«Σφράγισε» ο Έβρος: Κάμερες και ραντάρ θα δίνουν live εικόνα σε Διδυμότειχο και Κατεχάκη
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από χθες (21-10-2021) το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών και ραντάρ παρακολούθησης στον Έβρο - που φέρει την ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ» - και έρχεται να «σφραγίσει» τα σύνορα με την Τουρκία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, με την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος επιτήρησης θα υπάρχει συνεχής (live) ενημέρωση για τις συνθήκες σε όλο το μήκος των συνόρων της χώρας.
Συγκεκριμένα, θα επιτηρούνται 180 χιλιόμετρα στα παραποτάμια σύνορα με την Τουρκία και 12 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων, ενώ μέσω αυτού θα φτάνει όλο το 24ωρο εικόνα στα Κέντρα Επιχειρήσεων - και μάλιστα εικόνα ακόμη και ένα χιλιόμετρο μέσα στο έδαφος της Τουρκίας.
Σημειώνεται πως το υλικό επιτήρησης θα φτάνει όχι μόνο στο μεγάλο Επιχειρησιακό Κέντρο του Διδυμοτείχου, αλλά και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Κατεχάκη.
Η κατασκευαστική εταιρεία έχει ένα μήνα περιθώριο να διορθώσει λάθη που θα εντοπίσει.
Κλικ για μεγέθυνση:
«Ηλεκτρονικά μάτια» μέρα - νύχτα στον Έβρο: Το νέο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης
Ηλεκτρονικά μάτια μέρα νύχτα στον Έβρο. Μάτια «γάτας» την νύχτα έως και 4 χιλιόμετρα. Αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών σε όλον τον Έβρο. Από το Ορμένιο έως τις Φέρρες, τα παραποτάμια και χερσαία κομμάτια των συνόρων με την Τουρκία, επιτηρούνται από χθες με εικόνα που μεταδίδεται ζωντανά στα πέντε επιχειρησιακά κέντρα της περιοχής αλλά και σε αυτό του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη Λ. Κατεχάκη.
Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιβλέπονται και τα περίπου 190 χιλιόμετρα των συνόρων μας με την Τουρκία, και πλέον δίνεται εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα των περιπολικών που επιχειρούν στις δύσβατες περιοχές για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών. Με την λειτουργία του συστήματος θα εντοπιστούν τυχόν ατέλειες και μέσα στο επόμενο μήνα η τεχνική εταιρεία θα προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.
Το συγκεκριμένο σύστημα προέκυψε μετά από ενέργειες του ΚΕ.ΜΕ.Α (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας) και την προσφορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. προς το συγκεκριμένο ίδρυμα. Το σύστημα αυτό παραχωρήθηκε και εγκαταστάθηκε με γρήγορες ενέργειες και θα αποτελέσει ένα από τα βασικά μέσα επιτήρησης πολλών χιλιομέτρων στο βορειότερο άκρο του Έβρου (λεγόμενο πινέζα).
Περιέχει θερμική απεικόνηση νυχτός τουλάχιστον 3-4 χλμ αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Ήδη έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι ροές στην περιοχή και οι συνεχείς και εντατικές περιπολίες των συνοριοφύλακων έχουν αποκαλύψει τις «κρυψώνες» μέσα στις δύσβατες περιοχές που τα κυκλώματα έκρυβαν και προωθούσαν πολλούς μετανάστες.
Πρόκειται για ένα ακόμη «υπερ-όπλο» της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τα ηχοβολιστικά συστήματα, που κάνουν πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα ασφαλείας, ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Τα ηλεκτρονικά «μάτια» επιτηρούν από το βορειότερο άκρο του Έβρου εκεί όπου ενώνονται τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας (τριεθνές), στην περιοχή του οικισμού Δίλοφου έως και τις Φέρες. Στο Δίλοφο, η Βουλγαρία τα προηγούμενα χρόνια είχε υψώσει φράχτη μπροστά από το Βουλγαροτουρκικό τελωνείο, αποτρέποντας τις ροές από την Τουρκία προς Βουλγαρία. Η Ελλάδα, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχε ροές από το συγκεκριμένο σημείο, δεν είχε θέσει σε προτεραιότητα την αυτοματοποιημένη επιτήρηση.
Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως το νέο σύστημα παρέχει έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα πάρα πολύ ευκρινής και πολύ έγκυρη εικόνα. Οι περιπολίες και οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται πλέον από εικόνα on line, με την καθοδήγηση του επιχειρησιακού κέντρου.
Η θωράκιση του Έβρου έχει ενισχυθεί και με νέα οχήματα 4Χ4 ειδικά διαμορφωμένα προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού της θωράκισης των συνόρων. Ήδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων MRAP Typhoon GSS-300 της Συνοριοφυλακής, περιπολούν σε Καστανιές και παραποτάμια περιοχή σε όλο το μήκος του ποταμού.
ΠΗΓΗ: OpenTV - thetoc.gr
1 Σχόλια
Όταν ενα κώλυμα δεν υποστηρίζεται άμεσα με "ground forces" επί τόπου, όταν ολιγωρει η πολιτική εξουσία στην λήψη άμεσων αποφάσεων, όταν δεν υπάρχουν άμεσα αποτρεπτικά μέσα κάλυψης και υποστήριξης (όχι κατ'ανάγκη θανατηφόρα, η παγκόσμια αγορά βρίθει από ανάλογα, φθηνά και μη θανατηφόρα αποτρεπτικά συστήματα), είναι απλώς ένα έργο για τα μάτια του κόσμου. Η μάχη και η φύλαξη συνόρων δεν μπορεί να επαφίεται μόνο σε κάμερες εξ αποστάσεως και σε ειδικούς φρουρούς μπροστά από "high-tech" οθόνες. Άλλωστε τα προηγούμενα γεγονότα στον Έβρο, αυτό ακριβώς απέδειξαν, όπου με την άμεση και συνεχή αποτρεπτική παρουσία των ΕΔ (κατά 80% και 20% αστυνομία), κατάφεραν το "αδύνατο". Βέβαια πολύ σύντομα θα φανούν στην πράξη όλα αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφή