Τα νομοσχέδια για Rafale, Belharra και τορπίλες θα κατατεθούν στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ-g.lykourentzos@realnews.gr - ΠΗΓΗ: REALNEWS 16/01/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Βαρύ νομοθετικό έργο, στην προμετωπίδα του οποίου βρίσκεται η κύρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, αναμένει τη Βουλή το προσεχές διάστημα. Η απόφαση της κυβέρνησης να προτάξει στο νομοθετικό της έργο τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι άλλων νομοσχεδίων δεν είναι τυχαία. Σε μια περίοδο διαρκώς εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, η οποία έφτασε μέχρι και στην επίθεση στο πρόσωπο της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Αθήνα στέλνει μήνυμα ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνοντας λόγο για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια εξοπλισμού του στρατεύματος έπειτα από τη δεκαετή περίοδο των μνημονίων.
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στο Λοριάν της Γαλλίας, στα ναυπηγεία όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες Belharra, και τόνισε ότι «η απόφαση της υπογραφής της συμφωνίας για την απόκτηση από την Ελλάδα των γαλλικών φρεγατών είναι ιστορική, με στόχο την προστασία της πατρίδας μας και την είσοδο των Ενόπλων Δυνάμεων σε νέα εποχή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιγράφει τις λεπτομέρειες της απόκτησης των τριών φρεγατών τύπου Belharra, εκ των οποίων οι δύο θα παραδοθούν πολύ γρήγορα, συγκεκριμένα εντός του 2025, και θα έχει ύψος 3 δισ. ευρώ. Μετά την έγκρισή του από τη Βουλή, θα ανοίξει ο δρόμος για τις τελικές υπογραφές, ώστε τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υπογράψει και το συμβόλαιο απόκτησης με τη γαλλική Naval Group.
Το νομοσχέδιο για την απόκτηση των Belharra θα είναι ένα από τα τρία νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ που αναμένονται το προσεχές διάστημα στη Βουλή και θεωρείται από την κυβέρνηση κομβικής σημασίας, καθώς επί της ουσίας θα προκαθορίσει την πορεία του Πολεμικού Ναυτικού για τα επόμενα 30 χρόνια. Ως εκ τούτου, η ψήφισή του δρομολογείται άμεσα.
Έξι νέα αεροσκάφη
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται στη Βουλή και η κατάθεση της σύμβασης για την απόκτηση των έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale, προκειμένου ο συνολικός αριθμός να φτάσει τα 24 και να συμπληρωθεί μια πλήρης μοίρα. Όχι τυχαία, και εδώ η σύμβαση για τα έξι επιπλέον Rafale θα συμπέσει χρονικά με την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών στην Τανάγρα. Όπως έχει πει ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι ιδιαίτερης αξίας ότι τα αεροσκάφη θα υποστηρίζονται από τα όπλα που πρέπει να φέρουν και τα ανταλλακτικά με τα οποία πρέπει να εφοδιάζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση την οποία θα καταθέσει ο ΥΦΕΘΑ στη Βουλή, θα ακολουθεί τους όρους των συμβάσεων για τα 18 καινούργια και μεταχειρισμένα Rafale που ενέκρινε η Βουλή τον Ιανουάριο του 2021. Θα πρόκειται για σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault, θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα παραλαβής και θα περιγράφει την απόκτηση, την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών και της Dassault για τα δομικά μέρη, της εταιρείας Thales DMS France για τα ηλεκτρονικά μέρη και της εταιρείας Safran Engines για τους κινητήρες των αεροσκαφών και τις λεπτομέρειες για την προμήθεια οπλισμού των έξι Rafale.
Τέλος, το σώμα των «εξοπλιστικών» νομοσχεδίων συμπληρώνεται τον Φεβρουάριο με την κύρωση της σύμβασης για την προμήθεια 44 τορπιλών γερμανικής κατασκευής για τα υποβρύχια 214. Το συνολικό κόστος για τα τρία εξοπλιστικά νομοσχέδια υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι κάτι το οποίο δεν απασχολεί την ελληνική πλευρά, η οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πολιτικό μήνυμα ισχύος που εκπέμπουν οι συγκεκριμένες κινήσεις.
0 Σχόλια