Πράσινο φως για τα «Ελληνικά» F-35

Πράσινο φως για τα «Ελληνικά» F-35

Κρίσιμες συναντήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Lockheed Martin με εκπροσώπους της κυβέρνησης, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων τη Δευτέρα στην Αθήνα

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 12/11/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην 5η γενιά μαχητικών, συγκεκριμένα στα F-35, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, με την αμερικανική αποστολή, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα στελέχη της Lockheed Martin, να επισκέπτεται την Αθήνα για συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Αθήνα είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την προμήθεια F-35 το 2017 με την αποστολή επίσημου αιτήματος, το οποίο όμως δεν απαντήθηκε ποτέ. Τον Νοέμβριο του 2020 η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων έστειλε νέα επιστολή στους Αμερικανούς για δυνητική προμήθεια 18 έως 24 μαχητικών.

Μεσολάβησε ένας χρόνος, κατά τον οποίο το ενδιαφέρον συγκεκριμένων παραγόντων της αμερικανικής πλευράς στράφηκε στην προώθηση των φρεγατών MMSC, και πλέον, με το πεδίο ανοιχτό και τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία να παίρνει σάρκα και οστά, οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συζητήσουν σε ρεαλιστική βάση την ένταξη της Ελλάδας στην οικογένεια των F-35.

Αν μάλιστα η Αθήνα κινηθεί γρήγορα και εκδηλώσει δεσμευτικό ενδιαφέρον για αγορά F-35, εξασφαλίζει ότι ακόμη και αν κάποια στιγμή στο μέλλον η Τουρκία επιστρέψει στο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα αποκτήσει πρώτη το υπερσύγχρονο «αόρατο» αεροσκάφος, αφού θα έχει δεσμεύσει καλύτερη θέση στη γραμμή παραγωγής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα στο Κογκρέσο είναι πολύ θετικό, με τους γερουσιαστές που πρωταγωνίστησαν στην αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα να δηλώνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν ένα πιθανό αίτημα από την ελληνική πλευρά. Η συγκυρία άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Από τη μία πλευρά η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και η εμμονή του προέδρου Ερντογάν στους ρωσικούς S-400 όχι μόνο κλείνει την πόρτα σε αμερικανικά όπλα, αλλά ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως στενότερου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η συνεργασία αυτή να μετουσιωθεί και σε προγράμματα που θα απογειώσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα εγγυώνται την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη για το μεγάλο βήμα στην 5η γενιά μαχητικών, αφού μέσα στα επόμενα χρόνια θα διαθέτει 24 Rafale F3R, 84 F-16 Viper και 38 αναβαθμισμένα F-16 Block 50, τα οποία μαζί με τα F-35 θα δημιουργήσουν έναν πανίσχυρο αεροπορικό στόλο, ικανό να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Αμερικανικές επενδύσεις

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε την ανάθεση σύμβασης, ύψους 26 εκατ. δολαρίων, για την αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων της 110 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση της Λάρισας. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ένα έτος και θα έχει ως αντικείμενο την κατασκευή και αναβάθμιση των δικτύων αλλά και εργασίες που είναι απαραίτητες για τη φιλοξενία αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων. Η βάση, στην οποία αυτές τις μέρες έχουν μετασταθμεύσει 15 μαχητικά F-15 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, αναμένεται να μετατραπεί σε κόμβο τόσο για μαχητικά όσο και για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Άντε γιατί όλο f-35 ακούμε και f-35 δε βλέπουμε! Με 24 τέτοια ( τα οποία προφανώς δεν είναι για αναχαιτίσεις ). Εξασφαλίζεις όλο τον ελλαδικό χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή