Η Άγκυρα έστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση επίσημο αίτημα για προσφορά και διαθεσιμότητα, προκειμένου να αποκτήσει 40 νέα F-16 Block 70 και να αναβαθμίσει 80 F-16 Block 40 και Block 50/52
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 07/10/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Να μειώσει την απόσταση από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει η Τουρκία, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά την «έξωση» από το πρόγραμμα των F-35. Οι γείτονες, αν και μέσω υψηλόβαθμων αξιωματούχων κατηγορούν την Αθήνα για ράλι εξοπλισμών, τρέμουν το σενάριο που θέλει την Πολεμική Αεροπορία κυρίαρχη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο νέος «χάρτης» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την απόκτηση μιας Πολεμικής Μοίρας Rafale και την αναβάθμιση των 84 F-16 σε επίπεδο Viper, σε συνδυασμό με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra και τις κορβέτες Gowind, προκαλεί έντονη ανησυχία στην Τουρκία, η οποία αναζητά αντίδοτο απέναντι στην Πολεμική Αεροπορία. Παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα με την Ουάσιγκτον, η Άγκυρα έστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση LοR για LοA, δηλαδή επίσημο αίτημα για προσφορά και διαθεσιμότητα, προκειμένου να αποκτήσει 40 νέα F-16 Block 70 και να αναβαθμίσει 80 F-16 Block 40 και Block 50/52. Με άλλα λόγια, η Τουρκία σπεύδει να εκσυγχρονίσει τον στόλο της προτού βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες συνέπειες.
Το μέλλον που θα έχει το τουρκικό LοR δεν είναι ακόμα σαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα έφτασε πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον και την περασμένη Τρίτη έφτασε και στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.
Προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της αναβάθμισης και να δοθεί απάντηση από τις ΗΠΑ στο τουρκικό αίτημα, η οποία θα περιλαμβάνει κόστος και χρόνους παράδοσης, θα πρέπει να πάρει έγκριση από το Κογκρέσο, τη Γερουσία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το τι θα αποφασίσουν είναι άγνωστο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει μια αρνητική απάντηση. Η Τουρκία, άλλωστε, είναι χρήστης του F-16 εδώ και πολλά χρόνια, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν οι ενστάσεις για συνύπαρξη του αεροσκάφους με τους S-400, όπως στην περίπτωση του F-35.
Πηγές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές που στηρίζουν τις θέσεις της Αθήνας, θα επιδιώξουν να μπλοκάρουν το θέμα, αφού η απόφαση για πάγωμα των πωλήσεων εξοπλισμών και στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία είναι πολιτική και δεν σχετίζεται μόνο με τον κίνδυνο συνύπαρξης ρωσικών και αμερικανικών όπλων. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, σημειώνουν πως η Ουάσιγκτον δύσκολα θα αρνηθεί το πρόγραμμα αγοράς και αναβάθμισης F-16 για την Τουρκία.
Για να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση και με τη γνωστή ανατολίτικη τακτική της, η Τουρκία έστειλε αντίστοιχο αίτημα και στη Μόσχα. Εκβιάζει με αυτό τον τρόπο τη θετική απάντηση των ΗΠΑ καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ θα πέσει ολοκληρωτικά στην αγκαλιά της Ρωσίας, σενάριο που σίγουρα δεν θέλει η Ουάσιγκτον.
Ασχέτως αν το πρόγραμμα προχωρήσει ή όχι, η εξέλιξη αυτή χτυπά καμπανάκια στην Αθήνα, η οποία ναι μεν αναβαθμίζει 84 F-16 σε Viper, αλλά την ίδια ώρα καθυστερεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων τον εκσυγχρονισμό των 38 Block 50. Μαζί με τα Viper, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στο οπλοστάσιό της 122 σύγχρονα F-16 και με τα 24 Rafale, το σύνολο θα φτάσει σε 146 έναντι 120 της Τουρκίας. Εκτός από τις αναβαθμίσεις όμως, είναι η ώρα η Αθήνα να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά της για είσοδο στην 5η γενιά μαχητικών με το F-35. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και αρκετές χώρες έχουν «αγοράσει» θέσεις στη γραμμή παραγωγής του «αόρατου» μαχητικού. Η απομάκρυνση της Τουρκίας, όμως, για όσο καιρό μείνει εκτός προγράμματος, δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Ελλάδα να αποκτήσει το F-35 πριν από τη γειτονική χώρα, ώστε να διατηρήσει το απόλυτο πλεονέκτημα στον αέρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
0 Σχόλια