του Κώστα Σαρικά
Τώρα είναι το πλέον ευνοϊκό timing για την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία να εισέλθει στο κλειστό «club» των αεροποριών της Δύσης που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους το μοναδικό δοκιμασμένο «stealth» αεροσκάφος στον κόσμο διαμηνύει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η αναλυτική ενημέρωση των Επιτελών της HAF αλλά και των Στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων από τον Αμερικανικό κολοσσό για τα νέα δεδομένα που αφορούν το F-35, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το κόστος αλλά και την διαθεσιμότητα.
Το νομοσχέδιο Μενέντεζ για την Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και η ξεκάθαρη αναφορά που γίνεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση στην Ελλάδα του stealth μαχητικού και με αναφορές μάλιστα στα F-35 τα οποία δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Τουρκία δείχνει το κλίμα που επικρατεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Κλίμα διάθεσης να γίνει η Ελλάδα η επόμενη χώρα που θα εισέλθει στο πρόγραμμα όπως τονίστηκε με έμφαση και στην ενημέρωση που έγινε σήμερα στην Αθήνα από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin προς τους εκπροσώπους του αμυντικού τύπου.
Αν και ξεκαθαρίστηκε ότι τα έξι F-35 τα οποία είχε παραγγείλει η Τουρκική πολεμική αεροπορία θα καταλήξουν στην USAF έπειτα από την αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα του stealth αεροσκάφους τονίστηκε εμφατικά ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε έγγραφη αποστολή αιτήματος για την απόκτηση των μαχητικών οι διαδικασίες θα τρέξουν άμεσα. Αφού αφενός η χώρα μας αποτελεί ξεχωριστό σύμμαχο για τις ΗΠΑ και αφετέρου η Πολεμική Αεροπορία τόσο με το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 σε Viper όσο και με μια σειρά από άλλα προγράμματα δείχνει την εμπιστοσύνη της στην ποιότητα των οπλικών συστημάτων της LM.
Tα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι πλέον το κόστος του F-35 όχι απλά δεν είναι απαγορευτικό αλλά άκρως ανταγωνιστικό αφού έχει πέσει στα 80 εκ ανά μονάδα και μάλιστα σε διαμόρφωση fly away δηλαδή αυτή θα είναι η τελική τιμή για κάθε ετοιμοπόλεμο αεροσκάφος. Επιπλέον τόνισαν ότι και το κόστος χρήσης ανά ώρα έχει περιοριστεί στις 15000 δολάρια. Και αφορά ένα αεροσκάφος το οποίο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αποτελέσει μια πολύτιμη πλατφόρμα η οποία θα κατευθύνει μεγάλους σχηματισμούς. Με ενδεχόμενη απόκτηση του stealth F-35 η HAF θα είναι η πρώτη Πολεμική Αεροπορία στον κόσμο που θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της τον «φονικό» συνδυασμό F-35, F-16 Viper και Rafale. Με το πέμπτης γενιάς μαχητικό κυρίως ως «καθοδηγητή», αφού απαρατήρητο και με το υπερσύγχρονο ραντάρ APG-83 AESA θα μπορεί να δώσει την πλήρη επιχειρησιακή εικόνα της περιοχής στο σύνολο του αεροπορικού στόλου και τα Rafale, Viper κυρίως σε ρόλο «εκτελεστή» η Πολεμική Αεροπορία αλλάζει τους κανόνες.
Η δυνατότητα ετήσιας κατασκευής έως και 150 stealth μαχητικών όπως τονίζει η Lockheed Martin φέρνει το F-35 πιο σύντομα στην Ελλάδα από τη στιγμή που η χώρα μας αποφασίσει να γίνει μέλος του F-35 «club» ακολουθώντας Δανούς, Ελβετούς και Φινλανδούς οι οποίοι αποτελούν τα νεότερα μέλη του.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
0 Σχόλια