H χαμένη «ναυμαχία» με τους Γάλλους φαίνεται ότι πείσμωσε ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν το απόλυτο μέλλον του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα Γαλλικά χέρια
του Κώστα Σαρικά
Οι Αμερικανοί επιστρέφουν. Και παρά το γεγονός ότι έχασαν από τους Γάλλους στη μεγάλη «ναυμαχία» για τις καινούργιες φρεγάτες του Ελληνικού Στόλου δείχνουν αποφασισμένοι να μην πετάξουν «λευκή πετσέτα» αλλά να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην επόμενη μέρα του Πολεμικού Ναυτικού. Εντός των ερχόμενων εβδομάδων και μέσα στον Δεκέμβριο φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες στο Ελληνικό Επιτελείο η έγγραφη απάντηση της Αμερικανικής κυβέρνησης, η LOA (Letter Of Acceptance) στο Ελληνικό έγγραφο ενδιαφέρον που είχε εκφράσει το Πολεμικό Ναυτικό μέσω LOR (Letter Of Request) τόσο για τις φρεγάτες MMSC (HF2) αν και η Αθήνα συμφώνησε με τους Γάλλους για τις Belharra, όσο και για την λεγόμενη «ενδιάμεση» λύση αλλά και για την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ».
Και εκεί φαίνεται ότι εστιάζεται το ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες στη LOA που θα αποστείλουν οι Αμερικανοί εμπεριέχεται ένα πλήρες «πακέτο» αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ που αφορά μια σειρά από επιμέρους προγράμματα αναβάθμισης όλων των συστημάτων του πλοίου είτε αυτό αφορά το σκάφος και τις μηχανές-HME (Hull and Machinery Equipment) είτε τα ηλεκτρονικά και τον οπλισμό. Οι Αμερικανοί έχουν προχωρήσει στη διαδικασία itemized δηλαδή αναφέρουν στην απάντησή τους χωριστά τις αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν σε κάθε ξεχωριστό σύστημα της φρεγάτας. Και περιλαμβάνει τα πάντα αναλυτικά με έμφαση σύμφωνα με πληροφορίες στα ηλεκτρονικά και στο λογισμικό(CMS) αλλά με πρόταση ακόμα και για το ραντάρ του πλοίου. Η εταιρεία η οποία θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των ΜΕΚΟ αν Αθήνα και Ουάσιγκτον συμφωνήσουν θα είναι η Lockheed Martin, η οποία άλλωστε είχε προτείνει και τις φρεγάτες MMSC (Hellenic Frigate 2). Mε τους Αμερικανούς να επαναλαμβάνουν ότι στον σχεδιασμό τους περιλαμβάνεται πάντα η αξιοποίηση των Ελληνικών ναυπηγείων.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ από την LM θα αποτελέσει το πρώτο βήμα και το «σκαλοπάτι» για το επόμενο μεγάλο κοινό project της Ελλάδας με τις ΗΠΑ το οποίο δεν είναι άλλο από την συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών κλάσης «Constellation». Με δεδομένο πάντως ότι το budget του ΠΝ για τον Στόλο είναι συγκεκριμένο και το Επιτελείο έχει επικεντρώσει την προσπάθεια στην απόκτηση σύγχρονων Μονάδων -φρεγατών και κορβετών- οι ΜΕΚΟ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα αναβαθμιστούν με όσα χρήματα περισσέψουν. Ενώ στο δίλλημα μεταξύ εκτεταμένης αναβάθμισης με υψηλό κόστος και αγοράς καινούργιων πλοίων φαίνεται ότι ξεκάθαρα το Πολεμικό Ναυτικό επιλέγει τις καινούργιες Μονάδες. Ειδικά τη στιγμή που διαπραγματεύεται κορβέτες με κόστος ακόμα και κάτω των 300 εκ.
H χαμένη «ναυμαχία» με τους Γάλλους φαίνεται ότι πείσμωσε ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν το απόλυτο μέλλον του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα Γαλλικά χέρια. Και μπορεί οι φρεγάτες να είναι πλέον Γαλλική υπόθεση με την επικράτηση της Naval Group έναντι όλων των «μνηστήρων» όμως ο Στόλος έχει ανάγκη και από άλλα πλοία. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι Αμερικανοί και θα επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν. Κορβέτες για τις οποίες ενδιαφέρεται το Πολεμικό Ναυτικό ούτε κατασκευάζουν οι Αμερικανοί ούτε διαθέτει μεταχειρισμένες το US NAVY όμως στο «οπλοστάσιό» τους υπάρχουν μια σειρά από πλοία τα οποία ενδιαφέρουν το Ελληνικό Επιτελείο.
Στην Ελληνική LOR όμως γινόταν λόγος και για την περιβόητη ενδιάμεση λύση με το Επιτελείο να εκφράζει το έντονο ενδιαφέρον του για Αμερικανικά μεταχειρισμένα πλοία. Εδώ και χρόνια διακαής πόθος και στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται χωρίς αμφιβολία τα αντιτορπιλικά «Arleigh Burke» για τα οποία μάλιστα γίνεται αναφορά στην LOR που απέστειλε το Πολεμικό Ναυτικό -οι Αμερικανοί εμφανίζονται αρνητικοί- ενώ υπό προϋποθέσεις ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλα πλοία με τους Αμερικανούς να αφήνουν με διαρροές ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης των καταδρομικών «Ticonderoga» αλλά και άλλων πλοίων τα οποία θα αποσυρθούν το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της Αμερικανικής LOA θα αναφέρεται αναλυτικά ποια πλοία μπορούν να αποδεσμεύσει το US NAVY προς το Πολεμικό Ναυτικό και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
0 Σχόλια