Η ένστολη πορεία και τα άγνωστα επεισόδια του Ευάγγ. Αποστολάκη
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, επελέγη από το Μέγαρο Μαξίμου για τη θέση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, με επιχειρησιακά κριτήρια. Εκτός από τη σύντομη θητεία του στον τέταρτο όροφο της Μεσογείων, ο ναύαρχος εν αποστρατεία κ. Αποστολάκης έχει περάσει από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, προτού αναλάβει πολιτικά αξιώματα.
Τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αποδέχθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2019, αντικαθιστώντας τον τότε επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο, που είχε αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη θέση αυτή δεν παρέμεινε πολύ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη νίκη στις εκλογές της 9ης Ιουλίου, έφερε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στο τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο πρώην ναύαρχος, όμως, είχε περάσει από πολλά πόστα ευθύνης μέχρι να γίνει πρώτη φορά υπουργός, με σπουδαιότερη τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανέλαβε καθήκοντα Α/ΓΕΕΘΑ στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, διαδεχόμενος τον στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο. Κατά τη θητεία του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης διαχειρίστηκε αρκετά δύσκολα περιστατικά. Μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκικά περίπολα στον Έβρο την 1η Μαρτίου 2018.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τότε διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού σε μονάδες του οποίου υπηρετούσαν, τότε, οι δύο συλληφθέντες στρατιωτικοί ήταν ο Γεώργιος Καμπάς, ο οποίος επί ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού ΓΕΣ.
Το πρώτο κρίσιμο περιστατικό που «έσκασε» στη βάρδια του Αποστολάκη, πάντως, ήταν το ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο πρώην υπουργός, είχε προσπαθήσει να επιστρέψει το ελικόπτερο στην Τουρκία, προτού προσγειωθεί. Επί ημερών του, Αθήνα και Άγκυρα έφτασαν τουλάχιστον δύο φορές κοντά σε θερμό επεισόδιο. Η πρώτη ήταν όταν τουρκικό ελικόπτερο πέρασε χωρίς φώτα πάνω από τη Ρω, ενεργοποιώντας την άμυνα του νησιού, που έριξε τροχιοδεικτικά πυρά εναντίον του. Η δεύτερη ήταν όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» έπλεε στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκαλώντας μίνι κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Χαρακτηριστική, ωστόσο, ήταν η δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη, περίπου δύο μήνες πριν να αποστρατευτεί για να γίνει υπουργός, όταν ρωτήθηκε για το ποια θα ήταν η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε περίπτωση κατάληψης ελληνικής βραχονησίδας από Τούρκους. «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση», είχε πει τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε διατελέσει διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, υπηρέτησε τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, ήταν διευθυντής του Β’ Κλάδου στο ΓΕΝ, υπαρχηγός στο Αρχηγείο Στόλου και επιτελάρχης και υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Στις 7 Μαρτίου 2013 ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, όπου παρέμεινε μέχρι την επιλογή του ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Μετακινήσεις στο ΥΠΕΘΑ
Ο ανασχηματισμός έφερε αλλαγές και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμεινε ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Πληροφορίες της «Political» αναφέρουν ότι η απομάκρυνσή του ήταν προαποφασισμένη, καθώς το τελευταίο διάστημα το κλίμα δεν ήταν καλό για τον πρώην υφυπουργό και πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ο κ. Στεφανής τοποθετήθηκε για την έξοδό του από το υπουργείο, με μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το ταξίδι, οι στόχοι και τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ! Μόνο αγάπη και υπερηφάνεια για την πατρίδα, που με τιμή πάντα υπηρετώ». Το τελευταίο διάστημα, το χαρτοφυλάκιο του Αλκιβιάδη Στεφανή είχε περιοριστεί σημαντικά. Το μεγαλύτερο πρότζεκτ που ανέλαβε, τον νέο οπλισμό με το εθνικό τυφέκιο και το πιστόλι για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πήρε επ’ αόριστον αναβολή, λόγω των πιο άμεσων αναγκών που προέκυψαν για το Στράτευμα. Τη θέση του -ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας- αναλαμβάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στη Μεσογείων μετά τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10 το πρωί, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
ΠΗΓΗ: POLITICAL 01/09/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
13 Σχόλια
Καλά μερικοί ακόμη τους λιβανιζουν; Τέλος, καλά σαράντα είπαμε, το μοναστήρι να είναι καλά, υπάρχουν άλλοι απείρως καλυτερότεροι και στις ΕΔ και στην πολιτική ζωή. Και ναι ρε ο Χαρδαλιάς είναι απείρως καλύτερος και οργανωτικός και ριζοσπαστικός και αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εδώ για τον σελφοκλιπάκια διέρρευσαν, προφανώς κολαουζοι του, σε ιστοφυλλαδες ψεκασμενων και λοιπων συγκαμμένων, ότι λέει τον παραιτησαν διότι ήταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Χαχχαχαχ, το άλλο με τον Τοτό αρχηγό το ξέρεις; Από ότι φαίνεται, ελέω νουδου πιάνουν πόρτα ξανά για τον σφυριζα, όλοι τους. Γι'αυτό και ο Χαρδαλιάς θα βαδίζει σε ναρκοπέδιο, ξυπόλυτος, γιατί το σύστημα που μένει πίσω είναι για τα σκουπίδια. Κατά τα άλλα συνεχίζεται το αφήγημα περί της συμμάχου εξ ανατολών χώρας, αντί να ασχοληθούν σοβαρά με τις ΕΔ και το προσωπικό που οσονουπω θα αντιμετωπίσει πάλι τις μαινόμενες ορδές των λαθρομεταναστών τζιχαντιστών με την αμέριστη βοήθεια των τουρκικών uav και ucav που λέγαμε, όπως ακριβώς πέρσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημείωση:Ο χαρακτηρισμός για τα λιβανιστήρια δημοσιογραφικούς, προφανώς δεν αφορούν το παρόν μπλογκ πολλώ δε μάλλον τους διαχειριστές του.
Και ναι ρε ο Χαρδαλιάς είναι απείρως καλύτερος και οργανωτικός και ριζοσπαστικός και αναλαμβάνει τις ευθύνες του !!!! ΝΑΙ μας το απέδειξε με τις φωτιές !!! Με την πανδημία !! ναι ,ναι είναι καλύτερος ,αλλά και γνώστης τον πραμάτων από τον κ. Στεφανή!!!!
ΔιαγραφήΤον καλύτερο χαρακτηρισμό για τον ναυαρχουκο του γλυκού νερού του κουταλιού
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.protothema.gr/blogs/dimitris-danikas/article/1156800/euaggelos-o-tosodoulis/
Θα τον προτείνει η ΝΔ για περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, όπως δημοσιεύτηκε χθες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτεφανη τι κανεις ολα καλα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΡαντεβου σε καμια ουρά σε φαρμακείο
Πότε διαφώνησε ο Πάνος Καμμένος για την συμφωνία των Σκοπίων; Αν ενθυμούμαι καλών η συμφωνία συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018. Μην κάνουμε και ήρωα αυτόν που στήριξε και έκανε κυβέρνηση τους αριστερομπαχαλάκηδες της συμφοράς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχόλια για τον Στεφανη δεν περνατε γιατι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου αφαίρεσαν τα καθήκοντα γιατί δεν μπορούσε να συνεργαστεί σε οριζόντιο επίπεδο. Τσακωνόταν με όλους. Λειτουργεί μόνο κατακόρυφα με εαυτόν στην κορυφή και μία τυφλά πιστή ομάδα από κάτω. Εκτός υπεθα είναι έξω από τα νερά του. Δύσκολα θα βγεί στο προσκήνιο ξανά. Κάπου εδώ ήρθε η ώρα για το κύκνειο άσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστός μπραβο!!!!!!
ΔιαγραφήΣτεφανη δεν ξεχνώ οτι το πρωτο πραγμα που σε προβλημάτισε ηταν οι σχολές υπαξιωματικών και η εξέλιξη των
ΔιαγραφήΟλα εδω πληρώνονται αραξε σε κανενα καφενείο τωρα να λες τα δικά σου
Δεν πηγαίνουν σε καφενείο οι συγκεκριμένοι . Μόνο ΕΚΕΜΣ με καμία δεκαριά γεροντακια μαζί κρίνοντας τα πάντα και όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα καλά είναι δυνατόν μερικοί εμετικοί γλείφτρες να γλείφουν ακόμη τον περιφημάκια-εξαιρετικάκια-σοσιολμεντιάκια; Μα τι σας δίνει και πίνετε; Φυσικά εμείς ξέρουμε τι του δίνουν τα γλείφτρόνια του! Όλοι μαζί στο ΕΚΕΜΣ για φτηνό καφέ, όπως επιτυχημένα σχολίασε κάποιος συνάδελφος, να κλάψετε την μοίρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε 1.55€ ο φρεντο στο ΕΚΕΜΣ δεν το λες και φθηνο. Μας θειγεις"*':/!? +
Διαγραφή