Τα τελευταία δύο «πακέτα» που ήρθαν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων δείχνουν ξεκάθαρα την αλλαγή φιλοσοφίας στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 15/10/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Αν υπάρχει κάτι που μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει από τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα είναι η αλλαγή στο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η απόκτηση νέων σύγχρονων μέσων, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα αναβαθμισμένα Viper, οι φρεγάτες Belharra και στο μέλλον οι νέες κορβέτες και τα F-35, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση του παλιού οπλοστασίου και την προσθήκη «έξυπνων» όπλων, δείχνει μια σαφέστατη αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας αλλά και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο περιβάλλον των σύγχρονων απειλών.
Για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας οι αμυντικοί εξοπλισμοί βρίσκονταν εκτός ατζέντας, ενώ κάποιοι προτίμησαν να το «ρισκάρουμε», μειώνοντας στο ελάχιστο τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το αποτέλεσμα ήταν να καθηλωθεί και στη συνέχεια να απαξιωθεί ο στόλος των Mirage 2000 με μόλις 2.500 με 3.000 ώρες πτήσης για κάθε μονοθέσιο τουλάχιστον αεροπλάνο, να μειωθούν δραματικά οι διαθεσιμότητες των C-130 και των C-27, να πετάει μόλις ένα ΝΗ-90 και να λήξουν οι πιστοποιήσεις εκατοντάδων βλημάτων και οπλικών συστημάτων που είχε πληρώσει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του.
Το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα συστήματα φάνηκε στην ελληνοτουρκική κρίση του 2020, όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι ακόμη και με πλοία 40 και πλέον ετών μπορούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, προασπίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Εδώ και δύο χρόνια, όμως, η Ελλάδα κάνει άλματα προς τη νέα εποχή, η οποία απαιτεί σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις με εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και, φυσικά, τα κατάλληλα μέσα για την εκτέλεση της αποστολής του, ώστε να μη χρειαστεί να το «ρισκάρουμε».
Τα τελευταία δύο «πακέτα» που ήρθαν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων δείχνουν ξεκάθαρα την αλλαγή φιλοσοφίας στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Το υπερηχητικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα Rampage είναι ίσως η σημαντικότερη προσθήκη στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Ένας πύραυλος που φαίνεται να ξεπερνά την εμβέλεια απαγόρευσης πτήσεων που επιβάλλουν οι S-400. Η λεπτομέρεια αυτή προκαλεί εφιάλτες στην Άγκυρα, διότι πρόκειται ίσως για το πιο αξιόπιστο όπλο που μπορεί να πλήξει πυροβολαρχίες S-400, καθιστώντας το πανάκριβο ρωσικό σύστημα ευάλωτο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Το 2019, μάλιστα, ισραηλινά F-16, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου όπλου, κατέστρεψαν ιρανικό εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων στη Συρία, το οποίο, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, προστατευόταν από αντιαεροπορικά συστήματα S-300 ή, κατά άλλους, S-400. Το Rampage είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί εξαιτίας της υπερηχητικής του ταχύτητας και της καθοδήγησης με δορυφορικό σύστημα και η επιλογή του από την Πολεμική Αεροπορία δεν έγινε τυχαία.
Οι Έλληνες επιτελείς γνωρίζουν ότι ακόμη και τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη θα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο απέναντι σε μια αντιαεροπορική ομπρέλα S-400.
Στην ίδια φιλοσοφία εντάσσονται και οι συλλογές Spice, που μετατρέπουν τις απλές βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών σε «έξυπνα» κατευθυνόμενα όπλα με εμβέλεια που ξεπερνά τα 30 ναυτικά μίλια, αλλά και οι Spike NLOS, που μπορούν να πλήξουν στόχους με ακρίβεια χιλιοστού και να εκτοξευθούν τόσο από ελικόπτερα όσο και από πλοία.
Στο «πακέτο» που έφερε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Βουλή προβλέπεται και η επαναπιστοποίηση των Scalp για τα Mirage 2000-5 και Rafale F3R. Πρόκειται για μια ακόμη «εγκληματική» αμέλεια της προηγούμενης ηγεσίας, η οποία δεν μερίμνησε για τη διατήρηση της επιχειρησιακής αξιοποίησης του πανάκριβου αλλά και άκρως αποτελεσματικού όπλου των γαλλικών αεροσκαφών, που αποτέλεσε, άλλωστε, και έναν από τους βασικούς λόγους που αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα μαχητικά.
Στο νέο οπλοστάσιο πρέπει κανείς να συμπεριλάβει και τους Meteor που θα φέρουν τα Rafale.
Με τρομακτική εμβέλεια που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα και τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου, πρόκειται ίσως για τον ισχυρότερο πύραυλο αέρος αέρος στον κόσμο που θα δώσει ασύγκριτο πλεονέκτημα στην Ελλάδα για την εξασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τα 6 νέα προγράμματα που εγκρίθηκαν από την Βουλή
Από Σάββας Δ. Βλάσσης - doureios.com
Στις 14 Οκτωβρίου, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας σχετικώς με έξι ενεργοποιήσεις προγραμμάτων αρμοδιότητος ΓΕΣ και ΓΕΑ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.
Από τα προγράμματα, ένα μόνο αφορά το ΓΕΣ. Πρόκειται για το πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 ύψους 50 εκατ. €. Δρομολογήθηκε έτσι και τρίτο πρόγραμμα FOS τύπου ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, μετά τα αντίστοιχα για τα Chinook και τα Kiowa Warrior που ενέκρινε η Βουλή μόλις στις 28 Ιουλίου.
Τα υπόλοιπα πέντε προγράμματα, αφορούν την Πολεμική Αεροπορία και σχετίζονται με προμήθειες όπλων αλλά και υποστήριξη υφισταμένων στο οπλοστάσιό της:
• Προμήθεια συλλογών SPICE 1000 και 2000 της ισραηλινής Rafael για προσαρμογή σε βόμβες Mk83 και Mk84 που τις καθιστούν κατευθυνόμενες μέσω ηλεκτροπτικού αισθητήρα ή GPS (ΕΟ/GPS).
• Προμήθεια πυραύλων αέρος – εδάφους μεγάλου βεληνεκούς ακριβείας Rampage κατευθύνσεως INS/GPS της ισραηλινής IAI.
• Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) υφισταμένων πυραύλων MICA IR/RF και συναφούς υλικού.
• Εργοστασιακή Συντήρηση υφισταμένων πυραύλων πλεύσεως SCALP EG.
• Προμήθεια Πυρομαχικών Αέρος και Υλικών Ηλεκτρονικού Πολέμου και συναφούς βιβλιογραφίας μέσω διακρατικής σύμβασης τύπου FMS.
Οι προμήθειες όπλων από το Ισραήλ, προορίζονται για τα F-16, ώστε να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιο για σκοπούς προσβολής στόχων στο έδαφος. Αντιθέτως, τα προγράμματα των πυραύλων MICA IR/RF και SCALP EG αφορούν τα υφιστάμενα όπλα των Mirage 2000-5 Mk2. Διευκρινίζεται εδώ ότι στην σύμβαση προμήθειας των Rafale, προβλέπεται η επαναπιστοποίηση και τροποποίηση αριθμού υφισταμένων MICA IR/RF και SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να μπορούν να φέρονται από το νέο μαχητικό.
0 Σχόλια