Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.
1. Το θέμα των κρίσεων-προαγωγών στην ΕΛ-ΑΣ αποτελεί τον πυρήνα των παθογενειών του Σώματος. Γιατί η επιλογή των στελεχών κρίνει την εν γένει ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και την αποτελεσματικότητα αυτού. Και το «βιογραφικό» (δηλ. τα στοιχεία του ατομικού βιβλιαρίου και των φακέλων) των αξιωματικών θα έπρεπε να είναι το μοναδικό κριτήριο ανέλιξης. Όμως, το μόνο που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι τα «βιογραφικά» (για τα τζούφια στοιχεία των οποίων έχουμε ήδη γράψει)!!! Και πέραν της έλλειψης βασικών στοιχείων (ξένες γλώσσες, πανεπιστημιακή μόρφωση, άριστη επίδοση στις Σχολές εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης κ.λ.π.) έχουμε περιπτώσεις, που κάποιοι ανέλαβαν ηγεσία, χωρίς να έχουν ευρεία διοικητική και επιτελική πείρα. Χωρίς να έχουν υπηρετήσει σε Αστυνομικό Τμήμα ή Τμήμα Ασφαλείας, να έχουν συντάξει δικογραφία και να έχουν κάνει σύλληψη.
2. Όποιος έχει τα ανωτέρω προσόντα δεν έχει θέση στην Ηγεσία. «Κόβεται» στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ή Ταξίαρχου γιατί η επάρκεια και οι γνώσεις του, τον οδηγούν στο να έχει άποψη. Και η «επιλογή» αυτή έχει την εξήγησή της: Το άτομο που συμβιβάζεται πλήρως σχολιάζεται, με κάποια πολύ στενή μεταφορική έννοια, ως «ένας καλός στρατιώτης». Από την άλλη μεριά το άτομο διαφορετικών απόψεων-που διακρίνει την αδυναμία ή το λάθος και προβλέπει την ανάγκη για αλλαγή-μπορεί να θεωρηθεί μη συνεργάσιμο, ανεύθυνο και εκκεντρικό. Με μια προσφιλή έκφραση «δεν είναι χρήσιμο άτομο» (J.K.Galbraith). Και έτσι καταλήγουμε στους απλούς διαχειριστές συμφερόντων, στους «καλούς στρατιώτες» ή αλλιώς στα "delivery boys".
3. Είδαμε πρόσφατα το δημοσίευμα Μ.Μ.Ε. του Ομίλου που «έχριζε» το νέο Αρχηγό της ΕΛ-ΑΣ! Ενώ σε προηγούμενο όμοιο μιλούσε «για τις πολλές και δομικές (συναρπαστικές, που κανείς-πέραν του πρωθυπουργού-δεν περιμένει) αλλαγές, που προετοιμάζει η ηγεσία της Κατεχάκη ενόψει των κρίσεων στην ΕΛ-ΑΣ». Κατά το δημοσιογράφο ο υφυπουργός … «γνωρίζει όσο λίγοι και τα προβλήματα και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού» (sic)! Ακολούθησαν και άλλα σχετικά δημοσιεύματα.
4. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ή αυταπάτη, για το τι συμβαίνει (και θα συμβεί) με τις κρίσεις-προαγωγές. Το ρεπορτάζ αναφέρει πολλές φορές ότι επιχειρηματικά, εκδοτικά, τοπικιστικά, πολιτικά και άλλα συμφέροντα «ορίζουν» τις επιλογές. Το ζητούμενο είναι αν θα τολμήσει κάποτε η Διοίκηση (Υπουργείο-Αρχηγείο) να θεσμοθετήσει κριτήρια (μετρήσιμα), ώστε να βάλει φραγμό στην αυθαιρεσία!!!
5. Αντί να κάνει αυτό, είδαμε να προχωρά στη «θεσμική εκτροπή» των έκτακτων κρίσεων. «Πετσόκοψαν» ικανούς αξιωματικούς σε τρεις διαδοχικές κρίσεις και η «φτωχή» πλέον επετηρίδα αδυνατεί να στελεχώσει κρίσιμες δομές. Τώρα βλέπουμε και αναβολή των κρίσεων με αφορμή δήθεν την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας. Όπως αναφέρει δημοσίευμα το πρόβλημα οφείλεται στην... «ενδεχόμενη «νόσηση» στις σχέσεις Υπουργού και Υφυπουργού σε σχέση με τις διαφορετικές επιλογές σε πρόσωπα και θέσεις, που μπορεί ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε πολιτική «διασωλήνωση» σε βάθος χρόνου». Δυστυχώς θεωρείται περίπου «φυσιολογικό» τις επιλογές να μην τις κάνει το αρμόδιο Συλλογικό Όργανο.
6. Η αναβολή έχει ως συνέπεια να παρατείνεται η «χειμερία νάρκη» τόσο των επιτελείων όσο και των επιχειρησιακών μονάδων για να μην «κάτσει καμιά στραβή» (βλ. Πέραμα, Νέα Σμύρνη κ.λ.π). Το είδαμε με την κακοκαιρία και το κυκλοφοριακό χάος. Πλήρης αδράνεια αν όχι ανυπαρξία!!! Εξάλλου οι υπηρεσίες ασφαλείας όλως τυχαίως «ξεπαγώνουν» υποθέσεις αναζητώντας νέες επιτυχίες. Ταυτόχρονα εμφανίζονται τα γνωστά δημοσιογραφικά επαινετικά και αβανταδόρικα σχόλια και οι γνωστές …«αγιογραφίες!!!
7. Την ελληνική κοινωνία όμως δεν ενδιαφέρουν οι μάχες του παρασκηνίου και των συμφερόντων. Θέλει τους ικανότερους αξιωματικούς και αποτελεσματική αστυνομία, που να μπορεί να αντιμετωπίζει χωρίς ολιγωρίες και ανεπάρκειες το έγκλημα, όπως παρατηρήθηκε δυστυχώς πρόσφατα με αυτό του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη και να διαχειρίζεται τις κρίσεις με επιτυχία και όχι όπως αυτή με το φιάσκο του κυκλοφοριακού εξαιτίας της κακοκαιρίας, που κατέληξε σε ταλαιπωρία των πολιτών!!!
2 Σχόλια
Δυστυχώς δεν είναι κρίσεις.Τακτοποίηση ημέτερων είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχουν κρίσεις, αλλά απολύσεις και απάνθρωπες εκδιώξεις εργαζομένων από τη δουλειά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή