Επιστολή Στρατιώτη στο staratalogia.gr:
Το μήνυμα αυτό ελπίζω να είναι ένα μήνυμα το οποίο θα εμπνεύσει τις εκάστοτε διοικήσεις καθώς και τους συναδέλφους θητείας που θα το διαβάσουν για να κάνουν το κάτι διαφορετικό και αυτοί όπως έκανα και εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μαζί μου.
Είμαι στρατιώτης θητείας και εκτελώ τα στρατιωτικά μου χρέη στο στρατόπεδο του 401 ΓΣΝΑ. Πολλοί μπορεί να πούνε πως πρόκειται για μια χαλαρή θητεία που όλοι θα ζήλευαν να διατελέσουν. Ωστόσο για να σας βάλω στο κλίμα πρόκειται για μία εξαιρετικά ιδιαίτερη θητεία καθώς έχει να κάνει με το υποστηρικτικό κομμάτι του στρατού ξηράς και συγκεκριμένα το πιο σημαντικό, αυτό της υγείας των ανθρώπων πίσω από τα όπλα.
Κλικ για μεγέθυνση:
Η θητεία ενός φαντάρου στο στρατιωτικό νοσοκομείο αποτελείται από δύο κύρια κομμάτια: το πρωινό πόστο στο νοσοκομείο και δεύτερον τις ολοήμερες υπηρεσίες που πρέπει να καλυφθούν. Τα πόστα μας ενώ είναι κυρίως υποστηρικτικά έχουν πολύ ενδυναμωμένο το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης του καθενός. Ο λόχος αποτελείται από ανθρώπους κυρίως με σπουδές στον κλάδο της υγείας και κάθε μέρα ξεπερνάνε τον εαυτό τους και δίνουν το δικό τους αγώνα για να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους, που κυρίως έχουν να κάνουν με την υγεία των στρατιωτών. Είμαστε γιατροί, νοσοκόμοι, βιολόγοι, μικροβιολόγοι, πτυχιούχοι σε τομείς διοίκησης, είναι λογιστές, δικηγόροι αλλά πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Άνθρωποι που δέχονται πίεση, στρατιώτες που δίνουν καθημερινά το 100%. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε απλά τη θητεία μας, είμαστε άνθρωποι που είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας.
Στα πλαίσια όλων των παραπάνω η κούραση και η ένταση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία μας καθώς επιβαρύνεται και με την πανδημία που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και τις λειτουργίες της μονάδας.
Χρειαζόμασταν κάτι να μπορούμε να χαλαρώνουμε και να ξεκινάμε τη μέρα μας με χαμόγελο και να μας δίνεται δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα τον οποίο δίνουμε καθημερινά.
Ένα πρωινό λοιπόν η διοίκηση του λόχου αποφάσισε να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρωταθλήματος μπάσκετ σε εβδομαδιαία βάση, ύστερα ήρθαν τα μαθήματα χορού και η παραχώρηση του χώρου τένις για τους επίδοξους τενίστες του λόχου. Τέλος ήρθε η σύσταση της θεατρικής ομάδας. Όλες οι δραστηριότητες είχαν την πλήρη υποστήριξη της διοίκησης τόσο του λόχου όσο και του νοσοκομείου.
Όσον αφορά το μπάσκετ και τις γυμναστικές δραστηριότητες μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαζόμαστε το πρωί με αθλητικά ρούχα στην αναφορά και να αθλούμαστε μέχρι να λάβουμε υπηρεσία στα πόστα υπό την αιγίδα του γυμναστή του λόχου ο οποίος μας επιβλέπει και μας βοηθάει. Επίσης διατελεί χρέη διαιτητή στο πρωτάθλημα μπάσκετ.
Το γήπεδο τένις που μέχρι πρότινος διατίθενται μόνο για στελέχη πλέον είναι και στη διάθεση των στρατιωτών θητείας που όποιος επιθυμεί μπορεί να παίζει το αγαπημένο του άθλημα σε ένα πολύ καλά διατηρημένο γήπεδο με καινούριο φιλέ.
Τα μαθήματα παραδοσιακών χορών γίνονται από στρατιώτες γνώστες του αντικειμένου, με τη συντροφιά φυσικά παραδοσιακής μουσικής. Μαθαίνουμε από ηπειρώτικους χορούς μέχρι και πολύπλοκους κρητικούς.
Τέλος μα καλύτερο από όλα έρχεται η σύσταση θεατρικής ομάδας. Σε αντίθεση με ότι θα πίστευε ο καθένας μας η ιδέα για τη σύστασή της έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη χαρά και υποστηρίζεται καθημερινά από τη διοίκηση. Υποστηρίζεται τόσο με το συγχρονισμό των υπηρεσιών των ερασιτεχνών ηθοποιών, όσο και χρηματικά ενίοτε για τις ανάγκες αυτής. Έχει γίνει επίσης και διάθεση του αμφιθεατρικού χώρου του νοσοκομείου για πρόβες και παραστάσεις. Ο σκηνοθέτης της παράστασης είναι ηθοποιός (και βιολόγος) και έχει την ανάλογη γνώση του αντικειμένου. Πέραν από τη διεκπεραίωση παράστασης λοιπόν γίνονται θεατρικά παιχνίδια τα οποία μας βοηθάνε στο να φέρουμε εις πέρας την παράσταση. Η παράσταση η οποία θα ανεβεί πραγματεύεται τη ζωή και το θάνατο καθώς και πολύ θεμελιώδης αξίες της ανθρώπινης φύσης με περίτεχνο τρόπο και σε πολλές στιγμές με υπερρεαλιστική προσέγγιση. Ο τίτλος της παράστασης είναι «Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι» και το έργο έχει γραφτεί από το βραβευμένο Σκανδιναβό σεναριογράφο Γιον Φοσέ.
Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτές ξεκινάμε τη μέρα μας με χαρά. Επιπροσθέτως ένα χαμόγελο είναι σχεδόν πάντα ζωγραφισμένο στο πρόσωπο πίσω από τη μάσκα και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να εκτελούμε τα χρέη μας στην πατρίδα.
Τέλος ελπίζω το δεδομένο άρθρο να εμπνεύσει και άλλους συναδέλφους και να γίνονται αυτές οι ενέργειες και σε άλλα στρατόπεδα καθώς και οι εκάστοτε διοικήσεις να παρακινούν να πραγματοποιούνται οι δραστηριότητες αυτές. Πάντα με σεβασμό και υπευθυνότητα τόσο προς το εθνόσημο όσο και στους ανθρώπους που λαμβάνουν μέρος σε αυτές.
0 Σχόλια