Μετά τις «ριπές ανέμου»… τα Rafale που προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα, έρχεται και ο Γάλλος Στρατηγός στην Αθήνα. Η επίσκεψη «κλείδωσε» πριν από λίγες ημέρες, λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στις 7 Ιανουαρίου.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η 21η Ιανουαρίου θα είναι ιστορική για τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι θα είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων θα επισκεφθεί το Ελληνικό Πεντάγωνο και η δεύτερη διότι θα συζητηθεί και είναι πιθανό να υπογραφεί το προσύμφωνο του Οδικού Χάρτη των Αμυντικών Ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ελλάδα, Γαλλία αλλά και Μεσόγειο.
Πλέον, είναι δεδομένο ότι το 2022 θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις και των τριών Κλάδων, δηλαδή Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας και Ναυτικού, με έμφαση στην διακλαδικότητα ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο θα αποτελέσουν οι ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων.
Μάλιστα, ξεχωριστό κεφάλαιο στον «οδικό χάρτη» της Στρατιωτικής Συνεργασίας θα αποτελούν οι «σκιές» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), που υπάγεται απευθείας στο ΓΕΕΘΑ, οι οποίες αναμένεται να συναντηθούν με τους επίλεκτους της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Commandement des Opérations Spéciales – COS) τουλάχιστον 2 φορές το προσεχές διάστημα σε Ελλάδα και Γαλλία.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Διευθυντής του Δ’ Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας επισκέφθηκε ως Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας το Παρίσι όπου είχε τριήμερο συναντήσεων με τον Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του Γαλλικού Επιτελείου Άμυνας, Υποπτέραρχο Laurent MARBOEUF, ο οποίος στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Διαχείρισης Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ ‘21» είχε σύντομη συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία συζήτησαν για τον οδικό χάρτη της υλοποίησης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας.
Επιδίωξη των συνομιλιών, οι οποίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, ήταν η λεπτομερής διερεύνηση και επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους θα επαυξηθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Εκεί, λοιπόν, αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά σε χαρτί όλα όσα είχαν συζητήσει οι Φλώρος – Μπιουργκαρντ. Κατέληξαν σε ένα «πολύ δυνατό» προσχέδιο κειμένου το οποίο περιέχει τις κατευθύνσεις των δύο Αρχηγών σε στρατηγικό επίπεδο και σε συνέχεια της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας στην Άμυνα και την Ασφάλεια μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων. Παράλληλα, περιλαμβάνει δράσεις συνεργασίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, Γενικών Επιτελείων, Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΠ), Πληροφοριών, Κυβερνοάμυνας και Διαστήματος.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η Realnews στο φύλλο της Κυριακής, στις 16 Ιανουαρίου 2022, υπάρχουν σκέψεις παρουσίας του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle τον Μάρτιο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η παρουσία του μήκους 262 μέτρων πολεμικού πλοίου, που μπορεί να μεταφέρει από 30 έως 40 Rafale, με 2 κατασκοπευτικά E-2C Hawkeye, 2 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΝΗ-90 και 3 ελικόπτερα υποστήριξης Dauphin, θα στείλει το ηχηρότερο μήνυμα της Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών.
Το σενάριο που εξετάζεται αναφέρει ακόμη και την παρουσία του στην διάρκεια των εκδηλώσεων της ημέρας Εθνικής Παλιγγενεσίας, της 25ης Μαρτίου. Θα δούμε το γαλλικό αεροπλανοφόρο στον Σαρωνικό και τα γαλλικά Rafale να σκίζουν τον Αττικό ουρανό στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου μαζί με τα «γαλάζια» Rafale και τα υπόλοιπα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας; Η απάντηση είναι ότι είναι πολύ πιθανό και όλα είναι ανοιχτά.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
1 Σχόλια
Σαχέλ τέλος, δεν θα στείλει η Ελλάδα στελέχη. Αυτό προκύπτει από τη μη αναφορά του θέματος ούτε στην πρόσφατη επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην Γαλλία, αλλά δεν αναφέρεται επίσης στις στρατιωτικές συνομιλίες των ΑΓΕΕΘΑ και στις συνεργασίες που συμφωνήθηκαν. Ο Μητσοτάκης προεκλογικά δεν ρισκάρει. Οπότε κλάμα οι Ράμπο που είχαν αρχίσει να βάφονται με φούμο και φούμαρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή