά και η αύξηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο, πλέον και με UAV's, έχει ανεβάσει τα επίπεδα επιφυλακής και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι επιτελείς του «Πενταγώνου» εδώ και αρκετούς μήνες είχαν αναλύσει τις πρώτες ενδείξεις της αλλαγής στάσης της Άγκυρας και της κλιμάκωσης των προκλήσεων απέναντι στη χώρα μας. Είχαν επισημάνει δε πως η δύσκολη οικονομική κατάσταση της γείτονος δεν θα πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Υπήρχε δε η εκτίμηση ότι μπορεί η Τουρκία να αυξήσει κι άλλο την επιθετική της συμπεριφορά για τρεις λόγους:
Πρώτον, διότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναν χρόνο πριν από τις εκλογές του 2023 αναζητάει ένα επιτυχημένο αφήγημα για να απαντήσει στην ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης αλλά και του τουρκικού λαού.
Δεύτερον, η Άγκυρα έχει εκφράσει ανοιχτά τον εκνευρισμό της για την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας και τις αμυντικές συμφωνίες με μεγάλες δυνάμεις και δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
Τρίτον, ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα η Άγκυρα να επιλέξει μία πιο σοβαρή πρόκληση για όλους τους παραπάνω λόγους και εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται μεν, αλλά όχι άμεσα. Μπορεί να ήρθαν τα πρώτα έξι Rafale, αλλά χρειάζεται χρόνος για να έρθουν τα υπόλοιπα 18, οι φρεγάτες Belh@rra θα ενταχθουν στον Στόλο από το 2025 και μετά, ενώ τα ελικόπτερα Romeo αναμένονται από του χρόνου. Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Τουρκία μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά συνεχίζει να είναι εξοπλισμένη και κάνει και... μπίζνες με την αμυντική της παραγωγή.
Πρόκειται για μία ανάλυση που συμμερίζεται και το Μαξίμου, αφού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε («ΣΚΑΪ») πως «ενδεχομένως να αισθάνονται οι φίλοι μας από την άλλη μεριά του Αιγαίου ότι υπάρχει κάποια εσωτερική πίεση και θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα από τα πολλά προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία». Μάλιστα, απάντησε στην Τουρκία και στις πρόσφατες αναβαθμισμένες αξιώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου - ο οποίος σύνδεσε τον ισχυρισμό της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών με την κυριαρχία - πως «αυτά τα οποία ακούμε τελευταία δεν είναι απλά ανυπόστατα. Είναι παντελώς παράλογα, νομικά και πολιτικά. Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί με κάθε τρόπο και θα απαντιούνται σε όλα τα διεθνή fora».
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ DRONES. Υπό αυτά τα δεδομένα το μήνυμα που εκπέμπεται από το «Πεντάγωνο» είναι ότι το επίπεδο επαγρύπνησης θα πρέπει να είναι αυξημένο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ψυχραιμία. Εξάλλου οι αριθμοί και όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν τις αναλύσεις των Επιτελών. Όλη την προηγούμενη χρονιά είχαν καταγραφεί 48 υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά ή UAV's και το πρώτο δίμηνο μόλις 9. Φέτος, τουρκικά μαχητικά αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν προχωρήσει ήδη σε 23 υπερπτήσεις.
Αλλά βέβαια η κλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είχε αρχίσει να καταγράφεται από το φθινόπωρο του 2021. Οι υπερπτήσεις είχαν αυξηθεί κατακόρυφα, όπως και οι παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά UAV's. Με τη νέα χρονιά δε τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη προχωρούν σχεδόν καθημερινά σε δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και προχθές, Σάββατο, ένα τουρκικό UAV ξεκίνησε από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, έφτασε μέχρι το... βορειοανατολικό και έκανε 16 παραβιάσεις.
0 Σχόλια