Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.
1. Διαβάσαμε την είδηση-αποκάλυψη του Βήματος, σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στην Ηλιούπολη βρήκε κρίσιμα στοιχεία για τη σοβαρή υπόθεση σωματεμπορίας του 39χρονου αστυνομικού, που κρατούσε αιχμάλωτη και εξέδιδε 19χρονη και τα οποία δεν είχε ανακαλύψει η ΕΛ-ΑΣ παρά τον «εξονυχιστικό έλεγχο» και την έρευνα σε αυτό. Ανάμεσα στα άλλα ο ιδιοκτήτης βρήκε τσεκούρι, πιστόλια ρεπλίκες, αστυνομικούς φάρους, ασυρμάτους, κάμερες και μετρητή χαρτονομισμάτων, που δεν είχαν περιέργως ανακαλύψει οι «ένστολοι» ερευνητές.
2. Η ΕΛ-ΑΣ είχε ανακοινώσει (11-7-2021), ότι ανακάλυψε στο συγκεκριμένο σπίτι συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτα sim, κάρτες μνήμης, φωτογραφική μηχανή, σκληρό δίσκο και USB. Ωστόσο φαίνεται, ότι δεν είχαν εντοπισθεί τα πλέον κρίσιμα στοιχεία. Την υπόθεση είχαν χειριστεί οι «Αδιάφθοροι» (Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων). Τότε που ασκήσαμε κριτική για την απαράδεκτη εμφάνιση τόσο των συνοδών αστυνομικών, που φορούσαν όλοι τη μαύρη μπλούζα με τη φίρμα της ίδιας αθλητικής εταιρείας, όσο και του προσαγόμενου, που φορούσε μπλούζα με τη φίρμα πορνογραφικής εταιρείας!
3. Δυστυχώς όμως η εν λόγω είδηση προκαλεί τεράστια ερωτηματικά. Δεν μας προξενεί όμως καμιά έκπληξη. Και αυτό γιατί ήρθε ως συνέχεια μιας σειράς φιάσκων, που ταλαιπωρούν συναδέλφους, οι οποίοι τελικά απαλλάσσονται από τα αρμόδια Δικαστήρια (βλ. σχετικές ανακοινώσεις), όπως έγινε και στην «υπόθεση Αχαρνών», αλλά και στην πρόσφατη περίπτωση της συλληφθείσας «εργαζόμενης» αστυνομικίνας!
4. Είχε προηγηθεί και το φιάσκο με την (καταγγελλόμενη ως) μεθοδευμένη και «στημένη» δίωξη (με τυπικές και ουσιαστικές δικονομικές ακροβασίες) την 14-12-2020 των αξ/κών της Ασφάλειας Επισήμων (η οποία όχι μόνο κρίθηκε προφανώς αβάσιμη στην ουσία της, αλλά και ότι «δημιουργεί την εύλογη υποψία ενδεχομένως αυτή να απέρρευσε από αντιπαραθέσεις ή και από προσωπικές διαφορές εντός των κόλπων του αστυνομικού προσωπικού για την δημιουργία εντυπώσεων στο χώρο αυτό…») και την συνακόλουθη αποστρατεία του Διευθυντή αυτής και Προέδρου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α, που ανέδειξε για άλλη μια φορά το πρόβλημα και επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας.
5. Η πρακτική των ανώνυμων και κατά παραγγελία καταγγελιών, είτε για να δικαιολογήσουν δικονομικές ενέργειες (άρση απορρήτου κ.λ.π.), είτε για να καλύψουν τις πραγματικές πηγές και τις μεθόδους δράσεις, αφήνει βαριά τη σκιά για «εργαλειοποίηση» της Υπηρεσίας και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, που προσβάλλουν την έννοια του Κράτους Δικαίου. Η πρακτική αυτή υποκρύπτει πολλές φορές σφάλματα, αυθαίρετες ενέργειες ή ακόμη και παράνομες παρακολουθήσεις. Τελικά, μετά και την τελευταία είδηση, προβάλλει αμείλικτα το ερώτημα: Μήπως δεν τίθεται μόνο ζήτημα «επικινδυνότητας» αλλά και ανικανότητας;;;
6. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας για αναθεώρηση της φιλοσοφίας στελέχωσης-λειτουργίας των Εσωτερικών Υποθέσεων, με την κατάργηση όλων των προνομίων (επιδόματος, προνομιακών μεταθέσεων κ.α.) και ταυτόχρονα με την μείωση του χρόνου παραμονής των υπηρετούντων στα τρία έτη με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος. Ο Προϊστάμενος δεν πρέπει να είναι ανώτατος αξιωματικός (ώστε να μην έχει άμεσο συμφέρον και να μην καθίσταται αντικείμενο εκβιασμού και «συναλλαγής») και η θητεία του πρέπει να περιοριστεί στα δύο έτη. Μέριμνα όλων πρέπει να είναι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης προς τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και γενικά του Κύρους του Σώματος!!!
1 Σχόλια
Το μήπως και τα ερωτήματα γιατί τα βάζεις;
ΑπάντησηΔιαγραφή