Τα τύπου 214 υποβρύχια κατά την πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, με το Πολεμικό Ναυτικό να στέλνει ένα ιδιαίτερα σκληρό μήνυμα. Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό
Μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, επιχειρείται αυτές τις ώρες να κλείσει η αρχική σελίδα που αφορά τα υπερσύγχρονα υποβρύχια που διαθέτει ο Ελληνικός Στόλος, τα Type 214- κλάσης Παπανικολής, τα οποία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τους επόμενους 18 μήνες θα είναι πραγματικοί «αστακοί» και ο απόλυτος κυνηγός του βυθού, διαθέτοντας 44 νέες τορπίλες βαρέως τύπου!
Σίγουρα η ιστορία των τορπιλών μπορεί να θεωρηθεί ένα ακόμη παράδοξο ή ευτράπελο στην μακρά ιστορία των προμηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το 1999 μπήκαν οι υπογραφές για τα υποβρύχια, που κάνουν σήμερα την τεραστίων διαστάσεων διαφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Το 2010 – με καθυστέρηση 5ετίας- παρελήφθη το πρώτο υποβρύχιο 214 και το 2021 «κλειδώνουν» οι κατάλληλες, σύγχρονες τορπίλες για το μακρύ, αθέατο δόρυ του Πολεμικού Ναυτικού.
Και σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι αυτή η συμφωνία είναι η δεύτερη φορά που περνά από την επιτροπή αμυντικών συμβάσεων και εξοπλισμών της Βουλής διότι οι φίλοι μας οι Γερμανοί έκαναν ορισμένα «νερά» κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση, την στιγμή μάλιστα που δεν κάνουν πίσω στον εξοπλισμό της Τουρκίας, με υποβρύχια ίδιου τύπου με της χώρα μας.
Τα υποβρύχια τύπου 214 με σημαντική, καθυστέρηση φαίνεται ότι έφτασε η ώρα ν’ αποκτήσουν νέες τορπίλες βαρέως τύπου. Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό
Τα υποβρύχια του Ελληνικού στόλου, στην κρίση του 2020 έκαναν την πιο σημαντική διαφορά στο υποθαλάσσιο ανάγλυφο, «κλειδώνοντας» τον τουρκικό στόλο και κάνοντας τους Τούρκους κυβερνήτες να αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα, καθώς στο περισκόπιο των γαλανόλευκων κυνηγών του βυθού ο στόχος ήταν τα πληρώματά τους και τα πλοία τους.
Η αρχική διαπραγμάτευση που είχε καταλήξει σε συμφωνία, προέβλεπε 36 νέες τορπίλες βαρέως τύπου και αναβάθμιση 18 υφιστάμενων τύπου SUT, μια αναβάθμιση όμως- όπως την πρότειναν οι Γερμανοί- που είχε να κάνει με την κεφαλή μάχης, τα πυροδοτικά τμήματα κτλ.
Ουσιαστικά δηλαδή έμενε εκτός «πακέτου» αναβάθμισης το σοβαρό κομμάτι της πρόωσης των τορπιλών. Άρα η εμβέλεια και η ταχύτητά με την οποία πλέουν προς τον στόχο θα παρέμεναν ως έχουν. Κι εδώ πρέπει κανείς να σκεφτεί και τα χρόνια που κουβαλούν στο κουφάρι τους…
Από την άλλη πλευρά η τιμή που είχαν δώσει οι Γερμανοί σε συνδυασμό με την αλλαγή του κόστους στην τιμή του ασημιού καθώς επίσης και ο μεγάλος αριθμός παρελκομένων, αύξησε υπέρογκα τις απαιτήσεις, σε σημείο που το πρόγραμμα έφτασε προ των πυλών νέου «ναυαγίου».
Τότε υπήρξε, όπως σημειώνεται από κύκλους τους υπουργείου, η στοχευμένη παρέμβαση Αξιωματικών από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων.
Από τις 36 στις 44 νέες τορπίλες
Το νέο διαπραγματευτικό bras de fer ανάμεσα στις ομάδες εργασίας Αθήνας και Βερολίνου έφερε τη συμφωνία βάσει της οποίας με 112 εκ. ευρώ το Πολεμικό Ναυτικό θα προμηθευτεί 44 νέες τορπίλες για τα υποβρύχια 214 & 209 Ωκεανός.
Επιτελείς σημειώνουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία με εξαιρετικές δυνατότητες, μηδενικό ρίσκο στην ολοκλήρωση της και με ταχύτατους χρόνους παράδοσης, που αν όλα πάνε καλά στη Βουλή, μπορεί να φτάσει η παράδοση των τορπιλών, ακόμη και σε 18 μήνες!
Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με το πράσινο φως της επιτροπής -προ ημερών- για την προμήθεια των αντιμέτρων για τα Ελληνικά υποβρύχια, τότε όπως σημειώνουν Επιτελείς από το Πολεμικό Ναυτικό τα Type 214 «Παπανικολής» και το αναβαθμισμένο 209 Ωκεανός περνάνε σε άλλη εποχή, υπέρ-εξοπλισμένα με τα κατάλληλα μέσα αποτροπής και ισχύος στις Ελληνικές θάλασσες.
Και μάλιστα, όπως αναγνωρίζουν κύκλοι του υπουργείου, αυτά τ’ αποτελέσματα για τις νέες τορπίλες, έρχονται ουσιαστικά από τα ίδια πρόσωπα που πασχίζουν για τον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή σελίδας στο Πολεμικό Ναυτικό, ενισχύοντάς το, με νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι Γαλλικές φρεγάτες Belh@rra, τα ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo, τα ναυτικά Spike N’LOS.
Παράλληλα αυτοί οι Επιτελείς συνεχίζουν να διαπραγματεύονται για τις κορβέτες, τις φρεγάτες ΜΕΚΟ, τις Μ, τα ναρκοθηρευτικά και παράλληλα αναζητούν μεταχειρισμένα υποβρύχια, νεότερα από αυτά που έχουμε στον στόλο, πλην των 214.
Αυτό είναι στιγμιότυπο που απαθανάτισε ο φακός κατά τη διάρκεια βολής τορπίλης που είχε κάνει το Πολεμικό Ναυτικό στη Μεσόγειο. Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com
0 Σχόλια