Οι Γάλλοι της Naval Group στην πρότασή τους για πέντε κορβέτες Gowind βάζουν στο «κάδρο» και τα Ελληνικά ναυπηγεία γεγονός που ικανοποιεί τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
του Κώστα Σαρικά
Κοντά σε μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους Γάλλους φαίνεται ότι βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό έπειτα από το καινούργιο «χτύπημα» της Naval Group. Η πρόταση-ρελάνς απέναντι σε Ολλανδούς και Ιταλούς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ικανοποιεί απόλυτα τους Επιτελείς του ΠΝ, προβλέπει πέντε αντί για τέσσερις κορβέτες Gowind με γρήγορη παράδοση και κόστος που αγγίζει περίπου το 1,8 δις ευρώ δηλαδή 100 εκ περισσότερα από την προηγούμενη προσφορά της Γαλλικής εταιρείας η οποία όμως αφορούσε τέσσερις και όχι πέντε κορβέτες.
Οι Γάλλοι αφουγκράζονται την άμεση ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού για καινούργιες Μονάδες επιφάνειας και δείχνουν αποφασισμένοι να επικρατήσουν και στη «ναυμαχία» για τις κορβέτες. Έτσι στην καινούργια τους πρόταση προσθέτουν μια ακόμη Gowind συμπιέζοντας το κόστος εντός του budget που έχει στη διάθεσή του το ΠΝ και γίνονται πλέον το πολύ μεγάλο φαβορί για να κυριαρχήσουν και στο πρόγραμμα των κορβετών.
Το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι έχει ήδη ανάψει το «πράσινο» φως στη νέα Γαλλική πρόταση και πλέον το νέο μεγάλο «deal» περνά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση. Και μάλιστα δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να έχει επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η τελική προσφορά και να «κλειδώσει» και αυτή η συμφωνία. Αν πάντως προκύψει όπως τονίζεται από τους Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού μια νέα ανάλογα δελεαστική πρόταση είτε από τους Ολλανδούς της Damen, είτε από τους Ιταλούς της Fincantieri το Επιτελείο είναι έτοιμο να την θέσει στο τραπέζι.
Οι Γάλλοι της Naval Group στην πρότασή τους για πέντε κορβέτες Gowind βάζουν στο «κάδρο» και τα Ελληνικά ναυπηγεία γεγονός που ικανοποιεί τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει ήδη τονίσει ότι το ζητούμενο στο πρόγραμμα των κορβετών είναι κάποια από τα πλοία να κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Με δεδομένο να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο ζήτημα των ναυπηγείων, οι Γάλλοι φέρονται να προτείνουν ότι δύο ή τρεις από τις πέντε Gowind μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Όπως ακριβώς γίνεται με τις Αιγυπτιακές κορβέτες στην Αλεξάνδρεια. Ο χρόνος κατασκευής κάθε κορβέτας θα είναι περίπου 32 μήνες και έως τη ναυπήγηση των δύο πρώτων στην Γαλλία θα μπορούν τα Ελληνικά ναυπηγεία να προετοιμαστούν για να αναλάβουν την κατασκευή των υπόλοιπων πλοίων. Με την πρόταση να εξακολουθεί να περιλαμβάνει το δικαίωμα της Ελλάδας και του Πολεμικού Ναυτικού να μπορούν στο μέλλον να ναυπηγούν μόνοι τους τις Gowind με την παραχώρηση των «Blue Prints».
Η κορβέτα Gowind που προτείνουν οι Γάλλοι η οποία σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του είναι εκτοπίσματος 2800 τόνων με ισχυρή διαμόρφωση. Αφού περιλαμβάνει 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mica, 8 αντιπλοικούς Exocet Block III, πυροβόλο 76mm, σύστημα αυτοπροστασίας RAM, διπλό Sonar γάστρας και συρόμενο, τορπίλες, αντίμετρα και το ισχυρό ραντάρ NS-110. Διαμόρφωση η οποία παραπέμπει σε μια μικρή φρεγάτα. Ιδανικό πλοίο σύμφωνα με τους Επιτελείς του Στόλου για τις ανάγκες του ΠΝ στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου επιχειρούν οι Μονάδες επιφανείας. Στις παραμέτρους που εξετάζει το Πολεμικό Ναυτικό και δίνουν «πόντους» στην Gowind περιλαμβάνεται η κοινή με τις Belharra γραμμή υποστήριξης, η ομοιογένεια των συστημάτων και η δυνατότητα χρησιμοποίησης του προσωπικού και στα δύο πλοία.
Με τρεις-συν μια- φρεγάτες Belharra, κάθε μια από τις οποίες καλύπτει με τους πυραύλους Aster30 και το ραντάρ SEA FIRE χώρο αεράμυνας έως και 35.000 τ.χ και πέντε κορβέτες Gowind οι οποίες θα συμπληρώνουν τις φρεγάτες και θα αποτελούν σχεδόν ανάλογα ισχυρές Μονάδες στον πόλεμο επιφανείας αλλά και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, το Πολεμικό Ναυτικό «κλειδώνει» εναέριο χώρο, επιφάνεια και βυθό σε όλες τις περιοχές Εθνικών συμφερόντων. Ενώ δίπλα τους θα διαθέτει τόσο τουλάχιστον δύο αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ όσο και κάποιες από τις παλαιότερες S. Ένας Στόλος με σύγχρονες μεγάλες Μονάδες επιφανείας, ποιοτικός και πανίσχυρος ο οποίος, όπως εκτιμούν στο Επιτελείο θα έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι του Τουρκικού.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
0 Σχόλια