Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.
1. Είδαμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εξάρθρωση, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούταν κυρίως στην Αττική στις παράνομες ελληνοποιήσεις μέσω της παράνομης έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων, τα ηγετικά στελέχη της οποίας ήταν κυρίως δύο (2) αστυνομικοί (Διοικητής Τμήματος Ασφαλείας και η σύζυγός του, που υπηρετούσε στο Γραφείο Ταυτοτήτων). Οικογενειακή υπόθεση;;; Ο ρόλος των λοιπών μελών ήταν ιδίως η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της ΕΛ-ΑΣ (σ.σ. δεν αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να μην είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε και να έπεσαν θύματα συναδελφικής αλληλεγγύης).
2. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κύκλωμα ξεκίνησε το 2013, διεκόπη επειδή κάποιοι συνελήφθησαν το 2014, χωρίς όμως τότε οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. να γνωρίζουν, ότι πίσω από αυτές τις συλλήψεις υπήρχε ένα ολόκληρο κύκλωμα νομιμοποίησης. Η νέα διερεύνηση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, όταν στα χέρια κακοποιού βρέθηκε πλαστή ταυτότητα του συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας.
3. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί έγινε η επίσκεψη του Υπουργού στην εν λόγω Υπηρεσία πριν ακόμη η υπόθεση αχθεί ενώπιον του αρμοδίου Ανακριτή; Θυμίζει έντονα (και ανεξάρτητα από το βάθος-μέγεθος των φερόμενων εγκληματικών πράξεων, τις οποίες θα κρίνουν τα Δικαστήρια) το επικοινωνιακό σόου στην υπόθεση εκτεταμένης (κατηγορήθηκαν 14 αστυνομικοί) διαφθοράς στο Α.Τ. Αχαρνών στις 28-12-1999, όταν δόθηκε ανάλογη δημοσιότητα. Για πολιτικούς λόγους και προκειμένου να «διαφημιστεί» η νεοσυσταθείσα τότε Υπηρεσία στήθηκε μια επικοινωνιακή καταιγίδα με πρωτοσέλιδους τίτλους της μορφής «Συμμορία (ή Καμόρα) το Πολυδύναμο Τμήμα Αχαρνών». Και αυτό αδιαφορώντας για την ζημιά-δυσφήμιση που προκαλείται στο σύνολο της ΕΛ-ΑΣ και στο κύρος του Αστυνομικού Θεσμού. Η υπόθεση τελικά οδηγήθηκε σε φιάσκο με την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Μήπως η εποπτεία της Υπηρεσίας πρέπει να επανέλθει στον Αρχηγό της ΕΛ-ΑΣ;;;
4. Η επίσκεψη του Υπουργού έγινε, όπως ανακοινώθηκε, για την ενημέρωσή του επί της ουσίας και όχι για τις διαδικαστικές φάσεις. Αυτό είναι επιτρεπτό; Γιατί τόσες διαρροές στα Μ.Μ.Ε. των στοιχείων της δικογραφίας (για τις «διαρροές» της Αστυνομίας, τις «τηλε-δίκες» και τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων έχουμε γράψει πολλές φορές); Δεν παραβιάζεται έτσι και η αρχή της μυστικότητας της ανάκρισης; Εξάλλου δεν αποτελεί ανάμειξη της Εκτελεστικής Εξουσίας σε αυτό της Δικαστικής, αφού της προανάκρισης (δικαστικής αστυνομίας) προϊσταται αρμόδιος Εισαγγελέας και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση εποπτεύει ad hoc Εισαγγελέας Εφετών; Γιατί δεν αφήνουμε τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους; Η Δικαιοσύνη να ερευνήσει και να αποδώσει τις ευθύνες και όχι η Εκτελεστική Εξουσία. Ας μην ξεχνάμε και το τεκμήριο αθωότητας.
5. Το μείζον όμως ζήτημα είναι: Ποια είναι τα τρωτά σημεία του κρατικού μηχανισμού; Ποιες οι δικλείδες ασφαλείας; Γιατί άργησε οκτώ τουλάχιστον χρόνια να αποκαλυφθεί η δράση του; Τι πρέπει να γίνει ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι εν λόγω περιπτώσεις πλαστογραφίας; Αυτό έπρεπε να είναι το μέλημα της Ηγεσίας δημόσιας τάξης και όχι το «επικοινωνιακό παιχνίδι». Γιατί δηλαδή καθυστερεί για πέντε τουλάχιστον χρόνια η έκδοση των νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών μέσω της Διεύθυνσης Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας; Ποια επιχειρηματικά συμφέροντα «μάχονται» πίσω από το εν λόγω έργο αξίας πολλών εκατομμυρίων; Μήπως είναι τα ίδια, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε., «ορίζουν» και κάποιους Ανώτατους Κρατικούς Λειτουργούς (ακόμη και Υπουργούς);;;
0 Σχόλια