Πυρετός στην 114 Πτέρυγα Μάχης - Ο εξοπλισμός και τα ανταλλακτικά έχουν τοποθετηθεί στα υπόστεγα και αναμένονται οι πύραυλοι METEOR και MICA
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 27/01/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Μία εβδομάδα συμπληρώθηκε από την άφιξη των πρώτων έξι Rafale στην Ελλάδα και οι «Ριπές» ετοιμάζονται για την πρώτη τους «έξοδο» στο φυσικό τους περιβάλλον, τους ουρανούς του Αιγαίου.
Εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, η πρώτη εκπαιδευτική πτήση των ελληνικών Rafale στο FIR Αθηνών θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ωρών και η απογείωση του πρώτου ζεύγους από την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας θα σημάνει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δεν θέλει να χαθεί ούτε μία ώρα από την εκπαίδευση των «Γερακιών» της 332 Μοίρας Παντός Καιρού, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, όπως γινόταν και επί γαλλικού εδάφους.
Στόχος του επιτελείου είναι τόσο οι πιλότοι όσο και οι τεχνικοί εδάφους να χαρακτηριστούν «ετοιμοπόλεμοι» το συντομότερο δυνατόν.
Το προσωπικό της 332 ΜΠΚ δεν πήρε ούτε ανάσα και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής τελετής για την υποδοχή των έξι Rafale πάτησε «γκάζι», ξεκινώντας πυρετώδεις προετοιμασίες για την πλήρη ένταξη των αεροσκαφών στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι ρυθμοί χτύπησαν «κόκκινο» ώστε ο εξοπλισμός και τα ανταλλακτικά των Rafale, που φτάνουν με μεταγωγικά αεροσκάφη στην 114 Πτέρυγα Μάχης, να τοποθετηθούν στα υπόστεγα και να είναι έτοιμα για την υποστήριξη των νέων μαχητικών.
Εκτός από τα αναλώσιμα υλικά, στην Τανάγρα καταφθάνουν και τα «φονικά» όπλα των Rafale, όπως οι πύραυλοι METEOR και MICA, που αποτελούν το μακρύ «χέρι» του πανίσχυρου μαχητικού.
Μεταλλικά υπόστεγα
Οι εργασίες στη Μοίρα θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, αφού η 332 ΜΠΚ στήνεται κυριολεκτικά από το μηδέν. Ο προγραμματισμός του ΓΕΑ περιλαμβάνει την κατασκευή μεταλλικών υποστέγων στα πρότυπα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και την εγκατάσταση του εξομοιωτή που αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση των χειριστών ώστε να «γράφουν» ώρες και στο έδαφος.
Τα συστήματα του εξομοιωτή πρόκειται να έρθουν από τη Γαλλία εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ ταυτόχρονα οι τεχνικοί της Μοίρας θα απομακρύνουν τον παλιό εξομοιωτή των Mirage 2000.
Το Αεροπορικό Επιτελείο σχεδιάζει ήδη και τις πρώτες κοινές επιχειρήσεις των Rafale με τα υπόλοιπα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Μια πρώτη γεύση από τις πτητικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των «Ριπών» θα αποκτήσουν οι ομόσταυλοί τους των Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας», που ανέλαβαν την υποδοχή και συνοδεία των Rafale κατά την είσοδό τους στον ελληνικό εναέριο χώρο την περασμένη Τετάρτη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ασκήσεις με τα F-16 του ελληνικού στόλου, τα F-4 αλλά και τα ΑΣΕΠΕ -τις εναέριες πλατφόρμες Διοίκησης και Ελέγχου- ώστε το Γενικό Επιτελείο να έχει πλήρη εικόνα για τις ικανότητες των Rafale και τη συνύπαρξή τους με τις άλλες πλατφόρμες της Πολεμικής Αεροπορίας. Σταδιακά οι «Ριπές» θα δοκιμαστούν σε αεροναυτικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή Μονάδων Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και σε σενάρια με τη συμμετοχή της αεράμυνας και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς. Με άλλα λόγια, το αρχηγείο θα «ξεκοκαλίσει» το μαχητικό ώστε να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το 100% των δυνατοτήτων του σε κάθε είδος αεροπορικής επιχείρησης.
Ραντάρ AESA
Το Rafale άλλωστε είναι το πρώτο μαχητικό του ελληνικού οπλοστασίου με ραντάρ AESA, που αποτελεί τεχνολογικό άλμα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε λίγα χρόνια όμως την ίδια τεχνολογία θα μοιράζονται οι «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, ενώ όταν προστεθούν στον στόλο οι φρεγάτες Belharra και οι νέες κορβέτες, η χώρα θα διαθέτει έναν συνδυασμό από πανίσχυρα οπλικά συστήματα που θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας συντριπτικό πλεονέκτημα στις ελληνικές δυνάμεις αποτροπής.
0 Σχόλια