Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή του όπλου που θα αντικαταστήσει το G3 στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων
Μέσα στο 2022, δηλαδή με καθυστέρηση περίπου ενός έτους από τον αρχικό σχεδιασμό, αναμένεται να αποφασίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ποιο θα είναι το τυφέκιο που θα αντικαταστήσει το «G3», το θρυλικό όπλο του Ελληνικού Στρατού.
Επιδίωξη των επιτελών του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης ήταν το νέο «εθνικό όπλο» (το τυφέκιο αλλά και το πιστόλι) να είχε επιλεγεί στις αρχές του 2021 ώστε να μπορούσε να παρελάσει στην ιστορική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στις 25 Μαρτίου. Η πανδημία όμως ανέτρεψε διαδικασίες και προγραμματισμούς, όπως τους ελέγχους και τις αξιολογήσεις για το τυφέκιο.
Δεν αποκλείεται όμως να έπαιξαν ρόλο ακόμη δύο παράγοντες. Η αντικατάσταση του όπλου ήταν πρότζεκτ που «έτρεχε» ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Όπως εκτιμούν παράγοντες των Ενόπλων Δυνάμεων, ίσως η αλλαγή «φρουράς» στο ΥΕΘΑ με την έλευση του Νίκου Χαρδαλιά να προκάλεσε κάποιες επιπρόσθετες καθυστερήσεις.
Ενδέχεται επίσης τα μεγάλα όπλα να... έφαγαν τα μικρά. Θα πρέπει δηλαδή να συνυπολογιστεί ότι στην ίδια χρονική περίοδο οι επιτελείς του «Πενταγώνου» ήταν επιφορτισμένοι και προσηλωμένοι σε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούσαν από τη μία την αγορά των Rafale και από την άλλη τη διαπραγμάτευση για την απόκτηση των φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.
Πάντως, η τελική φάση επιλογής του τυφεκίου – όπως είχε επισημάνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος – αναμένεται να υλοποιηθεί «εντός του ερχόμενου έτους». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαδικασία αξιολόγησης των έξι υποψηφίων τυφεκίων έχει ολοκληρωθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα, όπως είχαν υπογραμμίσει ανώτατοι αξιωματικοί, δεν έγινε απλώς ένα crash test και μια σύγκριση των επιδόσεών τους. Τα είχαν κάνει «φύλλο και φτερό» τεστάροντας την αντοχή τους σε όλες τις συνθήκες.
Γιατί όμως θέλουμε καινούργιο όπλο για τις Ένοπλες Δυνάμεις; Το G3 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θητεία των οπλιτών από το ’80 και μετά. Είναι όμως πλέον απαραίτητο, τονίζουν, έμπειροι αξιωματικοί να πάμε σε ένα όπλο σύγχρονο που θα το έχουμε για άλλα 40 χρόνια. Ουσιαστικά το νέο όπλο θα αντικαταστήσει τα περίπου 200.000 G3 που διαθέτουν σήμερα και οι τρεις κλάδοι του Στρατού. Θα αντικατασταθούν όμως και τα πιστόλια που φέρουν οι αξιωματικοί.
Οι δεσμευτικές προϋποθέσεις που έχει βάλει το υπουργείο είναι η κατασκευή του νέου όπλου να γίνει στην Ελλάδα, να γίνει συμπαραγωγή με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η Ελλάδα να έχει δικαίωμα μεταπώλησης του όπλου και τέλος στη συμφωνία να περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του G3. Το τελευταίο κρίνεται σημαντικό αφού θα υπάρχει η δυνατότητα να πωληθούν τα 200.000 G3 σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
0 Σχόλια