Στρατηγός Ζιαζιάς: Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν επαιτούν!
Του Στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ
Η διασυνοριακή φύλαξη στον Έβρο, έπειτα από τη μεταναστευτική κρίση που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2020, ενισχύθηκε με στρατιωτικές περιπολίες.
Στελέχη του Στρατού μας, περιπολούν στα σύνορα μαζί με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί που φυλούν τα σύνορα αμείβονται, επι πλέον, κανονικά για την εργασία τους και καλώς και δικαίως αμείβονται, πράγμα που αποφασίστηκε να συμβεί και με τους στρατιωτικούς, οι οποίοι πληρώθηκαν μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες. Έκτοτε και από τον Ιούλιο του 2020, έπαψαν να πληρώνονται ενώ συνεχίζουν τις περιπολίες. Κοινώς η πολιτική ηγεσία, παρά τις οχλήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, τους ξέχασε και πάλι, ενδεχομένως να τους θυμηθεί στην επόμενη κρίση, όπου το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, θα πράξει και πάλι το καθήκον τους προς την Πατρίδα και την κοινωνία.
Το ποσό το οποίο δικαιούται όποιος στρατιωτικός συμμετέχει στα μικτά περίπολα, ανέρχεται σε 14 ευρώ ανά 8ωρο, μιλάμε για περίπου 40 ευρώ μ.ο. τον μήνα για κάθε συνάδελφο, δηλαδή ένα ευτελές ποσό, όταν συγκρίνεις τι αποζημίωση παίρνουν οι μετακλητοί του πολιτικού συστήματος ως υπερωρίες, και με τι μισθό αμείβονται τα golden boys του συστήματος.
Μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, τα στελέχη του στρατού μας, που υπηρετούσαν στις παραμεθόριες περιοχές του Έβρου και των Νησιών μας, λάμβαναν συνολικά 8 ημέρες εκτός έδρας περίπου μ.ο 120 ευρώ μηνιαίως, ποσό που κάλυπτε εν μέρει τις 24ωρες υπηρεσίες των Στελεχών μας και τα νυκτερινά. Για να είμαστε δίκαιοι προς την ιστορία και τα πρόσωπα και να μην φοβόμαστε να πούμε ονόματα, παρά που διαφωνούμε για την όλη του στάση στα οικονομικά για τα εξοπλιστικά, αυτή την οικονομική ενίσχυση προς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, την έδωσε ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τζοχατζόπουλος.
Δυστυχώς όμως την «αποφράδα» βραδιά του Νοεμβρίου του 2012, στο όνομα και στην επίκληση της τρόικας, των ξένων δανειστών, η πολιτική ηγεσία της Χώρας, συνεπικουρούμενη από υφυπουργούς εθνικής άμυνας στρατιωτικούς και παρά τις αντιρρήσεις της τότε στρατιωτικής ηγεσίας, αποφάσισαν να φτωχοποιήσουν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να περικόψουν τους μισθούς και να καταργήσουν την αποζημίωση των 8 ημερών εκτός έδρας, ενώ ο λοιπός δημόσιος τομέας και κυρίως οι περίφημες κρατικοδίαιτες ΔΕΚΟ παρέμειναν σχεδόν ανέπαφες.
Το 2017, πάρθηκε επιτέλους η απόφαση από την τότε πολιτική ηγεσία να καταβάλλεται η νυχτερινή εργασία και στους στρατιωτικούς. Ωστόσο όλα σταμάτησαν σε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία έπρεπε να υπογραφεί ανάμεσα σε υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπουργείο Οικονομικών, που δυστυχώς εδώ και πέντε χρόνια αυτή η ΚΥΑ δεν έχει υπογραφεί και έτσι συνεχίζεται ο εμπαιγμός των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εδώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αν ενδιαφέρεται για το προσωπικό του, «χτυπά» το χέρι στο τραπέζι … και απαιτεί από την κυβέρνηση. Το οξύμωρο, το αντιφατικό είναι ότι τα Σώματα Ασφαλείας λαμβάνουν την νυκτερινή αποζημίωση και καλώς την λαμβάνουν, αλλά δεν καταβάλλεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά από κάθε κρίση, μετά από κάθε επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, ως από μηχανής θεός, για να δώσει λύση στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, το πολιτικό σύστημα τότε και μόνο τότε θυμάται τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους.
Με όλο το σεβασμό προς τους θεσμούς της Πατρίδος μας, θα ήθελα να πω στους ταγούς της χώρας, για ποιο σεβασμό ομιλούν προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, όταν ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ αμείβεται με μισθό 2.900 ευρώ, λιγότερο από έναν μετακλητό σας υπάλληλο, λιγότερο από τον κάθε αποτυχόντα πολιτευτή Γενικό Γραμματέα, λιγότερο από τον υπάλληλο της Βουλής, υποδιπλάσια από έναν Βουλευτή;
Μα εσείς δώσατε πρόσφατα, με υπογραφή αντίστοιχης ΚΥΑ, μισθούς πάνω από οκτώ χιλιάδες στον ΕΦΚΑ και στην ΔΕΗ; Πως υπογράψατε με τόση ευκολία και σε τόσο σύντομο χρόνο την ΚΥΑ αυτή, ενώ τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν πέντε χρόνια για να υπογράψετε αντίστοιχη για την νυκτερινή εργασία;
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το κύριο ηθικό στοιχείο της στρατιωτικής ισχύος αναφέρεται στο προσωπικό που συγκροτεί τις ΕΔ, ειδικά τα στελέχη όλων των βαθμών, από τα οποία εξαρτάται η αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων και η υλοποίηση μιας αξιόπιστης στρατηγικής Εθνικής Άμυνας. Το προσωπικό αυτό οφείλει η Πολιτεία να το περιβάλλει με ξεχωριστό ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη και να λαμβάνει κάθε μέριμνα για την στήριξη του και τη διατήρηση του σε υψηλό επίπεδο, από πλευράς κύρους, συνοχής και αποτελεσματικότητας αλλά και επιπέδου διαβίωσης.
Είναι ουτοπία να θεωρείται ότι είναι δυνατόν να υλοποιηθεί οποιαδήποτε στρατηγική εθνικής άμυνας με Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη των οποίων νιώθουν παραμελημένα και απαξιωμένα ηθικά και υλικά και τα θυμόμαστε όταν έχουμε ανάγκη.
Όμως ο λαός μας θα πρέπει να γνωρίζει ότι παρά τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα διαβίωσης που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό είναι μπροστά στη εκτέλεση του ιερού προς την πατρίδα καθήκοντος, είναι μπροστά σε κάθε δυσκολία της κοινωνίας μας, χωρίς μιζέρια και μεμψιμοιρία.
ΠΗΓΗ: armynow.gr
0 Σχόλια