ΦΩΤΟ: Κορβέτα Gowind 2500 ENS ELFATEH (Ελφατεχ) - Πηγή: naval-group.com
Γεύση από τις γαλλικές κορβέτες: Έκλεψαν τα βλέμματα των επιτελών του ΓΕΝ οι Gowind του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού που έλαβαν μέρος στη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα»
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 24/11/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Την ευκαιρία να δουν και να αξιολογήσουν την κορβέτα Gowind, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στη δράση, είχαν η ηγεσία και οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που έλαβαν μέρος στη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα».
Το γαλλικής κατασκευής πλοίο που υπηρετεί στο αιγυπτιακό Ναυτικό έκλεψε τα βλέμματα των επιτελών του ΓΕΝ, ενώ η συνεργασία με τις ελληνικές μονάδες τούς βοήθησε να εξαγάγουν πολύτιμα συμπεράσματα για ολόκληρο το φάσμα των δυνατοτήτων του. Η αιγυπτιακή Gowind συμμετείχε σε αντικείμενα ναυτικού πολέμου επιφανείας, σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ εξίσου εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αξιωματικοί του ναυτικού για τις αντιαεροπορικές και τις ανθυποβρυχιακές της ικανότητες.
Η «ναυμαχία» για τις κορβέτες έχει ανάψει για τα καλά, καθώς η Αθήνα έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της για 3+1 πλοία που θα ενταχθούν στον στόλο ίσως και νωρίτερα από τις φρεγάτες Belharra.
Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη γαλλική Group Naval, την εταιρεία που κατασκευάζει τις φρεγάτες Belharra, ενώ σφήνα και μάλιστα με πολύ δυνατή πρόταση έχουν μπει οι Ολλανδοί με τις Sigma 10514. Ωστόσο, το Παρίσι δείχνει αποφασισμένο να κερδίσει και αυτό το συμβόλαιο, που επανήλθε με νέα, δελεαστική προσφορά. Φαίνεται πως η στρατηγική της Αθήνας, η οποία εφαρμόζει τη συνταγή Belharra και στις κορβέτες, δηλαδή εξετάζει όλες τις διαθέσιμες λύσεις με στόχο να πετύχει την καλύτερη σχέση τιμής-απόδοσης, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
Ρελάνς Γάλλων
Οι πληροφορίες, λοιπόν, ότι οι Ολλανδοί ρίχνουν την τιμή κάθε κορβέτας κάτω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ, κινητοποίησε τους Γάλλους, οι οποίοι επέστρεψαν στην Αθήνα για τη ρελάνς. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Παρισιού είναι η εξασφάλιση ομοιοτυπίας στον ελληνικό στόλο. Η οικονομία κλίμακος θα μειώσει το κόστος υποστήριξης των πλοίων, αφού Gowind και Belharra διαθέτουν αρκετά κοινά συστήματα. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι το Ναυτικό θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από τη συντήρηση, τους μελλοντικούς εκσυγχρονισμούς αλλά και από την εκπαίδευση των πληρωμάτων, καθώς ακόμη και το περιβάλλον ελέγχου των δύο τύπων είναι σχεδόν ίδιο. Το άλλο «χαρτί» που παίζει το Παρίσι, είναι η παραχώρηση στο Πολεμικό Ναυτικό των σχεδίων ναυπήγησης των Gowind, δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα εγχώριας κατασκευής κορβετών αλλά και το δικαίωμα να τις εξάγει. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει πως η χώρα μας θα διαθέτει σύγχρονα ναυπηγεία που θα μπορούν να αναλάβουν την κατασκευή ενός μοντέρνου πλοίου, διότι το τελευταίο που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό είναι άλλο ένα «σίριαλ» αναβολών και καθυστερήσεων, όπως συνέβη με τις πυραυλακάτους Super Vita, όπου είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, η 7η ΤΠΚ βρίσκεται σε άτυπη «ομηρία» στα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Τελική απόφαση
Οι τελικές αποφάσεις για τις κορβέτες αναμένεται να ληφθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, ενώ την ίδια ώρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται αγώνας δρόμου, ώστε η σύμβαση για τις φρεγάτες Belharra να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και να μπουν οι σχετικές υπογραφές. Στόχος του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι το προσύμφωνο να υπογραφεί ακόμη και εντός του 2021 και οι τελικές συμβάσεις στις αρχές του 2022. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις για το πλοίο και τον οπλισμό είναι σχεδόν έτοιμες, και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες στη σύμβαση για την εν συνεχεία υποστήριξη των Belharra. Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους Γάλλους, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να καταρτιστεί ένα πακέτο συμβάσεων που θα προβλέπουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.
3 Σχόλια
Μη
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηπως
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα παραγγειλουμε και 1 αεροπλανοφορο οπως η τουρκια σε βαθος χρονου και να παραγγειλουμε f35 πολλη αργησαμα
ΑπάντησηΔιαγραφή