Οι σχετικές πληροφορίες θέλουν δυο Αρχηγούς να αλλάζουν, και ενώ όλα αυτά φαίνονται φυσιολογικά, η γενική εικόνα αμαυρώνεται από κάποιες μικρότητες
του Ευθυμίου Π. Πέτρου - ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 14/11/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Με τις κρίσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων να γίνονται συνήθως τον Ιανουάριο, ο Νοέμβριος είναι συνήθως ο μήνας κατά τον όποιο η φημολογία αρχίζει να «απλώνεται» στους διαδρόμους του Πενταγώνου, ενώ κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις, τα κτυπήματα κάτω από την ζώνη και τα πισώπλατα «μαχαιρώματα». Καθώς οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων συμπληρώνουν διετία στις θέσεις τους (ο αρχηγός ΓΕΑ τριετία), θεωρείται βέβαιον ότι θα γίνουν αλλαγές. Οι σχετικές πληροφορίες θέλουν δύο αρχηγούς να αλλάζουν. Και ενώ όλα αυτά φαίνονται φυσιολογικά, η γενική εικόνα αμαυρώνεται από κάποιες μικρότητες. Δημοσιεύματα φέρνουν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να συγκρούεται με τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο να παρεμβαίνει «πυροσβεστικά». Ασφαλώς, και δεν είναι όλα ρόδινα. Ασφαλώς, και όπου υπάρχει ανθρώπινος παράγων, οι τριβές ελλοχεύουν. Συμβαίνει και μεταξύ Γενικών Επιτελείων και μεταξύ αρχηγών. Ενίοτε αποτυπώνονται και σε ανταλλαγή αλληλογραφίας. Δεν επιτρέπεται, όμως, να γίνονται «διαρροές» των εγγράφων αυτών. Επιχειρησιακά και άλλα ζητήματα, πού άπτονται είτε τής εθνικής ασφαλείας είτε τού μακρόπνοου εξοπλιστικού προγραμματισμού των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να δίδονται στην δημοσιότητα. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι διαρροές γίνονται από κάποια παράκεντρα, τα όποια ευελπιστούν να επηρεάσουν τις κρίσεις.
Οι φιλότιμες προσπάθειες του κ. Παναγιωτόπουλου
Ενώ, δηλαδή, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος καταβάλλει -όπως πάντα- φιλότιμες προσπάθειες για την τήρηση των ισορροπιών και την εξομάλυνση των καταστάσεων, ο «δαίμων» των διαδρόμων τού υπουργικού γραφείου ρίχνει «λάδι στην φωτιά», προκαλώντας ανεπίτρεπτες διαρροές εγγράφων. Πρέπει κάποτε σε αυτό το υπουργείο να σοβαρευθούν. Ίσως να πρέπει και ο διακρινόμενος για την ευπρέπειά του υπουργός να επιδείξει αυστηρότητα.
Η κατάστασις έπρεπε να είναι ξεκάθαρη. Η ανανέωσης ή μη τής θητείας τού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα πρέπει πολύ σύντομα να αποφασισθεί από το ΚΥΣΕΑ. Το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει στην θέση του καθώς ο κύριος Φλώρος απολαμβάνει τής εμπιστοσύνης τού Πρωθυπουργού. Αν τυχόν τεθεί θέμα αντικαταστάσεως -κάτι πού δεν φαίνεται πιθανό αυτήν την στιγμή, επικρατέστερος για την διαδοχή είναι ο αρχηγός ΓΕΝ. Απώτερος σκοπός, όμως, όσων κινούν τις «διαρροές» είναι να προκαλέσουν δημοσιεύματα πού θα τούς πλήξουν και τούς δύο. Σπανίως η πολιτική ηγεσία θέλει να πάρει θέση σε μία σύγκρουση. Συνήθως, λοιπόν, όταν δύο αρχηγοί φέρονται να ευρίσκονται σε αντιπαράθεση, την πληρώνουν και οι δύο. Αυτό, προφανώς, το γνωρίζουν τόσο ο Στρατηγός Φλώρος όσο και ο αντιναύαρχος Πετράκης, οι οποίοι - προς τιμήν τους- τηρούν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να δίνουν λαβές για περαιτέρω σχολιασμούς.
Στον αέρα ο Αρχηγός Στόλου
Υπάρχει, όμως, ένα πραγματικό ζήτημα πού αφορά στον αρχηγό τού Στόλου αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη. Παρά την αναμφισβήτητη αξία του ως αξιωματικού, πολιτικοί κύκλοι απεργάζονται την αποπομπή του. Παραβλέπουν τελείως το σημαντικό έργο πού έφερε εις πέρας το καλοκαίρι τού 2020 κινητοποιώντας τον Στόλο για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων στο Αιγαίο. Την αξία τής ηγεσίας του γνωρίζουν καλλίτερα από τον καθένα τα πληρώματα των πολεμικών μας πλοίων αλλά και όσοι γνωρίζουν τα τεράστια προβλήματα υποστηρίξεως και διαθεσιμοτήτων πού έπρεπε να ξεπερασθούν, για να αναπτυχθεί ο Στόλος. Το αποτέλεσμα το έμαθαν πρωτίστως οι Τούρκοι τού Ερντογάν, πού δεν επίστευαν ότι ήταν δυνατόν ο γηρασμένος στόλος των φρεγατών μας να κινητοποιηθεί τόσο αποτελεσματικά.
Παρά ταύτα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι σκόπιμη η παραμονή τού αντιναυάρχου στην θέση του για τρίτο χρόνο. Μην έχοντας κανέναν ή ουσιαστικό ή εθιμικό λόγο να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη, επικαλούνται την τετριμμένη δικαιολογία ότι «δεν είναι συνεργάσιμος». Πρόκειται για την δικαιολογία πού χρησιμοποιείται, όταν δεν υπάρχει σοβαρή τεκμηρίωσις για μίαν απόφαση απομακρύνσεως. Επιπροσθέτως, όμως, αυτοί πού την επικαλούνται και, κυρίως, αυτοί πού λαμβάνουν τις αποφάσεις, αγνοούν τις επιπτώσεις πού έχει για το ηθικό των στρατιωτικών η υιοθέτησις τέτοιων αναξιοκρατικών αποφάσεων.
Φαβορί για Α/ΓΕΣ, Φλάρης και Δεμέστιχας
Πολύ απλούστερα είναι τα πράγματα στον Στρατό Ξηράς, όπου, εάν αποφασισθεί αλλαγή ηγεσίας, η επιλογή θα γίνει μεταξύ του διοικητού τής 1ης Στρατιάς αντιστρατήγου Πέτρου Δεμέστιχα και τού διοικητού τής ΑΣΔΕΝ αντιστρατήγου Νικολάου Φλάρη. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να έχει ανοδική πορεία ο νυν διοικητής τού Δ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.
Μπουρολιάς στην θέση του Μπλιούμη
Στην Πολεμική Αεροπορία, τέλος, ο αντιπτέραρχος Μπλιούμης ολοκληρώνει τον τρίτο του χρόνο, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο νέας ανανεώσεως τής θητείας του. Διάδοχός του θα είναι ο νυν αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Το πρόβλημα έγκειται στην επιλογή τού νέου αρχηγού ΑΤΑ, αφού οι αποστρατείες των παρελθόντων ετών έχουν αποψιλώσει την κορυφή τής Αεροπορίας από επιλογές. Αν επιδειχθεί η δέουσα σοβαρότης, λύσεις πάντα ευρίσκονται. Όσο για τις εξοπλιστικές επιλογές (γιατί κάποιοι υποστηρίζουν ότι τίθεται και τέτοιο ζήτημα) ουδείς γνωρίζει καλλίτερα τι θέλει από τα ίδια τα εμπλεκόμενα επιτελεία. Πόσο μάλλον όταν πολύ πρόσφατα επέδειξαν υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό και ικανότητα, αντιμετωπίζοντας ασύμμετρες και υβριδικές απειλές. Διερμηνεύοντας την θέληση των Ελλήνων, θα απευθύνουμε προς όλους μίαν έκκληση για σοβαρότητα. Δεν ζητούμε συνδιαλλαγή μεταξύ των Επιτελείων. Ζητούμε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις θέσεις τους, εφ’ όσον είναι επαρκώς τεκμηριωμένες. Με καλή θέληση θα εύρουν τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις. Η έκκλησις απευθύνεται, κυρίως, προς τα «παράκεντρα», τα οποία δίκην ζιζανίων προσπαθούν να υπονομεύσουν τις λύσεις αυτές. Ίσως, δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ενέργειές τους υπονομεύουν και τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, ο όποιος μέχρι σήμερα τούς περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του. Ας μην τον διαψεύσουν σε αυτό.
7 Σχόλια
Eξαιρετικο αρθρο!!! Και δεν αναφερομαι στα προσωπα αλλα κυριως στις διαπιστωσεις του αρθογραφου οι οποιες θα επρεπε και θα πρεπει να ληφθουν υπ' οψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήσιγά το άρθρο! με το εάν... και εφόσον..... και όταν..... και αν γίνει..... κοκ, όλοι τελικά γίνονται προφήτες. Σε δουλειά να βρίσκεται και να δημιουργεί εντυπώσεις θετικές ή αρνητικές υπέρ ή κατά. Παλιό το θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη συμπάθεια είναι αυτή " ο κύριος Φλώρος", πάλι καλά που δεν έγραψε ο κυρ Κώστας !Πολύ νωρίς του ράβει το κοστούμι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού έφαγε τον υφυπουργό τώρα θέλει να φάει τους αρχηγούς ναυτικού, στρατού και στόλου για να μην υπάρχει απειλή και εξασφαλίσει άλλα δύο χρόνια. Οι επιθυμίες πλασάρονται ως σενάρια από τους ειδικούς. Ο υπουργός απλώς παρακολουθεί τις υπερπτήσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσχετα εαν ο καθε ενας που θα ηταν στην θεση του τα ιδια θα εκανε, αυτα που αναφερεις ειναι πολυ λογικα. Αν ειναι ετσι, ποιος φταιει ομως? Αυτος που φροντιζει τον εαυτο του ή ο Υπουργος που απλα παρακολουθει? Οσο για τον Πετρου επειδη διαβαζω τακτικα τα αρθρα του δεν δινω πιθανοτητες να ''πλασαρει σεναρια''.
ΔιαγραφήΟσοι ειναι στρατιωτικοι γνωριζουν, οτι καποιος που εχει τελειωσει νωριτερα απο καποιον αλλον την ΣΣΕ, οταν αναφερεται σ' αυτον (κατα κανονα) λεει πχ ο Φλωρος και οχι ο κυριος Αρχηγος ΓΕΕΘΑ. Εδω που προκειται για αρθρο μπαινει και το κυριος. Ο Πετρου δεν ειναι υφισταμενος του Φλωρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πρόλαβε να μπει ο νέος χρόνος και άρχισαν τα όργανα... Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια... Βάλτε μυαλό γιατί ο Ερντογάν και οι απεσταλμένοι του στην Ελλάδα καραδοκούν και τότε να δω την αξιοσύνη Αρχηγών και πολιτικών...
ΑπάντησηΔιαγραφή