του Κώστα Σαρικά
Ακριβώς επτά μέρες πριν από την ιστορική για τα Ελληνικά «φτερά» στιγμή που τα έξι πρώτα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, οι προετοιμασίες στη «φωλιά» των Γαλλικών «Δελταπτέρυγων» είναι κάτι παραπάνω από εντατικές. Η 19η Ιανουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία της HAF ως η μέρα που αλλάζει εποχή βάζοντας στο οπλοστάσιό το μαχητικό 4,5ης γενιάς το οποίο θα επισφραγίσει την κυριαρχία της στην περιοχή και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το πλεονέκτημα που έχει κερδίσει εδώ και δεκαετίες να «υψικρατεί» πάνω από το Αιγαίο.
Τα έξι πρώτα μεταχειρισμένα Ελληνικά Rafale από τη Αεροπορική Βάση στο Merignac θα μετασταθμεύσουν στην Αεροπορική Βάση του Istres στη Νότια Γαλλία προκειμένου να ανεφοδιαστούν και να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι προς την καινούργια τους «πατρίδα». Κυβερνήτες και στα έξι μαχητικά θα είναι «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα οποία εδώ και μήνες εκπαιδεύονται στη Γαλλία ενώ στις πίσω θέσεις στα δύο διθέσια αεροσκάφη θα βρίσκονται Γάλλοι εκπαιδευτές οι οποίοι όχι απλά θα πετάξουν για την Ελλάδα και την Τανάγρα αλλά θα παραμείνουν στη χώρα μας τους επόμενους μήνες.
Οι έξι «ριπές» θα πετάξουν χωρίς ανεφοδιασμό για την 114 Πτέρυγα Μάχης και όταν θα εισέλθουν στο FIR Αθηνών θα τα υποδεχτούν τέσσερα Mirage 2000-5 τα οποία θα τα συνοδεύσουν έως και την Τανάγρα. Σε κλειστό Σχηματισμό τα έξι Rafale θα πετάξουν χαμηλά πάνω από το αεροδρόμιο για να δώσουν για πρώτη φορά «διαπιστευτήρια» στη Βάση η οποία θα τα φιλοξενεί στο εξής και από την οποία θα επιχειρούν με τα «μπλε» χρώματα της HAF. Πίσω τους θα ακολουθούν οι «οικοδεσπότες» τους τα Mirage2000-5 με τα οποία θα μοιράζονται την 114 Πτέρυγα Μάχης, την πιο ισχυρή πλέον Πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αλλαγή σελίδας και εποχής για την HAF θα είναι γεγονός.
Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα υποδεχτούν τα καινούργια αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην εκδήλωση αναμένεται πιθανότατα να παραστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε ήταν αυτός που προανήγγειλε αρχικά την απόκτηση των 18 «ριπών» και στη συνέχεια ακόμη 6 για να συμπληρωθεί η πρώτη Ελληνική Μοίρα Rafale, η 332 ΜΠΚ «Γεράκι». Με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να βρίσκεται στο επίκεντρο αφού η σκληρή δουλειά τόσο του ιδίου όσο και του Επιτελείου επιβραβεύεται με τον πλέον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο. Η συμβολική τελετή αναμένεται να γίνει στη λογική των ημερών με τα μέτρα για την πανδημία να τηρούνται ευλαβικά αλλά και ταυτόχρονα να αποδοθεί η τεράστια σημασία που θα έχει για τα Ελληνικά «φτερά» αλλά και συνολικά για τις «Ένοπλες Δυνάμεις» η ενίσχυσή τους με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.
Όμως αν για τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας η τελετή υποδοχής των Rafale έχει υψηλότατο συμβολισμό από την επόμενη μέρα κιόλας αρχίζει ένας αγώνας δρόμου ο οποίος όπως σύμφωνα με τα «γεράκια» της HAF επικεντρώνεται σε τρεις λέξεις. «Εκπαίδευση. Εκπαίδευση. Εκπαίδευση». Το μεγάλο στοίχημα πλέον θα είναι η ταχύτατη ενσωμάτωση των καινούργιων μαχητικών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας και αυτό προϋποθέτει την άριστη γνώση του μαχητικού από ιπτάμενους και τεχνικούς. Με τα έξι πρώτα Rafale από τις 20 Ιανουαρίου να πετούν συνεχώς και τους Έλληνες ιπτάμενους να εκπαιδεύονται στα όρια όπως άλλωστε επιτάσσει η παράδοση της Πολεμικής Αεροπορίας εδώ και πολλές δεκαετίες.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
0 Σχόλια