Μετά το καλοκαιρινό μορατόριουμ και τις νέες απειλές Ερντογάν, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» θεωρούν ότι η Άγκυρα θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο προκλήσεων από τον Έβρο έως την Κύπρο
Νίκος Χασαπόπουλος - ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 14/112021
Τριπλή χειμερινή τουρκική πρόκληση εξετάζει το ΓΕΕΘΑ, μετά τις όλο και κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, που κορυφώθηκαν με τις προχθεσινές απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προκλήσεις πρώτα στον Έβρο, εν συνεχεία στο Αιγαίο και τέλος στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη τα Γενικά Επιτελεία του υπουργείου Άμυνας καταστρώνουν σχέδια ώστε εάν απαιτηθεί να αναχαιτίσουν εν τη γενέσει τους και στο πεδίο τις τουρκικές προκλήσεις. Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα είναι το τρίπτυχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για αυτόν τον χειμώνα, υπό τις οδηγίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Πρόκληση στον Έβρο
Στον Έβρο η Τουρκία φαίνεται πως δεν μπορεί ακόμα να ξεπεράσει το «στραπάτσο» που υπέστη εκείνον τον Φεβρουάριο και προσπαθεί να βρει την ευκαιρία ώστε να ξαναστήσει ακόμα ένα υβριδικό επεισόδιο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πάρει τη ρεβάνς. Ήδη το προσφυγικό ζήτημα έχει φουντώσει και πάλι στην Ευρώπη (Πολωνία – Λευκορωσία – Εσθονία) με την Τουρκία να είναι και πάλι πρωταγωνίστρια στην προώθηση στην Ευρώπη μεταναστών. Αυτή τη φορά στα σχέδιά της συνεργάζεται με τη Ρωσία, αφού τα τουρκικά και ρωσικά αεροπλάνα (των επίσημων αερογραμμών των δύο χωρών) πηγαινοέρχονται στη Λευκορωσία κουβαλώντας πρόσφυγες.
Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στον Έβρο υπάρχει πλέον ο φράκτης, υπάρχουν οι θερμικές κάμερες, υπάρχουν τα ηχοβολιστικά μηχανήματα, το αερόστατο, τα λαστιχοφόρα θηριώδη θωρακισμένα της Ελληνικής Αστυνομίας και της FRONTEX, υπάρχουν οι νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να αποτρέψουν κάθε κύμα προσφύγων ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχει ο φράκτης. Δυσκολεύουν λοιπόν τα πράγματα για την Τουρκία με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να στραφεί προς το Αιγαίο. Αυτό όμως που εκνευρίζει περισσότερο τους Τούρκους (και προσωπικά τον Ερντογάν) είναι ότι σε 20 χιλιόμετρα ευθεία γραμμή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα δημιουργείται μια ισχυρή αμερικανική βάση, με τους Αμερικανούς να ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία της και για την επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Πρόκληση στο Αιγαίο. Στο «Πεντάγωνο» κινούνται με σχεδιασμό ότι στο Αιγαίο οι προκλήσεις μπορεί να είναι διπλές.
• Πρώτον: Υπάρχουν συγκλίνουσες πληροφορίες από διάφορες πηγές (όχι μόνον ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές) ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να στείλει ταυτόχρονες καραβιές προσφύγων που θα επιχειρήσουν (με τη βοήθεια της τουρκικής Ακτοφυλακής) να «εισβάλουν» παρανόμως στην Ελλάδα. Το ΓΕΕΘΑ εξετάζει ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια, όπως αποστολή προσφύγων που πάσχουν από κορωνοϊό μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα.
• Δεύτερον: Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων. Παρά το γεγονός ότι η τουρκική αεροπορία έχει σχεδόν αποδεκατιστεί αφού ο Ερντογάν έκλεισε πολλούς τούρκους πιλότους στη φυλακή, δήθεν ως γκιουλενιστές και ότι ο στόλος των τουρκικών F-16 θεωρείται ήδη γερασμένος, οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από βραχονησίδες και νησιά είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι Τούρκοι θέλουν να δείχνουν παρουσία, να αφήνουν αποτύπωμα, αδιαφορώντας εάν τα αεροσκάφη τους αναχαιτίζονται πλέον πολύ πιο εύκολα από τα ελληνικά μαχητικά και «λοκάρονται» από τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας. Όσον αφορά τη θάλασσα (όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου) οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται αθόρυβα από τα ελληνικά αόρατα υποβρύχια και τα ανθυποβρυχιακά μας ελικόπτερα.
Την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωνε πρόγραμμα γεωτρήσεων στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας και ένα κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ, που οι Τούρκοι το έχουν τεμαχίσει βάσει του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Πρόκληση στην Κύπρο. Κι εδώ οι κινήσεις της Άγκυρας προϊδεάζουν για μια διπλή πρόκληση:
• Πρώτον: Ετοιμάζει τα γεωτρύπανά της και τα ερευνητικά της σκάφη για γεωτρήσεις και σεισμολογικές έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε λίγο (τέλη Νοεμβρίου) αρχίζουν, παρά τις απειλές της Άγκυρας, τις γεωτρήσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ, στο κοίτασμα «Γλαύκος» (που περιέχει από 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου), η αμερικανική EXXON Mobil και η καταρινή Qatar Petroloeum. Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει (εάν τελικά αντιδράσει) η Τουρκία απέναντι σε αμερικανικών συμφερόντων γεωτρήσεις και έναντι αδελφικών της χωρών, όπως είναι το Κατάρ. Πώς αντιδρά η Λευκωσία; Με διαβήματα και παραστάσεις στην ΕΕ αλλά και στον ΟΗΕ, ενώ καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται ελλιμενισμένη μια γαλλική φρεγάτα.
• Δεύτερον: Βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα των κατοχικών στρατευμάτων για τον πλήρη εποικισμό της Αμμοχώστου. Για να είναι βέβαιος ο Ερντογάν πως ο εποικισμός της Αμμοχώστου θα ολοκληρωθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για τη λύση (που οραματίζεται) των δύο κρατών, έστειλε τοποτηρητή του στα κατεχόμενα τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος στην ουσία «καπελώνει», το φερέφωνό του Ερσίν Τατάρ.
0 Σχόλια