Στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούνται με γοργό ρυθμό εργασίες για την υποδοχή της πρώτης μοίρας των Rafale, στις 19 Ιανουαρίου
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 16/12/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Τούτες τις ήμερες στην αεροπορική βάση της Τανάγρας επικρατεί αναβρασμός. Όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή αναμένουν να υποδεχθούν στις 19 Ιανουαρίου τα πρώτα έξι Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας με τον πλήρη (φονικό) οπλισμό τους, δηλαδή τους πανίσχυρους πυραύλους Meteor, Scalp, και Exocet, οι πάντες στη βάση βρίσκονται εν εγρηγόρσει: «Η Τανάγρα το τελευταίο διάστημα έχει ζωντανέψει. Εκεί που ήταν νεκροταφείο, αναστήθηκε» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Και εξηγεί: Τα περισσότερα Mirage δεν πετούσαν στο Αιγαίο, δεν ανελάμβαναν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης, ελλείψει ανταλλακτικών. Είχαν αφεθεί στην τύχη τους, ή στη μοίρα τους, αφού βρίσκονταν καθηλωμένα στο έδαφος στις μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας. Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται τα ανταλλακτικά και να σου και πάλι τα Mirage στον ουρανό του Αιγαίου, με τα φονικά τους όπλα και με συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards). Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι από την Τανάγρα πετά και η πρώτη Ελληνίδα πιλότος των Mirage 2000-5, Υποσμηναγός Θεοδώρα Δούρου.
Αλλά αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης δεν έχει προηγούμενο. Πραγματοποιούνται με γοργό ρυθμό εργασίες για την υποδοχή της πρώτης μοίρας των Rafale, η οποία θα γίνει πιθανότατα παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού θα πρέπει να κατασκευαστούν καινούργια shelters, νέες αποθήκες συντήρησης και επισκευών, αποθήκες ανταλλακτικών και οπλισμού. Όλα από την αρχή στην παραλαβή των νέου τύπου μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία.
Μαζί με τα Rafale έρχονται και οι οκτώ Έλληνες πιλότοι. Είναι οι πιλότοι που εκπαιδεύθηκαν στη βάση του Μερινιάκ, οι οποίοι μόλις επιστρέψουν στην πατρίδα θα έχουν διπλή αποστολή: να πετούν Rafale στο Αιγαίο και να εκπαιδεύσουν την επόμενη οκτάδα πιλότων. Μαζί με τους πιλότους έρχονται και πιάνουν αμέσως δουλειά και οι μηχανικοί, που και αυτοί είχαν εκπαιδευθεί στη Γαλλία. Τα πρώτα έξι (από τα συνολικά 24) Rafale της 332 Μοίρας θα καλύψουν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες.
Στα επόμενα δύο χρόνια θα πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις και των υπολοίπων 12 Rafale που ήδη έχουν αγοραστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για τα επιπλέον έξι μαχητικά του ίδιου τύπου που η κυβέρνηση αποφάσισε να προμηθευτεί προκειμένου ο συνολικός αριθμός τους να φθάσει εκείνον μιας πλήρους μοίρας των 24 αεροσκαφών. Αρχές του νέου έτους αναμένεται να παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο φάκελος για την πρόσκτηση των έξι επιπλέον Rafale. Επίσης αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή και ο φάκελος για την απόκτηση των τριών νέων φρεγατών τύπου FDI (Belh@rra).
Βάζουν μπροστά τις Belh@rra
Άλλωστε σε λίγες ημέρες πρόκειται να γίνει η κοπή της λαμαρίνας για την πρώτη ελληνική φρεγάτα Belh@rra στον ναυπηγικό όμιλο της Naval Group. Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας. Τα συστήματα αυτά τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belh@rra τής παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), το οποίο έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Οι Γάλλοι δεσμεύθηκαν ότι θα παραδώσουν την πρώτη Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό τον Μάρτιο του 2025 και τη δεύτερη τον Οκτώβριο του 2025. Η τρίτη αναμένεται να παραληφθεί το 2026.
Το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει τους πρώτους μήνες του 2022 και τους λεγόμενους «φονιάδες των υποβρυχίων». Πρόκειται για τα περίφημα ελικόπτερα Romeo, τα καλύτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και με μεγάλη αυτονομία. Με το διακριτικό «ΠΝ 75» το πρώτο από τα επτά συνολικά ελικόπτερα MH-60R (Romeo) βάφτηκε ήδη με τη γαλανόλευκη.
0 Σχόλια