Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι ξέχασε τον επιπλέον συντελεστή αναπλήρωσης στα ΝΠΔΔ. Παρακρατούν 9.600.000 € τον μήνα-Πήραν 365.000.000€ από τους συνταξιούχους
Με κάθε επισημότητα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης παραδέχεται ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων που έγινε το 2019 εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου είναι λανθασμένος.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, τα λάθη και οι παραλείψεις αφορούν περίπου 600.000 συντάξεις και, καθώς ακολούθησε ο δεύτερος επανυπολογισμός των συντάξεων (για όσους είχαν άνω των 30 ετών ασφάλιση) με βάση τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2020, το αποτέλεσμα είναι έως σήμερα να οφείλονται συνολικά στους δικαιούχους αυτούς περίπου 365.000.000 ευρώ!
Το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία» συντάχθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022 από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων του ΕΦΚΑ και κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Εφαρμογών και Πληροφορικής του φορέα αλλά και στο ΕΝΔΙΣΥ. Ο λόγος είναι ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, αφού η κυβέρνηση και διαδοχικοί υπουργοί Εργασίας και διοικητές του ασφαλιστικού ταμείου αγνοούσαν τις επιστολές διαμαρτυρίας, προχώρησε στην αποστολή εξωδίκων αλλά και στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα. Σε αυτήν παρέθεσε αναλυτικά όλα τα στοιχεία με βάση τα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων και εξ αυτού του λόγου υποχρεώθηκε ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει στον ορθό επανυπολογισμό.
Όπως παραδέχεται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, για τη συγκεκριμένη σύνταξη «δεν έχει υπολογιστεί ο επιπλέον συντελεστής αναπλήρωσης για τα ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου)» και μάλιστα για 7.587 ημέρες ασφάλισης, από τις 6 Νοεμβρίου του 1984 έως και τον Μάρτιο του 2010. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ που έχει δημιουργήσει δικό του μηχανογραφικό πρόγραμμα για να κάνει τον σωστό επανυπολογισμό, να φτάνει τα 691,87 ευρώ τον μήνα. Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1.582,18 ευρώ (ν. Κατρούγκαλου) και 1.733,60 ευρώ (ν. Βρούτση), ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 1.041,73 ευρώ!
Η παραδοχή του προβλήματος από τον e-ΕΦΚΑ ανοίγει τον δρόμο ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη και χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυξήσεις που για κάποιους θα είναι λογιστικές, αφού θα περιοριστεί σημαντικά η προσωπική τους διαφορά ή θα μηδενιστεί, για αρκετές χιλιάδες όμως θα είναι πραγματικές, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και σε αυτή την περίπτωση το όποιο υπερβαίνον ποσό προκύπτει θα το λάβουν ως αύξηση στη σύνταξη.
Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, ο επανυπολογισμός του 2019 έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με βάση τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά.
Ως εκ τούτου:
α) Δεν έχει υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.
β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερ-βαρέα ένσημα.
γ) Παράλληλη ασφάλιση: Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, ν. Κατρούγκαλου).
δ) Συντάξεις χηρείας: Δεν έχουν επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι όπου διαπιστώνεται αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή οι καταβαλλόμενες συντάξεις για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 είναι χαμηλότερες από όσους βγήκαν ύστερα από αυτή την ημερομηνία, θα πρέπει αυτή να «ισοφαρίζεται» μέσω αυξήσεων σε πέντε ετήσιες δόσεις.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, οι συντάξεις για τις οποίες ο πρώτος επανυπολογισμός είτε δεν έγινε καθόλου είτε ήταν ελλιπής εκτιμώνται σε 600.000 και το μηνιαίο κόστος σε 9.600.000 ευρώ. Επομένως, έως και τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2022 (καταβλήθηκαν αυτές τις μέρες) τα ποσά που τους δόθηκαν ήταν μικρότερα κατά περίπου 365.000.000 ευρώ. Αν δεν διορθωθεί το λάθος έως το τέλος του 2023, οπότε ολοκληρώνεται η πενταετής περίοδος των αυξήσεων που θα έπρεπε να παίρνουν, το συνολικό κόστος εκτινάσσεται σε 576.000.000 ευρώ.
Το εξώδικο του ΕΝΔΙΣΥ και οι ευθύνες Μητσοτάκη, Βρούτση – Χατζηδάκη
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξώδικο που είχε αποστείλει το ΕΝΔΙΣΥ προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ συνοδευόταν και από άλλα παραδείγματα.
Ενδεικτικά, συνταξιούχος που θα έπρεπε με ορθό επανυπολογισμό να λαμβάνει ανταποδοτική σύνταξη 1.621 ευρώ, παίρνει σχεδόν τα μισά, 878 ευρώ, καθώς το ασφάλιστρο υπολογίστηκε με 20% και όχι με 32% που προβλέπει ο νόμος.
Σε άλλη περίπτωση, ανταποδοτική σύνταξη που θα έπρεπε αν είχε γίνει σωστά ο επανυπολογισμός να ανέρχεται σε 1.293,56 ευρώ, ψαλιδίστηκε σε μόλις 840 ευρώ γιατί υπολογίστηκε με 20% ασφάλιστρο αντί για 28,72% που είναι το ορθό, ενώ δεν υπολογίστηκαν καθόλου τα βαρέα ένσημα! Σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι «την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης με τους υπουργούς Βρούτση – Χατζηδάκη, αλλά και τους διοικητές του e-ΕΦΚΑ Χάλαρη – Δουφεξή που αρνούνταν να εφαρμόσουν τους νόμους».
«Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους που γνωρίζουν ότι διέθεταν βαρέα ένσημα περισσότερα των ενσήμων που έχουν υπολογιστεί στη σύνταξή τους, καθώς και αυξημένο ασφάλιστρο πάνω από 20% και είναι συνταξιούχοι πριν της 13ης/5/2016, να επικοινωνήσουν με το δίκτυο έχοντας την απόφαση κύριας – επικουρικής σύνταξης, τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ τους, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι δικαιούχοι».
ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 02-02-2022
9 Σχόλια
Την 1/1/2019 εφαρμοστηκε ο νομος 4387/2016 (ν. Κατρουγκαλου) ο Βρουτσης και ο Χατζηδακης φταινε για τα λαθη. Αφου το διορθωνουν. Εκτος εαν ειναι το μονο λαθος που εχει συμβει στις συνταξεις ειδικα μετα την 1/1/2019.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ''ιδιο ακριβως'' λαθος ειχε γινει και σε στρατιωτικες συνταξεις διοτι δεν ειχαν υπολογισθει ολα ή καθολου τα χρονια υπηρεσιας σε Μοναδες Εκστρατειας. Οι ενδιαφερομενοι που ηταν αρκετοι, υπεβαλαν αναφορες και ορισμενοι περιμεναν εως και τρια χρονια μεχρι να διορθωθουν τα λαθη με την εκδοση νεας τροποποιητικης πραξης συνταξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο 1/1/19 ...η προσωπικη διαφορα απο νομο κατρουγκαλου σε νομο βρουτση...πηγε απο 225..σε 265 ευρω απο λαθος και εξεπητιδες ???...κλεφτες...κλεφτες....απατεωνες !!!....δεν συμαζευεται με τιποτα αυτο το μπ@..δελο !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήακουστε ...και το αλλο....ελα..αλεκο !...Διαψεύδει ο ΕΦΚΑ λάθη στον επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπάθεια να «κρατηθεί χαμηλά» το θέμα με τα τραγικά λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, κάνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Με διαρροές και όχι με επίσημη ανακοίνωση, επιδιώκεται να υποβαθμιστεί το πρόβλημα https://endisy.gr/%ce%bf-%ce%b5%cf%86%ce%ba%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%85%cf%80/
ΔιαγραφήΟταν εισαι προισταμενος γιαλατζι ενος πουθενατζιδικου δημοσιου φορεα, ενος ανύπαρκτου κρατους, αυτα συμβαίνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν σωνομαστε με τίποτα..
ΕΝΔΙΣΥ: Ο ΕΦΚΑ υποβαθμίζει τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων – Μιλούν με… διαρροές
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπάθεια να «κρατηθεί χαμηλά» το θέμα με τα τραγικά λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, κάνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Με διαρροές και όχι με επίσημη ανακοίνωση, επιδιώκεται να υποβαθμιστεί το πρόβλημα.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση εγγράφου από το ΕΝΔΙΣΥ, με το οποίο φαίνεται ότι ο Φορέας δικαίωσε συνταξιούχο για λάθος που εντοπίστηκε στη διαδικασία, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση, διαψεύδουν ότι το πρόβλημα αφορά 600.000 συνταξιούχους.
Παραδέχονται βέβαια την ύπαρξη του εγγράφου, αλλά κάνουν λόγο για μεμονωμένη περίπτωση. Μετά από τον απαραίτητο έλεγχο που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κρίθηκε ότι χρήζει επανυπολογισμού η εν λόγω σύνταξη. Οι ίδιες πηγές γνωστοποιούν ότι υπήρξαν συνολικά 8 τέτοιες περιπτώσεις που το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απέστειλε στον Φορέα, ώστε να γίνει επανέλεγχος.
Πάντως από το Δίκτυο επιμένουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των συντάξεων που χρίζουν επανυπολογισμού, καθώς δεν τηρήθηκαν οι σωστές διαδικασίες για μια σειρά από συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων – συνταξιούχων. Οι συντάξεις που επισημαίνουν ότι χρίζουν επανεξέτασης είναι οι εξής:
Α) Όσες δεν έχουν υπολογιστεί ως προς το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης, με προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%, που για «παλαιούς» συνταξιούχους φτάνει το 33% ανά περίπτωση.
Β) Όσες δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης.
Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).
Δ) Συντάξεις χηρείας. Δεν έχει επανυπολογιστεί καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις όταν πρόκειται για μεταβίβαση χηρείας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://endisy.gr/%ce%bf-%ce%b5%cf%86%ce%ba%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%85%cf%80/
Ολα ρολοι πηγαινουν με αυτην την κυβερνηση των αχριστων και των αντιχριστων.Οτι ποιο βρωμικο και σιχαμερο κυβερνησε αυτον τον τοπο απο το 1974 και εντευχθεν.Με τις υγειες σας οσοι τους φηφησατε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμία αναφορά όμως στο γεγονός ότι με την κατάργηση της τριετίας Κονδύλη, έπρεπε αυτομάτως να γίνει επανυπολογισμός με τον πραγματικό συντάξιμο αποστρατευταίο μισθολογικό βαθμό πχ Αντισμηνάρχου αντί αυτόν του Επισμηναγού, ώστε να μειωθεί και η προσωπική διαφορά. Ως γνωστόν το ίδιο το κράτος προέτρεπε την χρήση του νόμου Κονδύλη με παράλληλη μείωση ενός μισθολογικού βαθμού για να μπορέσει κάποιος να έχει μία μικρή αύξηση της τάξεως των 40 ευρώ στην Σύνταξή του. Η νομοθεσία Κατρούγκαλου, αυθαίρετα διέγραψε τα τρία αυτά έτη εφόσον είχαν μονάχα οικονομικό όφελος και όχι προσαύξηση των συντάξιμων. Δυστυχώς όμως η προσωπική διαφορά μειώνεται χωρίς την χρήση αυτών και με την επαναφορά στον πραγματικό συντάξιμο αποστρατευταίο βαθμό, οπότε αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα ή διαφορετικά τα τρία έτη να προστεθούν ως συντάξιμος χρόνος υπηρεσίας
ΑπάντησηΔιαγραφή