Τι υποστηρίζουν Ελληνοαμερικανοί νομοθέτες, οι οποίοι μιλούν αποκλειστικά στην «Political»
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 26/10/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, όπως έκαναν και με το πρόγραμμα των F-35, εμφανίζονται Ελληνοαμερικανοί νομοθέτες Στέφεν Πάπας και Λου Ραπτάκης, οι οποίοι μιλούν αποκλειστικά στην «Political». Ήδη ένας ευρύς διακομματικός συνασπισμός έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο να μην αποδεχτεί το τουρκικό αίτημα.
«Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική, ειδικά απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζει ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων από το Ουαϊόμινγκ Στέφεν Πάπας. «Είχαμε το πρόβλημα με τα F-35 και το πρόγραμμα αυτό ακυρώθηκε όταν αγόρασαν τους S-400. Τώρα θέλουν να κάνουν και άλλη αγορά κι έτσι οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, έχουν οξυνθεί πολύ. Με το να αρνούμαστε την πώληση του F-35, να αρνούμαστε τα F-16, τους στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι “κοιτάξτε, πρέπει να γίνετε καλύτεροι εταίροι, αν θέλετε να είμαστε σύμμαχοι”.
Οι σύμμαχοι δεν φέρονται κατ’ αυτό τον τρόπο. Είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν συγκεκριμένα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε εξοπλισμούς σε κάποιον που είναι εχθρικός με την Ελλάδα και την ΕΕ και τον αμερικανικό λαό», ανέφερε ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Λου Ραπτάκης. «Η Τουρκία έχει στόχο να επεκτείνει τη δύναμή της με στρατιωτικά μέσα, κάνοντας παραβιάσεις με τη “Γαλάζια Πατρίδα”, τις συμφωνίες οριοθέτησης με τη Λιβύη που χωρίζουν την Ανατολική Μεσόγειο στη μέση και συχνά εξαπολύοντας απειλές σε όλους τους γείτονές της. Δεν χρειαζόμαστε μια επιθετική στρατιωτική δύναμη, όπως η Τουρκία. Βγάλαμε την Τουρκία από το πρόγραμμα του F-35 μόνιμα. Οπότε αυτό που έκανε η Τουρκία είναι να ζητήσει F-16, την απόκτηση 40 σύγχρονων μαχητικών F-16, το οποίο επίσης θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή», τόνισε ο κ. Ραπτάκης. Μάλιστα, σε ερώτηση της «Political» για το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναζητήσει νέους εξοπλισμούς στη Ρωσία, ο γερουσιαστής από το Ρόουντ Άιλαντ ήταν κατηγορηματικός: «Το σαφές μήνυμα είναι “όχι αμερικανικοί εξοπλισμοί για την Τουρκία μέχρι η Τουρκία να γίνει σωστός γείτονας”. Αν η Τουρκία αποφασίσει να αγοράσει το ρωσικό αεροσκάφος Sukhoi 57, ας το κάνει. Αυτό σημαίνει ότι θα ρισκάρουν όλα τους τα F-16 να μείνουν χωρίς ανταλλακτικά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλος ο στόλος των F-16 να αχρηστευτεί. Οπότε, αν αποφασίσουν να πάνε στη Ρωσία, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες, όχι μόνο από το ΝΑΤΟ αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και για να σας είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά μέλη του Κογκρέσου που θα υποστηρίξουν την Τουρκία στην αγορά των 40 σύγχρονων F-16 μέχρι να σταματήσει τους τσαμπουκάδες, τις απειλές».
Στη διακομματική επιστολή των γερουσιαστών, την οποία υποστηρίζουν τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας καθώς και αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων, οι Αμερικανοί νομοθέτες προειδοποιούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην επιχειρήσει να παρακάμψει τις αποφάσεις του Κογκρέσου, διότι θα επανέλθουν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία.
Τον χαβά της
Η Άγκυρα, ωστόσο, δεν δείχνει να καταλαβαίνει από προειδοποιήσεις και εμμένει στη λογική των ακραίων προκλήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη της εναντίον των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Έτσι, εκτός από τις δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στις οποίες προβαίνουν καθημερινά τα τουρκικά μαχητικά, χθες το πρωί δύο F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι στα 20.000 πόδια, ενώ ένα λεπτό μετά δεύτερο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών πέρασε πάνω από τα δύο νησιά σε ύψος μόλις 11.000 ποδών. Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, που αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά F-16.
0 Σχόλια