Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαμηνύουν πως σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» όλα είναι έτοιμα
Γεώργιος Σαρρής
Έντονες πιέσεις δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση από τη Γαλλία, προκειμένου να σταλούν ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας στην Υποσαχάρια Αφρική και ειδικότερα στην περιοχή του Σαχέλ, κάτι που εάν συμβεί θα αναζωπυρώσει την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που υπήρξε για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Ακόμη δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, εάν τυχόν δοθεί το «πράσινο φως» όλα είναι έτοιμα, καθώς έχει γίνει ήδη ο απαιτούμενος σχεδιασμός όσον αφορά την αποστολή ελληνικών δυνάμεων που θα συνδράμουν μαζί με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει δηλώσει τόσο στη Βουλή όσο και σε συνέντευξή του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να στηρίξει «τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία», ωστόσο όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τυχόν συνδρομή στην επιχείρηση Takuba δεν θα απορρέει από την πρόσφατη Αμυντική Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, αλλά από την κοινή δράση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια της περιοχής της υποσαχάριας Αφρικής.
Δυνητική απειλή αστάθειας η υποσαχάρια Αφρική
Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, τι σχέση έχει η Ε.Ε. με την ασφάλεια στην περιοχή του Σαχέλ. Η υποσαχάρια Αφρική αποτελεί δυνητική απειλή αστάθειας για τα γεωπολιτικά συμφέροντα καθώς γειτνιάζει με τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική ενώ οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι τζιχαντιστές της περιοχής αποτελούν σημαντικό κίνδυνο καθώς απειλούν να χτυπήσουν στόχους εντός της γηραιάς ηπείρου, όπως το έχουν πράξει άλλωστε και κατά το παρελθόν και σημαντικό αριθμό θυμάτων. Μάλιστα η επιχείρηση έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπάρχει και επιμελητειακή στήριξη από το ΝΑΤΟ.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι Έλληνες Στρατιωτικοί στο Σαχέλ: Yπάρχουν ήδη πολλές αιτήσεις-Τι προβλέπεται να γίνει
Θυμίζουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν δήλωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου μέσω Twitter ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του σκότωσαν τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα, Άντναν Αμπού Ουάιλν αλ Σαχράουι, που είχε επικηρυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες με πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια. «Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική επιτυχία στην μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Σαχέλ», τόνιζε ο Μακρόν.
Τον περσινό Αύγουστο ο Σαχράουι είχε προσωπικά διατάξει τη δολοφονία έξι Γάλλων εργαζομένων και του Νιγηριανού οδηγού τους, σύμφωνα με το Ελιζέ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε εξαγγείλει την αναδιάταξη των στρατιωτικών του δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρική μειώνοντας στο ήμισυ σταδιακά τον αριθμό της εκεί παρουσίας.
Αν τυχόν σταλεί ελληνικό στράτευμα, αυτό θα απαρτίζεται από περίπου 50 άτομα ως μέρος της Force Protection, της φρουράς στρατιωτικών δυνάμεων προστασίας δηλαδή, και δεν αναμένεται να εμπλακεί σε μάχες ή άλλου είδους επικίνδυνες επιχειρήσεις. Θα έχει πρωτίστως ρόλο βοηθητικό, ενώ θα σταλούν όπως όλα δείχνουν και τεθωρακισμένα οχήματα.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr
0 Σχόλια