Η απόκτηση σε χρόνο ρεκόρ των γαλλικών μαχητικών προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία - Δυνατότητα πληγμάτων ακόμη και από απόσταση 300 χιλιομέτρων με αεροσκάφη που έχουν εμβέλεια έως και 2.800 μίλια - Οι όροι της συμφωνίας
του Μάκη Πολλάτου - pollatos@protothema.gr - ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 23/01/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις 12 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης απόκτησής τους, τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία. Τα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη παραλήφθηκαν από την Ελλάδα ετοιμοπόλεμα, καθώς οι πρώτοι οκτώ ιπτάμενοι χειριστές και άλλοι -περίπου- 50 τεχνικοί από το προσωπικό υποστήριξης έχουν ολοκληρώσει έναν απαιτητικό κύκλο εκπαίδευσης και έχουν μυηθεί στα μυστικά των Rafale.
Τα στελέχη αυτά της Πολεμικής Αεροπορίας αναλαμβάνουν τη μεγάλη ευθύνη να εκπαιδεύσουν το υπόλοιπο προσωπικό της 332 Μοίρας με το κωδικό όνομα «Γεράκι», όπου εντάχθηκαν τα πρώτα έξι Rafale, στον χειρισμό των πιο σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδας. Η διαδικασία της απόκτησης των γνώσεων για την πτήση με τα υπερσύγχρονα Rafale F3R δεν θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες και θα απαιτηθεί σκληρή προσπάθεια για την κατάκτηση των δεξιότητων του χειρισμού των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών, ακόμη και από τους top gun Έλληνες πιλότους που έχουν επιλεγεί για τη στελέχωση της 332 Μοίρας.
Ο σχεδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2022, όταν θα παραληφθούν ακόμη έξι Rafale από τα συνολικά 24 που θα αποκτήσει η Ελλάδα, θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση τουλάχιστον 20 πιλότων στον χειρισμό των γαλλικών μαχητικών.
Τα πρώτα έξι Rafale που προσγειώθηκαν την Τετάρτη στην 114 Πτέρυγα Μάχης φέρουν όλο τον προηγμένο εξοπλισμό. Τα συστήματα αυτοπροστασίας και το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, που προσφέρει εμβέλεια απείρως μεγαλύτερη των σημερινών δυνατοτήτων των μαχητικών που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, άρα και τη συγκριτικά ανώτερη δυνατότητα αποκάλυψης όλων των δυνητικών στόχων.
Ένα στοιχείο βαρύνουσας σημασίας είναι ότι τα Rafale φέρουν όπλα και βλήματα που χρησιμοποιούν ήδη και τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, στα οποία ένας πυρήνας ιπταμένων έχει ήδη μυηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύ μικρός πραγματικός χρόνος για την πλήρη ένταξη των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αφού δεν θα απαιτηθεί προσπάθεια ώστε οι πιλότοι να μάθουν από την αρχή τις παραμέτρους για τη ρίψη των βλημάτων, ούτε επιπλέον χρόνος για την εκπαίδευση των οπλουργών.
Τα Rafale, εναντίον των οποίων οι Τούρκοι ελεεινολογούν τις τελευταίες ημέρες, εισάγουν την Πολεμική Αεροπορία σε μια νέα εποχή. Δεν είναι απλώς το γεγονός ότι τα γαλλικά αεροσκάφη έχουν ελάχιστες απαιτήσεις υποστήριξης, ούτε ότι μπορούν να επιχειρούν ημέρα ή νύχτα, ακόμη και με τις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ένα από τα πολύ κρίσιμα στοιχεία που διαφοροποιούν τα Rafale απ’ οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος είναι στην υπηρεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ή πετά σε συμμαχικές αεροπορίες ανατολικά του Αιγαίου είναι οι δύο κινητήρες, που προσφέρουν πολύ υψηλή «επιβιωσιμότητα». Δίνουν στο Rafale ακτίνα δράσης πάνω από 1.000 μίλια από το σημείο απογείωσης, αφού η εμβέλειά τους (υπολογιζόμενης της διαδρομής μέχρι το απώτατο σημείο της αποστολής αλλά και την απόσταση για την επιστροφή στη βάση τους) φτάνει τα 2.800 μίλια.
Με δεδομένο ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι μια πλατφόρμα μεταφοράς όπλων, «Οι ριπές του ανέμου», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το όνομα Rafale, θα έχουν όλες τις δυνατότητες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς και θα μπορούν να εντοπίζουν όλους τους δυνητικούς στόχους.
Το πιο βασικό «βέλος» στη φαρέτρα των Rafale είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor. Με εμβέλεια -επισήμως- άνω των 100 χιλιομέτρων, οι Meteor θα δώσουν την ευκαιρία στα Rafale να πλήξουν τα αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη πολύ πριν απειληθούν από εκείνα. Όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να μεταφερθούν στην Ελλάδα οι πύραυλοι αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor.
Στη σύμβαση αγοράς των πρώτων 18 Rafale προβλέπεται και η απόκτηση εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών πυραύλων Mica. Οι αέρος-αέρος πύραυλοι Mica, που φέρονται και από τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5, διατίθενται από τους Γάλλους στις εκδόσεις Mica ER/IR και Mica EM. Έχουν δηλαδή δύο διαφορετικές κεφαλές -θερμική ή κεφαλή radar- που προσαρμόζονται στον πύραυλο και είναι σχεδιασμένοι να ακολουθούν είτε το θερμικό ίχνος του αντίπαλου αεροσκάφους ή να κινούνται με καθοδηγούμενο ραντάρ και έχουν εμβέλεια κοντά στα 50 ναυτικά μίλια, προσφέροντας ασύγκριτα πλεονεκτήματα στις πιθανές αερομαχίες.
Άλλο ένα άγνωστο πλεονέκτημα του νέου γαλλικού μαχητικού είναι ότι ο πιλότος του Rafale μπορεί με ένα πάτημα του κουμπιού να εξαπολύσει έξι τέτοιες βόμβες σε έξι διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα. Ένα Mirage 2000-5 μπορεί να μεταφέρει έναν πύραυλο Scalp, ενώ ένα Rafale μπορεί να μεταφέρει δύο.
Οι συγκεκριμένοι υποστρατηγικοί πύραυλοι Scalp έχουν εμβέλεια τουλάχιστον 300 χιλιόμετρα από το σημείο εξαπόλυσης. Από τη νέα εξίσωση στο πρόβλημα της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να παραλειφθούν οι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας τύπου Exocet, πύραυλοι τελευταίας γενιάς. Έχουν πιστοποιηθεί από την κατασκευάστρια γαλλική εταιρεία MBDA France και περνούν τις κατάλληλες τεχνικές διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου. Παραλλήλως αναμένεται να παραληφθούν πρόσθετα chaff/flares και φυσίγγια για τα όπλα των μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τόσο οι καινούριοι πύραυλοι Meteor όσο και οι πρόσθετες ποσότητες βλημάτων που θα παραληφθούν από την Πολεμική Αεροπορία έχουν συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό της σύμβασης αγοράς των 18 πρώτων Rafale (εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία και έξι καινούρια) που ανέρχεται στα 2,32 δισ. ευρώ, μαζί με το κόστος για την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών για ικανό χρονικό διάστημα. Η σύμβαση για την αγορά ακόμη έξι Rafale, η οποία οριστικοποιείται εντός των ημερών με σκοπό η Πολεμική Αεροπορία να έχει 24 ίδιου τύπου μαχητικά αεροσκάφη μέχρι το τέλος του 2025, έχει προϋπολογιζόμενο κόστος 1,07 δισ. ευρώ. Το συνολικό κόστος για την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων για την αγορά 24 Rafale με τα όπλα τους, την εκπαίδευση ιπταμένων χειριστών και τεχνικών, εξομοιωτές πτήσης και αρχική τεχνική υποστήριξη θα ανέλθει στα 3,3 δισ. ευρώ.
Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F-16
«Για την απόκτηση των Rafale προφανώς δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή ένταξης των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην 332 Μοίρα της Τανάγρας. Μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας, έξι από τα πρώτα 18 Rafale βρίσκονται ήδη, ετοιμοπόλεμα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, ίσως την πιο «σκληρή» μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού αποστολή της είναι και η προστασία του λεκανοπεδίου της Αττικής όπου ζει το 50% του ελληνικού πληθυσμού, των κυριότερων λιμένων και αεροδρομίων της χώρας αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων, η αξία της οποίας δεν αποτιμάται.
Κι ενώ η προμήθεια των Rafale υλοποιήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, μέχρι σήμερα η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει παραλάβει ούτε ένα εκσυγχρονισμένο F-16 Block 52 στην έκδοση Viper, από τα συνολικά 84 που συμφωνήθηκε να ανακατασκευαστούν, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου συνομολογήθηκε με τους Αμερικανούς της Lockheed Martin το 2018. Η σύγκριση της ταχύτητας με την οποία υλοποιείται το πρόγραμμα των γαλλικών Rafale -που αποφασίστηκε μετά την ελληνοτουρκική κρίση του θέρους του 2020 όταν ο Ερντογάν έστειλε το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» για εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο- σε σύγκριση με τις αργές και μακρόσυρτες διαδικασίες έναρξης των εργασιών αναβάθμισης των 84 πιο σύγχρονων F-16 από τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ούτως ή άλλως, η συμφωνία αναβάθμισης των αμερικανικών F-16 είχε δεχτεί επικρίσεις, διότι το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2019 είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, ώστε να έχουν μετατραπεί στην έκδοση Viper και τα 84 F-16, περίοδος πολύ μεγάλη με βάση τα διεθνή στάνταρ. Πολύ περισσότερο που μέχρι σήμερα, σχεδόν τριάμισι χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Lockheed Martin δεν έχει παραδώσει στην Πολεμική Αεροπορία ούτε το πρώτο F-16 που ανέλαβε να αναβαθμίσει. Με αυτό το δεδομένο, η απόκτηση των Rafale αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού τα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά θα βοηθήσουν στην ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του ελληνικού FIR μέχρι τα όρια της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλωστε οι προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες των Rafale σε συνδυασμό με την απίστευτη ισχύ, τα όπλα, την εμβέλεια και τη σημαντικά βελτιωμένη αντίληψη της τακτικής κατάστασης, θα διασφαλίσουν αεροπορική υπεροχή και κυριαρχία και θα υποστηρίξουν τους αντικειμενικούς σκοπούς της αποτροπής.
Αρκεί, όπως λένε έμπειροι αεροπόροι, τα Rafale να μη χρησιμοποιούνται και στην καθημερινή «λάντζα» στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων.
0 Σχόλια